Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » Літні мовні табори або «Відпочиваючи, навчалися…»
12:09
Літні мовні табори або «Відпочиваючи, навчалися…»

Літо – пора канікул та відпусток Для деяких школярів – це був час змістовного та веселого дозвілля, проведеного у дитячих літніх мовних таборах, що діяли цьогоріч на території району. Так, учні Баламутівського НВК,  Ржавинецького НВК, Заставнівської гімназії та вихованці Дитячого оздоровчого літнього  табору «Буковинка» у с. Репужинці мали чудову змогу насолодитись безтурботним літнім відпочинком та водночас весело  проводити  час з друзями, спробувавши себе у ролі справжнісіньких англо-  та німецькомовних європейців.  Адже завдання педагогів та учнів полягало  у розвитку навичок ситуативного мовлення, передбаченого Регіональною програмою «Підвищення рівня іншомовної мовленнєвої компетентності учнів загальноосвітніх навчальних закладів шляхом розвитку усного мовлення у навчально-виховному процесі з іноземних мов на 2013-2016 рр.» .
У рамках цієї програми з 1 до 12 червня 2015 року при Баламутівському  та Ржавинецькому НВК І-ІІІ ст.  тривала робота літніх мовних таборів з німецької мови за напрямком – «Свята та традиції країни, мова якої вивчається». Роботу таборів з німецької мови при Баламутівському  НВК очолювали вчителі – Віталій Дудка та  Людмила Чорна, при Ржавинецькому НВК – Світлана Рубан та  Віта Микитюк.  Ставши учасниками табору, діти мали чудову нагоду не тільки ознайомитись, а й вивчати особливості свят німецькомовних країн, починаючи від Різдва, та завершуючи Днем Святого Миколая.
При дитячому оздоровчому літньому таборі «Буковинка» навчання дітей з німецької   мови проводилось з 8 до 14 червня вчителем німецької мови Кулівецького НВК – Марією Цар за напрямком «Здоровий спосіб життя». Учасниками табору були не просто учні, а юні спортсмени із найрізноманітніших секцій. Тож за обраним напрямком працювали наполегливо й завзято. Учні, які вивчали в школах  як іноземну мову – англійську, працювали  за цим напрямком  з вчителями-волонтерами  англійської мови Репужинецького НВК – Валентиною Літовською та  Олесею Никоряк. 
Фінальну естафету проведення літніх мовних таборів прийняла  Заставнівська гімназія, де  робота тривала з 10 до 14 серпня. Початкова ланка, роботу якої очолювала  Оксана Нестрян, працювала за напрямком «Театральне мистецтво», де учні мали змогу спробувати себе у ролі англомовних акторів при постановці казки. Середня і старша ланка школярів  під керівництвом вчителів англійської мови –  Галини Король та  Людмили  Дарійчук – працювали за напрямком «Країнознавство», що дозволило школярам за допомогою втілення в життя цікавих проектів, детальніше та глибше познайомитися з особливостями англомовних країн, їхнім науковим, культурним та освітнім життям та водночас у незвичній формі  застосовувати та поглиблювати знання англійської мови.
Загалом у проведених літніх мовних таборах із запланованих 116 дітей брали участь 99: 30 учнів у літньому мовному таборі при Баламутівському НВК; 20  – у Ржавинецькому НВК, 27 —  у Дитячому оздоровчому літньому таборі «Буковинка»  та 22  у Заставнівській гімназії.
За час роботи літніх мовних таборів як вчителі, так і учні  спробували себе у найрізноманітніших формах роботи: презентаціях, рольових іграх, конкурсах, вікторинах, екскурсіях, тематичних проектах тощо. Більшість дітей бажали б стати учасниками літніх мовних таборів наступного року, щоб у невимушеній атмосфері тренувати навички усного мовлення, долаючи при цьому  так званий «мовний бар’єр», який на звичайних уроках проявляється у побоюванні учнів зробити помилку та бути за це відповідно оціненим. 
Що ж до вчителів, то працюючи у літніх мовних таборах, вони мали нагоду після попереднього відвідання ряду семінарів від британських та німецьких представництв, спробувати  нові форми, методи та прийоми роботи, а також  вдосконалювати уже набуті. Загалом, як для педагогів так і для учнів, літні мовні табори були хорошим кроком щодо впровадження  Регіональної програми щодо розвитку усного мовлення учнів на уроках іноземної мови.

З.ПАЗЮК,  методист РМК

Переглядів: 481 | Рейтинг: 0.0/0