Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 8 » АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ
12:07
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Протягом останнього часу ситуація щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) у світі, в тому числі і в Україні, стає дедалі складнішою. Тільки за 2014 та з січня по серпень 2015 років зареєстровано тридцять один випадок захворювань на АЧС диких та свійських свиней на території восьми областей України. 
Що ж таке африканська чума свиней? Це високо заразна вірусна хвороба свиней, що характеризується стовідсотковою загибеллю тварин та швидким її поширенням. 
До африканської чуми свиней сприйнятливі домашні і дикі свині різних вікових груп.  Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та тварини вірусоносії. Зараження здорових свиней відбувається при спільному їх утриманні з інфікованими тваринами. Факторами передачі збудника можуть бути: корм, пасовища, транспортні засоби, які забруднені виділеннями хворих тварин,  відходи та інші предмети, що контактували із хворими тваринами або інфікованими матеріалами. Використання у корм свиням відходів їдалень без попереднього їх знезаражування сприяє виникненню захворювання та його поширенню. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), що були у контакті з хворими свиньми чи трупами, які загинули від АЧС.
Одним із факторів розповсюдження вірусу хвороби є неконтрольоване переміщення свинопоголів’я, а також перевезення продуктів і сировини тваринного походження, які можуть бути інфіковані збудником АЧС. В охолодженому м’ясі, отриманому при забої хворих тварин і його зберіганні при температурі 24С°, вірус може зберігатися більше 150 днів; у гною та грунті — до 3 місяців; трупах свиней — до десяти тижнів; у копчених м’ясопродуктах —до 6 місяців; в солонині — до 1 року; в замороженому м’ясі — до 3 років.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5-42°С; зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку; ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.
Хвороба охоплює 40-65% поголів’я тварин, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб.
Людина  африканською чумою свиней не хворіє. Проти АЧС відсутня специфічна імунопрофілактика, лікування не існує.
У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи із запобігання розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекція приміщень та території утримання свиней.
Щоб запобігти виникненню хвороби у вашому особистому підсобному господарстві та на свинофермі, необхідно дотримуватись  правил, які збережуть здоров’я тварин та допоможуть уникнути економічних втрат, а саме:
утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар; не дозволяти відві­дування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам; не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів; не забивати хворих свиней та не переробляти туші хворих тварин; не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо ви мисливець; не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання; сприяти державній ветеринарній службі щодо виконання нею заходів спрямованих на профілактику карантинних захворювань, насамперед, це стосується щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно); проведення профілактичних дезінфекцій, дезінсекцій та дератизацій; забороняється завозити свиней без погодження та дозволу державної служби ветеринарної медицини відповідної зони обслуговування; подвірний забій здійснювати лише з дозволу та під безпосереднім контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини;
негайно повідомляти про випадки захворювання свиней або їх загибель державну службу ветеринарної медицини.
Якщо ви стали свідком виникнення захворювання у свиней або їх загибелі, негайно повідомляйте на «гарячу лінію» управління ветеринарної медицини в Заставнівському районі — контактний телефон: 2-23-26;
Заставнівська районна державна лікарня ветеринарної медицини: 2-27-64; Вікнянська дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-87-41;
Задубрівська дільнична лікарня ветеринарної медицини 4-23-59;
Кострижівська дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-77-10;
Ржавинецька дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-69-50.

О.КАРНАСЬ, головний державний інспектор
ветеринарної медицини в Заставнівському районі

Переглядів: 394 | Рейтинг: 0.0/0