Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24 » ВІДНОСНО АТЕСТАЦІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ
15:53
ВІДНОСНО АТЕСТАЦІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ

На підприємствах й в установах Заставнівського району певна частина працівників потенційно мають право на пенсійне забезпечення на пільгових умовах. Відповідно до закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року №213-VIII перші частини окремих положень статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" викладено в наступній редакції:
На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:
а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць —  після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років — у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 —  у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.
б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, — за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць — після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років —  у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 — у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.
в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, — чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 — на зазначеній роботі.
д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, — після досягнення 55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.
ж) жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей, — незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.
Контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення і якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах та в організаціях, підготовка пропозицій щодо вдосконалення цих списків покладаються на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
Для захисту законних прав громадян, прошу керівників і посадових осіб підприємств й установ району, у встановленому Порядку здійснювати атестацію робочих місць працівників відповідних категорій та погоджувати її результати з державним експертом умов праці Департаменту соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 246, тел./прийом. (03722)4-59-02.

С.ЦУРКАН,
головний державний інспектор праці
Територіальної державної інспекції
з питань праці у Чернівецькій області

Переглядів: 494 | Рейтинг: 0.0/0