Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 25 » «ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ»
20:19
«ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ»

Відповідно до Закону України «Про часткову мобілізацію», що набрав чинності від 20 січня 2015 року №113-VІІ (з моменту його опублікування у парламентській газеті «Урядовий Кур’єр»), в Україні розпочалася четверта хвиля мобілізації, яка триватиме 210 діб, і проходитиме у три черги.
Цей захід є необхідним для підтримки бойової готовності Збройних сил України та інших військових формувань України, особливо беручи до уваги продовження протистояння на Сході країни, де триває АТО.
Патріоти України мають стати на захист Вітчизни, аби припинити ворожу агресію на території Донецької та Луганської областей і не допустити розповсюдження антиукраїнського сепаратистського руху в інших регіонах країни.    
Пам’ятайте, що за умисне ухилення від мобілізації, передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.    
Зокрема, відповідно до ст. 336 КК України, ухилення від призову за мобілізацією, карається позбавленням волі на строк від двох до п‘яти років. 
Крім того, статтею 337 КК України, ухилення від військового обліку або спеціальних зборів, карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.    
Відповідно до ст. 210 КУпАП, порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах, тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Згідно із ст. 211 КУпАП, неявка громадян на виклик у військовий комісаріат без поважних причин для приписки до призовної дільниці, тягне за собою накладення штрафу до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.    
В усіх випадках склад порушення буде мати місце при наявності врученої під розпис повістки і подальшої неявки військовозобов’язаного громадянина. (Статтею 211 КУпАП, умисне зіпсуття або недбале зберігання військовозобов‘язаними і призовниками обліково-військових документів (військових квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць), яке спричинило їх втрату, тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А.НИКИФОРУК, прокурор Заставнівського району

Переглядів: 423 | Рейтинг: 0.0/0