Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 1 » ЗАКОН ПРО ВИЩУ ОСВІТУ ПРАЦЮЄ
18:32
ЗАКОН ПРО ВИЩУ ОСВІТУ ПРАЦЮЄ

Освіта — це найважливіше для того, щоб наша країна стала сильною, а наші діти добре заробляли і почували себе вільно в цьому світі. Знання — це набагато дорожче, ніж нафта, газ, корисні копалини. Знання рухають світ.
На жаль, тільки половина українських дітей мають можливість потрапити до дитячого садка. 20 тисяч місць за минулий рік ми створили для того, щоби українські діти потрапили до дошкільної освіти. Але цього не вистачає. Ми прийняли закон, який дає можливість за спрощеною процедурою відкривати дитячі садки. Також очікуємо голосування за закон, який зменшує орендну платню для приватних дитячих садків. У місцевих бюджетах є кошти. Нагадаю, доходи місцевих бюджетів зросли на 40%. Не кабінети чиновників треба ремонтувати, а створювати додаткові місця для наших дітей в дитячих садках.
Подзвоніть, будь ласка, своєму меру і місцевому депутату і нагадайте йому, що гроші є, і діти потребують, щоб ці гроші йшли саме на дошкільну освіту.
Щойно завершилося зовнішнє незалежне оцінювання. 10% наших дітей не здали тести з української мови. 25% дітей не здали тести з математики. Це означає, що в системі середньої освіти у нас криза, яка виникла не вчора і не позавчора, а десятки років. 
Цього року Уряд додатково виділив 2,5 мільярда гривень на середню освіту. Щойно прийнято рішення за рахунок скорочення витрат на Парламент та Уряд виділити 180 мільйонів гривень на придбання підручників для наших дітей. Це 50% компенсації вартості такого підручника. Інших 50% повинна виділити місцева влада. І прошу органи місцевого самоврядування прийняти відповідні рішення.
Дуже складне питання про кількість шкіл. Але важливіше і складніше — це їх якість. Неприйнятно, коли більше 400 шкіл у країні мають менше 10 учнів, а 1,5 тисячі шкіл мають менше 40 учнів. Тому якість освіти і якість школи — це завдання номер один для місцевої і центральної влади. Вчитель повинен добре заробляти, в школі повинен бути Інтернет, клас повинен бути обладнаний. У наших спільних інтересах прийняти рішення, що ми хочемо, сотні неякісних шкіл чи реальну сильну якісну систему середньої освіти.
Уряд розробив відповідний закон і передав його на громадське обговорення. Шановні батьки і вчителі, нам потрібна ваша думка. Ми хочемо, щоб цей закон об’єднав учня, вчителя і батьків. І щоб він дав якісну середню освіту, яка потім переходить в якісну вищу освіту.
Що зроблено в вищій освіті? Ми прийняли закон про вищу освіту і він почав працювати. Цей закон дає можливість побудувати систему вищої освіти в країні на кшталт тої, яка є в Європі і США. Автономія вузів. Тепер не міністерство диктує, які навчальні плани повинні бути в вузі, а вуз має право самостійно визначити, за якими предметами і як вчити наших студентів.
Фінансова автономія. Вузи можуть самостійно використовувати свої кошти. Додаткові права і повноваження для студентів.
Тепер про якість. Всім добре відомо, що низка вузів у нас просто друкує дипломи. Ми зробили перший етап, коли позбавили ліцензій 70 ВНЗ. Наступним етапом ми переформатували систему державного замовлення. Зараз кошти за державним замовленням, а це майже 18 мільярдів гривень, йдуть тільки до тих вузів, які в останні 3 роки продемонстрували високу якість в освіті. Також закон про вищу освіту надає можливість  кожному студентові самостійно визначитися, в який вуз іти за державні кошти.
Це еволюційний шлях того, щоб очистити українську систему вищої освіти від псевдоакадемій, псевдоуніверситетів і професорів з трьома «ф».
Одна з найбільших проблем у системі освіти — це корупція, хабарі за знання. Кожен третій студент в Україні публічно визнає, що він давав хабар. Зараз у країні немає реального механізму захисту прав учнів та студентів.
Я ініціюю створення в Україні інституту освітнього омбудсмена, куди студент, чи учень, чи батьки, права яких порушені в освітньому процесі, можуть звернутися, і такі права будуть захищені освітнім омбудсменом.
Зв’язок освіти і ринку праці — це основа в плануванні системи вищої освіти. Людина, яка вступає до вузу, повинна знати, що професія, яку вона отримає, потрібна для країни. Така система планування здійснюється на наступні 10 років на базі служби зайнятості, Міністерства освіти та Мінісоцполітики. 
Війна Росії проти України залишила сотні тисяч родин без домівок, а дітей без можливості отримати навчання. Але вже сьогодні 60 тисяч цих діток отримують навчання в середніх школах в Україні. 5,5 тисячі студентів навчаються у вищих навчальних закладах. 
Цього року всі українські вояки, які боронять незалежність України, можуть вступити до вищих навчальних закладів без здачі зовнішнього незалежного оцінювання, так як у них просто не було можливості це зробити.
Для того, щоб бути сьогодні конкурентним, треба знати багато іноземних мов. Саме тому я дав доручення збільшити кількість годин у середній школі із вивчення іноземних мов. 10 днів тому ми ратифікували угоду з ЄС «Горизонт-2020». Тепер українські вузи можуть разом з ЄС, використовуючи значні кошти європейських фондів, проводити наукові дослідження в сфері охорони здоров’я, екології, демографії, космосу, нанотехнологій. Тепер українська наука отримала доступ до високих і якісних стандартів європейських знань. Нам треба цим скористатися. Ми маємо всі шанси стати сильною країною з якісними знаннями. Все залежить від нас.

За матеріалами Урядового порталу

Переглядів: 481 | Рейтинг: 0.0/0