Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 23 » ЗРОБИ ДОБРО, ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ!
12:58
ЗРОБИ ДОБРО, ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ!

Сьогодні дорослі мало читають, і, звичайно, менше читають дітям. Хоча в Європі можна побачити дорослих читачів у парках, ресторанах, кафе й будь-яких інших громадських чи культурних місцях. Діти повинні побачити, що читають усі: міліціонер і пожежник, лікар і директор!

Бібліотеки багато роблять для того, щоб підвищити інтерес дітей до читання: вивчають міжнародний досвід, упроваджують інноваційні технології, проявляють нові ініціативи, використовують сучасні електронні і комп’ютерні технології.

Товтрівська сільська бібліотека чимало років веде напружену індивідуальну роботу з кожним читачем, виявляючи і розширюючи коло їхніх інтересів. Поєднуючи традиційні та інноваційні форми роботи, намагаємося заохочувати своїх односельців до читання, щоб кожен товтрівчанин, йдучи в бібліотеку, отримував кваліфікаційну допомогу, знайшов необхідну інформацію, збагатився духовно та гарно відпочив.

Гордість кожної бібліотеки — це книга та її читачі. Наші сільські читальні досить гармонійно укомплектовані художньою та класичною літературою. Тут є видання на історичну тематику, краєзнавча література, детективи, фантастика, твори про Другу світову війну, побут і культуру людей в різних країнах. Публіцистична література, періодичні видання для дітей і молоді привертають умови особливими якостями  і гостра й актуальна проблематика допомагає краще орієнтуватися в житті країни, міжнародних подіях.

Проте, в наш важкий і проблематичний час, держава все менше звертає уваги питанням бібліотек і, особливо, комплектуванню її фондів. А без гарної, нової, актуальної літератури знижується рейтинг, адже її особлива цінність — у книзі, у читанні. І тому, дуже важливий крок, у цьому напрямку, роблять самі бібліотеки, проводячи акцію «Подаруй бібліотеці книгу!» Саме про людей, які не залишаються осторонь цієї проблеми і активно відгукуються на ці актуальні заклики, хочеться розказати.

Нещодавно, на щомісячній нараді сільських бібліотекарів, почула гіркі слова, які були адресовані одним сільським головою моїй колезі (не  буду вказувати село), але вони зачепили і мою душу: «Що читати моїй дитині в бібліотеці, коли у мене вдома значно більше новіших кращих і цінніших книг». Хочеться відказати такому «вченому мужу», що якби він турбувався про село, то дбав би і про бібліотеку, і хоча б для іміджу. І, напевне, лишив би про себе набагато кращу згадку, як про щиру, розумну людину, а не гіркоту в душі.

На щастя, мені зустрічаються лише гарні, хороші люди і читачі, якими можна пишатися. Я щиро вдячна друзям бібліотеки: Марті Онуфріївні Спіжавко, Ніні Семенівні Тезбір, Валентині Іванівні Буджак, Софії Михайлівні Грималюк, які десятки книг подарували сільській читальні. Можливо книги ці і не всі новенькі, але теж знаходять свого читача.

Товтрівчани, які давно мешкають в інших містах, теж цікавляться життям села. Чимало видань було подаровано Тетяною Тодорівною Бойчук.

А нещодавно до сільської книгозбірні завітав уродженець с. Товтри Яків Якович Фенюк. Давно проживає у столиці, але не забуває свою малу Батьківщину, рідне село, переймається сільським життям і його проблемами. Він підтримав нас матеріально — подарував декілька десятків книг і підшивки періодичних видань. Серед них — гарна підбірка дитячої літератури, особливо книги серії «Казки народів світу», словники, довідники, цінна підбірка художніх книг — класиків української і зарубіжної літератури (твори М.Хвильового, В.Стуса, О.Олеся, М.Вороного, Л.Українки, Р.Федоріва, М.Стельмаха та інших). Серед періодичних видань — підшивки газет «Літературна Україна», «Слово Просвіти», «День», «Свобода», журналів «Країна», «Тиждень» тощо.

Ми вдячні і нашим сільським подвижникам культури — Г.Ходоровському, Д.Бугайчуку, Г.Слободян — свої нові книги поезій та історії села вони обов’язково дарують сільській бібліотеці. Чимало видатних шанувальників книги є і серед наших наймолодших читачів — учнів школи. Ці маленькі діти щиро відгукуються на наші прохання і охоче діляться своїми книжечками, приносячи їх у бібліотеку.

Отак, спільними зусиллями всіх читачів та небайдужих до книги людей, ми живемо, читаємо, творимо. А на закінчення хочу звернутися до всіх депутатів і можновладців, спонсорів і підприємців! Запрошуємо всіх шанувальників книги долучитися до акції на підримку бібліотеки. «Велика ж бо користь людині від учення книжкою. Книги — це ріки, що наповнюють світ, це джерело мудрості», — писав Нестор Літописець. Так не дамо ж загинути бібліотеці. Бібліотека — це сховище пам’яті та інтелекту людства.

І зовсім непогано було б подумати сільським головам над проблемою комп’ютеризації підвідомчих їм бібліотек, запозичивши досвід з Кіцманщини і Путильщини. Це буде вагомим особистим внеском у розвиток культури села та матеріально-технічної бази сільської бібліотеки, а також хорошим бонусом оцінки їх діяльності.

Ганна СТЕЦЬКА, завідувач бібліотекою-філіалом с.Товтри

Переглядів: 749 | Рейтинг: 0.0/0