Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, МОЯ УКРАЇНО!
13:31
З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, МОЯ УКРАЇНО!

24 серпня 1991 року сталася важлива подія — Україна проголосила про свою державну незалежність. З того часу минуло 24 роки і ми зрозуміли, що державотворення — то не суцільне святкування, а,насамперед, великий труд, важкі випробування, які нині випали на нашу долю,  і пов’язані з війною на Сході України, яка нищить цвіт української нації. Кожен громадянин має усвідомити, що його власний внесок у скарбницю незалежності може стати вирішальним.
У Заставні також відбулися урочистості з відзначення 24-річниці  з Дня проголошення Незалежності України. Перед початком вдалося переглянути квіткові композиції, які вабили очі численних відвідувачів. Кожен про себе відзначив політ думки, глибинність ідеї тих людей, які працювали над їх створенням. Свої доробки представили чи не всі освітні навчальні заклади Заставнівщини, ЦРЛ, терцентру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) тощо. Щиро дякуємо за позитивні емоції!

На майдані також працювала і книжкова виставка, дбайливо дібрана бібліотекарями ЦБС, декоративно-прикладного мистецтва, де вирізнялися роботи учнів Заставнівської художньої школи.
Розпочалося свято із прологу, у якому задіяні актори народного театру «Дивосвіт» (керівник Л.Гайдей), зразкового дитячого театру «Мандрівник»  (керівник А.Гайдей, завіду­вач постановочною час­тиною С.Комісарчук), де «Мудреці» (Л.Добруцький, М.Тофан, А.Гайдей) пророчили світле майбутнє України, звучала молитва-клятва від «Козака» (С.Статуєв), «Воїна УПА» (І.Дрига), «Воїна АТО» (В.Савіцький), «Сучасника» (С.Вітюк) — за її долю і завтрашній день.
Ведучі Л.Гайдей і В.Барабащук на свято запрошують голову райдержадміністрації Ю.Кітара, голову райради Д.Скігара, міського голову Я.Цуркана, першого заступника голови Кіцманської райдержадміністрації, виконувача його обов’язків Ю.Косара, учасників АТО М.Мар’яша, кіборга, захисника Донецького аеропорту Я.Филип’юка та тих людей, які 24 роки тому не побоялися вголос сказати слово за вільну Україну: М.Орлик, В.Рудей, В.Пендюр, І.Звізда, Т.Дригибко, І.Костащук, Д.Бала­цько, В.Крицький та інші. На імпровізовану сцену вносять естафетний прапор, який обійшов усі села району.  Його привезли із Горішніх Шерівців (остання точка) і передали голові райдержадміністрації Ю.Кітару — для збереження цієї святині для прийдешніх поколінь.

Під Гімн України полотнище нашої держави піднімають учасники АТО М.Мар’яш і Я.Филип’юк. Святкові вітання линули від голови райдержадміністрації Ю.Кітара, голови райради Д.Скігара, міського голови Я.Цуркана, гостя із Кіцманщини — першого заступника голови райдержадміністрації, виконувача обов’язків голови Ю.Косара, учасника АТО, кіборга Я.Филип’юка. З рук керівників району, міста грамоти вручили учасникам АТО, які проявили мужність і героїзм на Сході України, волонтерам, які усіляко допомагають Українській армії, іншим мешканцям Заставнівщини, які на своїх робочих місцях вносять свою лепту у розбудову України.
Згодом усі присутні полинули у незбагненний світ вишивки, задивляючись на цікаві орнаменти, квіткові композиції, які прикрашали одяг, якому, скажімо, понад 100 років і сучасні роботи майстринь.  Цікаво про українську вишивку, який прикрашає найвитонченіші українські вироби і костюми, розповіла ведуча, головний     спеціаліст відділу культури Л.Гайдей.  На святі чимало речей представили родини Лобачів (із с.Прилипче), Гаврилиць (с.Добринівці), Вакареско, майстрині М.Чикалюк, В.Петрова (с.Ржавинці), Димків-Шевчуків, майстрині Г.Марусик, О.Маренич (с.Звенячин), Ольги і Бориса Потоцьких (с.Задубрівка).

До уваги глядачів була представлена і цікава концертна програма, ведучими якої виступили О.Цимбалюк і С.Статуєв, де на сцену виходили С.Ряба, В.Барабащук, О.Сливко, А.Ткач, Я.Маруняк, І.Нестерюк, М.Фреюк. Усім сподобався вірш О.Дриги «За незалежну Україну».
Заставнівчани щиро аплодували народному театру фольклору і етнографії «Оберіг» (керівник Л.Гайдей), танцювальному колективу «Юрківчанка» (керівник М.Ємчук), хореографічній студії «Пролісок» (керівник О.Цимбалюк), народним аматорським фольклорно-етнографічним колективам «Веселі молодички» із с.Звенячин (керівники С.Капустянська і М.Димка), «Горошівчанка» із с.Горошівці (керівник Я.Кравчук), народному духовому оркестру районного Палацу культури (керівник М.Микитей), народному ансамблю пісні і танцю «Веселка» (керівник Ю.Марусяк, оркестрової групи — В.Гаврилецький), зразковому дитячому танцювальному колективу «Червона калина» із с.Чуньків (керівники О.Довга, І.Гайдей), тріо із Заставнівської музичної школи у складі С.Семенюк, М.Богданюк і В.Гаврилецького. Вразили виконанням пісні «Україна — це ми» М.Фреюк, О.Сливко, Я.Молдован і Г.Іщенко.
Зі сцени, із 24-річницею Дня Незалежності України, усіх щиро вітали гості із с.Мамаївці Кіцманського району — народний аматорський ансамбль танцю «Колос» (керівник — Р.Угринчук). На майдані працювали атракціони, кіоски із сувенірною продукцією і різноманітними смаколиками.
Ввечері усі бажаючі переглядали документальний фільм «Як це було» і могли прослухати пісні на патріотичну тематику, до чого долучився директор районного кінотеатру «Мир» О.Дрига.

Л.БАЛАНЕЦЬКА​
ФОТО Я.ВОЛОЩУКА,
позаштатного кореспондента газети «Голос краю»

Переглядів: 584 | Рейтинг: 0.0/0