Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 7 » Звіт голови районної ради за період з березня 2014 року по квітень 2015 ріку
22:28
Звіт голови районної ради за період з березня 2014 року по квітень 2015 ріку

На виконання статті 53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пропонуємо вашій увазі звіт про проведену роботу, яка базувалася на Конституції України, законах України, Указах Президента України, постановах Кабінету Міністрів України та рішеннях районної ради, а також побажаннях виборців, пропозиціях депутатів. Хочу зазначити, що мій звіт – це звіт про роботу всього депутатського корпусу, виконавчого апарату, всієї територіальної громади району.
На початку звіту подякую громаді, депутатам, сільським, селищним радам, всім установам і організаціям, всім тим, хто доклав зусиль для забезпечення  злагодженої роботи районної ради, підвищуючи тим самим  авторитет органів  місцевого самоврядування.
У своїй діяльності рада, її органи та посадові особи місцевого самоврядування керуються Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про службу в органах місцевого самоврядування», іншими законодавчими та нормативними актами. 
Порядок діяльності районної ради VI скликання визначає Регламент, затверджений рішенням сесії №4-1/2010 від 24 листопада 2010 року із внесеними до нього змінами відповідними рішення районної ради від 2011, 2012 та 2013  роками.
Районна рада також працювала згідно з  планом роботи, який затвержено рішенням сесії.
Заставнівська районна рада складається із 68 депутатів.
Головним у діяльності ради є питання зростання ролі депутатів у процесах  соціально-економічного розвитку району, формування і виконання районного бюджетів, фінансування закладів освіти, охорони здоров’я і культури, підвищення ефективності використання майна спільної власності.
Відповідно до вимог ст. 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районна рада проводить свою роботу сесійно. За звітний період проведено 10 сесій  районної ради, з них 4 позачергових. Розглянуто та прийнято 138 рішеннь: 
з питань соціально-економічного, культурного та фінансів – 28,
про хід виконання, звіт виконання та затвердження районних програм – 33,
земельні питання – 12,
з питань регламенту, депутатської діяльності, етики та виконання рішень районної ради – 33,
питання комунальної власності – 10,
затвердження Положень, Порядків та  внесення змін до них – 7,
соціальної політики – 15.
З усіх питань приймались відповідні рішення. 
Постійно покращується робота щодо підготовки та проведення засідань постійних комісій, колегій, сесій. Усі критичні зауваження  та пропозиції постійно перебувають на контролі виконавчого апарату районної ради, голів постійних комісій та відповідальних за конкретну ділянку роботи.
На сьогодні в районі діють 28 районних програм. Зокрема, прийняті в звітному періоді:  Програми сприяння діяльності управління праці та соціального захисту населення щодо покращення соціального обслуговування населення району на 2014-2015 роки»;
Програма розвитку малого і середнього підприємництва у Заставнівському районі на 2015-2016 роки; 
Програма розвитку інформаційної галузі на 2014-2018 роки»;
Програма розвитку транскордонного співробітництва Заставнівського району на 2015-2017 роки;
Комплексна програма залучення інвестицій та розвитку туризму в Заставнівському районі на 2015-2016 роки;
Комплексна програма профілактики правопорушень в Заставнівському районі на 2015-2017 роки.
Усі питання та звернення, які вносились на розгляд сесій районної ради, за дорученнями  голови районної ради попередньо опрацьовувалися в постійних комісіях, від ефективності роботи яких залежить діяльність районної ради загалом.
У міжсесійний період відбулось 49 засідань постійних комісій, на яких розглянуто 93 питання, 69 із них розглянуто на сесії районної ради. На сьогодні постійні комісії контролюють 53 рішення районної ради.
Однак потрібно визнати порушення вимог Регламенту у частині роботи постійних комісій районної  ради, оскільки стан відвідування депутатами засідань постійних комісій був незадовільний, тому частина питань розглядалася на пленарному засіданні сесій районної ради без відповідного висновку комісії.
Відповідно до визначених повноважень, забезпечував виконання функцій дорадчого органу – колегії районної ради. За звітний період було проведено 6 засідань колегії, на яких обговорювалися питання плану роботи ради, підготовки і проведення сесій, формування порядку денного, узгоджувалися позиції з усіх питань, давались відповідні доручення. Варто зазначити, що члени Колегії завжди висловлюють чимало думок, критичних зауважень, вдумливо і детально вивчають всі нюанси винесених на сесію питань. За це  щиро вдячний членам Колегії, адже в результаті, окремі питання приймаються без особливих обговорень.
Заставнівська районна рада та її керівництво працює за принципами публічності, прозорості та відкритості, керуючись у своїй діяльності законами України “Про доступ  до публічної інформації”, “Про інформацію”, іншими законодавчими актами.
На виконання вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”, питання, які  виносилися на розгляд сесій районної ради, своєчасно були розміщені на інтернет-сторінці районної ради, а тому депутати мали можливість ознайомитися з проектами рішень та довідковими матеріалами до них, належно підготуватися до  пленарного засідання. Громадкість теж має змогу не лише дізнатися про питання, які розглядатимуться, а разом із депутатами взяти участь в обговоренні порушених проблем.
Сьогодні Україна переживає скрутні часи, на Сході йде війна і громада Заставнівського району активно переймається проблемами держави. Більше 200 жителів нашого району є учасниками військових дій в зоні АТО, на жаль є наші Герої сьогодення, які загинули, відстоюючи суверенітет та територіальну цілісність держави на Сході України.
Міська, селищна та сільські ради району постійно надають гуманітарну допомогу нашим бійцям та переселенцям із Луганської та Донецької областей. Потрібно відзначити належну організацію роботи Територіального центру соціального обслуговування в Заставнівському районі, управління праці соціального захисту населення райдержадміністрації, всіх сільських та селищної рад району з питань надання допомоги та підтримки переселенців із тимчасово окупованої території АТО. Зазначу, що питання ситуації, що склалася в країні, знаходиться під постійною увагою депутатів районної ради.
Наша держава перебуває у стадії важливих законодавчих змін, це підтверджується рядом тих законів, які прийняті Верховною Радою України останнім часом.
Законодавчі зміни є кроком до адміністративно-територіальної реформи, децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. Саме тому сьогодні з боку районної ради потребують особливої уваги питання спільної власності територіальних громад району та роботи підприємств комунальної власності району.
Ще однією важливою ділянкою роботи є розгляд звернень громадян керівництвом районної ради відповідно до Конституції України та Закону України «Про звернення громадян».
Розгляд звернень громадян є важливим джерелом вивчення громадської думки  та безпосереднього контакту з населенням.
У районній раді налагоджена системна робота зі зверненнями громадян, створені належні умови для реалізації права громадян на письмові та усні звернення.
Робота зі зверненнями громадян проявляється у двох формах: особистий прийом громадян головою районної ради та робота з письмовими зверненнями громадян.
Відповідно до Закону України “Про звернення громадян”  головою районної ради, заступником  голови районної ради,  керуючим справами виконавчого апарату районної ради проводилися прийоми громадян. Крім цього, прийом громадян за необхідності здійснювався працівниками виконавчого апарату районної ради щоденно, за винятком вихідних днів. 
Протягом звітного періоду зареєстровано 64 звернення. З них: : письмових – 28, усних – 36.
Здебільшого звернення громадян стосувалися питань надання матеріальної допомоги у зв’язку зі складними сімейними обставинами та хворобою близьких. Частина звернень стосувалась питань мобілізації військовослужбовців на Схід, відправки гуманітарної допомоги нашим землякам, що воюють на Сході України та вирішення соціально-побутових питань.
З метою  інформування населення району про роботу районної ради  працівниками інформаційно-аналітичного відділу постійно розміщуються матеріали в обласній газеті «Голос краю».
Для налагодження зв’язку із громадою району в 2014 році продовжувала свою роботу «Пряма телефонна лінія»:  у заздалегідь визначений день, на запитання   громадян району відповідали голови місцевих рад, депутати районної ради, та представники виконавчого апарату районної ради. 
Районна рада  активно співпрацювала з громадськими організаціями, для  активного залучення в район та проведення заходів  для представників органів місцевого самоврядування. 
За звітний період головою районної ради видано 139 розпоряджень. Усі вони стосуються функціонування ради. 
У трудовому  архіві районної ради налічується 56 фондів зберігання, тобто документи 56 установ, організацій та підприємств району, або 14770 одиниць з особового складу. Хочу сказати, що наш трудовий архів є найбільшим фондом зберігання в області. Найдавніші документи збереження датуються 1944 роком.
Основною роботою працівників архівного відділу є надання довідок громадянам району і не тільки району, але й області, України  та інших країн, які в той чи інший час працювали  на території. І роль діяльності цього відділу все зростає. Якщо   попередніми роками було 600-700 звернень, то в 2014 році їх було 1250 і за результатами звернень видано 1085 довідок. 
Щодо оренди об’єктів нерухомого майна спільної власності громад району, то ставлю вас до відома, що 193,69 м2  площі орендують 6 фізичних осіб та 165,17 м2  – 3 юридичні особи. За 2011 рік ними було сплачено 8104,12 грн. на цільовий фонд районної ради. Приміщення комунальної власності, які орендуються, утримуються в належному стані.
У звітному періоді ми добивались тісної взаємодії виконавчого апарату ради та депутатського корпусу. Спільно працювали над підготовкою пленарних засідань та засідань постійних комісій, попередньо вивчали стан справ з обговорюваних проблем, напрацьовували проекти рішень.
Незважаючи на те, що в системі рад не передбачено владної вертикалі, районна рада виступає  координатором-методистом у спільній діяльності районної та місцевих рад, ми завжди надавали їм різноманітну допомогу, щоб вони могли якомога повніше і ефективніше використовувати свої повноваження, діяти активно, послідовно, цілеспрямовано, а головне – компетентно, із чітким розумінням прав і обов’язків.
Спільно з районною державною адміністрацією ми докладаємо  зусилля для підвищення ролі місцевих рад, їх голів, як повноправних господарів у населених пунктах, зміцнення їх авторитету, допомагаємо налагодити їх ефективну взаємодію з органами виконавчої влади. Для цього неодноразово проводились спільні виїзди працівників виконавчого апарату районної ради та представників відповідних відділів  адміністрації і державних структур для надання методичної допомоги у виконавській дисципліні, перевірки санітарного стану населених пунктів району і стану утримання в належному стані спортивних споруд, комунального майна тощо. Згідно із графіком, разом із представниками адміністрації беремо участь у зборах громад населених пунктів.
Діяльність районної ради будувалася так, щоб найефективніше реалізувати депутатські повноваження, об’єднати всіх народних обранців у прагненні максимально врахувати пропозиції виборців, послідовно і компетентно, із чітким розумінням прав і обов’язків розв’язувати нагальні проблеми життя району.
Діяльність районної ради — це, в першу чергу, активна робота кожного депутата з громадою і наші першочергові  завдання  формуються  із тих проблемних питань, які існують  в нашій державі і нашій громаді. Це: підтримка ідеї національної єдності та забезпечення умов життєдіяльності громади району;
виконання основних завдань Програми соціально-економічного розвитку, сприяння розвитку інвестиційного клімату та привабливості району;
координація дій органів місцевого самоврядування з питань благоустрою території району;
забезпечення дієвості районних цільових програм, підтримка соціального захисту населення району;
забезпечення розвитку освіти, культури, системи охорони здоров’я, спорту, молодіжного та громадського руху на території Заставнівського району; 
сприяння реалізації мети і основних завдань Концепції реформи місцевого самоврядування, а саме :
створення умов для належного матеріального, фінансового та іншого ресурсного забезпечення виконання завдань та функцій місцевого самоврядування;
дотримання прозорості діяльності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.
Районна рада завжди відкрита для спілкування, дискусій, об’єктивних зауважень і ділових пропозицій.
Дякую всім за підтримку, розуміння та конструктивні  поради. Закликаю всіх і надалі працювати з повною віддачею сил на благо територіальних громад району і бажаю, щоб справи кожного зміцнювали впевненість людей у нашій відданості справі, відповідальності за стан справ у районі.

Переглядів: 429 | Рейтинг: 0.0/0