Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 25 » БОРОЗНА ТАМАРИ СЕВЕРНЮК НА НИВІ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
12:05
БОРОЗНА ТАМАРИ СЕВЕРНЮК НА НИВІ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

«Не маєм права жити задаремно, і не лишити світла по собі». Саме таке кредо визначила для своєї творчості на самому її початку тепер уже відома поетеса України Тамара Севернюк.

Народилася Тамара Артемівна 26 липня 1940 року, на Хмельниччині в м.Старокостянтинові. Після закінчення Хмельницького пед­училища деякий час працювала у місцевій школі, а, одержавши вищу освіту у ЧДУ м.Чернівці, кореспондентом у Путильській газеті «Радянські Карпати». Далі праця в обласних газетах «Молодий буковинець» та «Буковина». Трудовий стаж довелося здобувати поетесі і на Чернівецькому радіо і телебаченні.

Вічною спокусою для пані Тамари стала поезія, від якої поетеса ніколи і не намагалась боронитися. Голос серця Тамари Севернюк, попри всі перипетії і ускладнення у її житті, звучав, розвивався і міцнів. Його почули! Нині поетичний талант письменниці має багато шанувальників, її твори читають і вивчають у школах, багато з них покладені на музику — вони стали піснями. Поетеса є завжди бажаним гостем у слухацьких аудиторіях. Читачі і нашої Заставнівської районної бібліотеки мали змогу зустрітися з Тамарою Севернюк, поспілкуватися з нею, послухати улюблені поезії у авторському виконанні. Відвідала  пані Тамара і «Заставнівську світлицю». Такі мистецькі зустрічі запам’ятовуються надовго, залишаючи у читачів приємну насолоду та душевне тепло. Відома українська поетеса є автором багатьох поетичних та прозових книг: «Серце вміє співати», «На ранковій землі», «Срібна папороть», «Озарение августом», «Джерельні веретена», «Пам’ять води», «Йорданська ніч», «Спокуса білої пустелі», «Дотик безсмертника», «Чисте світло», «І що розп’яте долюблю», «О  Чернівці — оаза дивини» та інші. На слова Тамари Севернюк звучать такі пісні: «Вітер» та «В космосі Україна» (муз. А.Кушніренка), «Дощові троянди» (муз. О.Злотника), «Забудь печаль», «Чарівне танго», «Весна», «Маки для сина» і «Святий оберіг» (муз. П.Дворського) та інші. Їх співають Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса, Зоя Слободян, дуети «Писанка» і «Скриня». Поетесою здійснено літературний запис книги публіцистичного характеру Ганни Цуркан «Ми — буковинки». Своїми передмовами вона благословила в літературу такі книги: «Оголена душа» Мар’яна Савки, «Зухвала туга» Олександра Довбуша, «Океан страстей» Лізи Вайсер, «Крутизна» Володимира Михайловського та інші. Виступає в літературі Тамара Севернюк і як перекладач. У її перекладах з румунської вийшла книга Аркадія Опайця «Реанімаційна палата». Окремою книгою побачили світ твори Тамари Севернюк в перекладах англійською мовою Олександри Колеснікової, прибравши назву — «Зблиски». А в Одесі вийшло вибране російською мовою «И незачем таиться и нечего таить». Завдяки творчій дружбі поетеси та художниці Наталі Ярмольчук народилася серія листівок із видами Чернівців під назвою «Час каяття, причастя час». Від цих 18 робіт двох буковинських митців віє глибокою любов’ю до рідного міста, його історії та краси.

Літературна творчість Тамари Севернюк удостоєна таких нагород: Журналістської обласної премії ім.Володимира Бабляка, Літературної премії ім.Дмитра Загула, Міжнародної премії ім.Володимира Винниченка, Почесної відзнаки «Буковина». Вона — лауреат літературно-мистецької премії ім. С.Воробкевича, Заслужений діяч мистецтв України. До відзначення славного 75-річного ювілею у кожній книгозбірні району розкриті книжкові виставки: «Скарби любові та добра», «Борозна Тамари Севернюк на ниві української літератури». Протягом місяця пройдуть цікаві масові заходи з творчості Т.Севернюк. У день ювілею вельмишановної Тамари Артемівни Севернюк бібліотечна спільнота нашого району адресує їй найщиріші вітання, з побажаннями міцного здоров’я, мирного неба, творчих злетів на славу нашої вільної держави та нових творів, на які так чекають шанувальники поетичного таланту Українського митця.

В.ПРОЦЮК, завідувач методичним відділом ЦБС

Переглядів: 695 | Рейтинг: 0.0/0