Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 28 » ЧОМУ ЗА ПОМИЛКИ МІСЬКОГО ГОЛОВИ МАЄ ПЛАТИТИ ГРОМАДА?
14:16
ЧОМУ ЗА ПОМИЛКИ МІСЬКОГО ГОЛОВИ МАЄ ПЛАТИТИ ГРОМАДА?

Незважаючи на економічні труднощі в Україні загалом та на місцях зокрема, бюджет міста Заставна щорічно виконується і перевиконується. Це наші з вами кошти, які ми сплачуємо у вигляді податків, оренди, інших платежів і якими ми, нібито, маємо право розпоряджатися на свій розсуд. Враховуючи ситуацію в державі, необхідно, звичайно, економити кожну копійку та зважено підходити до всіх бюджетних витрат. Саме громада, яка є джерелом наповнення бюджету, повинна вирішувати куди витрачати власні кошти. Вирішуватись це повинно через представників громади — депутатів міської ради. Однак, виконавчі органи міської ради, на мою думку, далекі як від потреб громади, так і від необхідної прозорості використання коштів. Ми ходимо по ямах, їздимо розбитими дорогами, забиваємо вікна в садочках клейонкою, проте є чемпіонами в області, а може і в Україні з витрат на спорудження пам’ятників на душу населення...

Депутат прийшов до редакції не з порожніми руками. Копії розпоряджень, актів про проведення службового розслідування, адміністративних позовів, рішень міськради тощо, краще, ніж будь-які інші фактори підтверджують, що він серйозно занепокоєний проблемами міста.
Насамперед, хотів би прокоментувати ту проблему, яку в даний час обговорюють жителі міста у всіх його куточках. Мова йде про будівництво третього поверху трибуни на міському стадіоні. Ще будівництво, проти якого я, як голова постійної комісії міської ради з питань будівництва, виступав із самого початку, розпочате серпні в 2012 року. Жоден фахівець, який має хоча б початкові знання в галузі будівництва, не погодився б на цю, з дозволу сказати, аферу. Не провівши обстеження фундаментів та стін, не погодивши це будівництво із депутатами міської ради, наші горе-спеціалісти висадили третій поверх на панелях перекриття трибуни, які розраховані винятково на снігове навантаження і вже багато років протікали. Немає жодної гарантії того, що ця будівля не розвалиться разом з людьми, які там будуть перебувати. Саме з цих міркувань, з огляду на неймовірний ризик для життя та здоров’я людей, я звернувся, тоді ж, у 2012 році, до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із відповідною заявою і, як наслідок, це будівництво було припинене. Практично на кожній сесії міської ради я чую докори від міського голови Я.В.Цуркана про те, що, якщо б я не звернувся до будівельної інспекції, ремонт трибуни було б уже давно завершено. Хочу наголосити, що будівництво було заборонене не тому, що я звернувся, а тому, що воно несло реальну загрозу для життя та здоров’я людей і несе таку загрозу і зараз. Кожна робота в цій будові виконана з порушенням державних будівельних норм та стандартів. Для того, щоб залишити її в тому вигляді, якому вона є зараз, необхідно понад 800 тисяч гривень за цінами 2014 року. Ці кошти необхідні на підсилення і перепідсилення всіх конструкцій споруди. Я заявляю це не голослівно: для таких підсилень існує вже відповідний проект. І знову ж таки я проти такого проекту, бо в результаті вийде, що третій поверх трибуни стадіону за містом, площею 70 квадратних метрів, обійдеться нам, як двокіманатна квартира в центрі Києва.
Але не тільки заборона цього безглуздого будівництва була наслідком мого звернення. За порушення в галузі будівництва, міську раду оштрафували на 40 тисяч гривень. Ці кошти були реально стягнуті з рахунків міської ради минулого року. Таким чином, через недолугість міського керівництва ми з вами заплатили штраф — 40 тисяч гривень. Це кошти, які могли піти на ремонт доріг, тротуарів, дитячих садочків, озеленення міста тощо. Особисто я вважаю, що цей штраф повинна сплатити особа, яка ініціювала це будівництво та порушувала разом з тим закон. На мою думку, цей штраф повинен заплатити особисто міський голова Я.В.Цуркан.
Якщо ви думаєте, що тим штрафом все закінчилось, то помиляєтесь. Ревізія, яка проводилась у 2013 році виявила, що під час будівництва трибуни посадовці міськради сфальсифікували акти виконаних робіт і міська рада переплатила 70 тисяч гривень із 169 тисяч гривень, виділених на будівництво. Брат міського голови, який на той час працював у міськраді, був притягнутий за цю фальсифікацію до кримінальної відповідальності. Міський голова Я.В.Цуркан, як з’ясувалося, нічого про це не знав. Йому взагалі, нібито, не було відомо, що саме відбувається на стадіоні. Особисто я в таку версію не вірю. Цього року Я.В.Цуркан намагався виділити на добудову трибуни ще майже 400 тисяч гривень, однак депутати цьому завадили. Перед тим як виділяти будь-які кошти на цей об‘єкт я, як голова будівельної комісії, вирішив проаналізувати, які взагалі роботи там виконані, а які ще необхідно виконати і скільки для цього реально необхідно коштів. Комісійно, разом із іншими депутатами та запрошеними спеціалістами, серед яких були відомі будівельники, ми провели звірку актів виконаних робіт із фактичним станом будівлі. На наше велике здивування, половина робіт виявилася банальною припискою ще, приблизно, на 50 тисяч гривень. Цим фактом зараз займається прокуратура. От як можна пояснити, що із 169 тисяч гривень, фактично сплачених підряднику ПП “Монарх-Буд”, робіт виконано тільки на 40-50 тисяч гривень? Міський голова Я.В.Цуркан відмовляється це хоч якось пояснити. Винні всі, тільки не він. Підписав Я.В.Цуркан завищені акти виконаних робіт по трибуні, винен виявився його брат, який обманув. Підписав Я.В.Цуркан акти виконаних робіт на неіснуючу огорожу стадіону, винен інженер-будівельник В.В.Павельчук, який в результаті теж був притягнутий до кримінальної відповідальності. Для чого тоді нам такий керівник, якого так легко обманути і який ні за що не несе відповідальності? А, може, все це тільки цирк і обманюють не Я.В.Цуркана, як з’ясувалося, а нас з вами?
Я.В.Цуркан часто дорікає мені, що я заважаю йому зробити в Заставні гарний стадіон. Хочу пояснити свою позицію з цього приводу. Я за те, щоб у Заставні був найкращий стадіон в області, а може в усій Україні. Але стадіон починається не з трибуни, а з ігрового поля, яке у нас заросло будяками і до якого міський голова не хоче повернутися обличчям. От з чого треба починати. А трибуна це вже в останню чергу. Бо гарне, якісне ігрове поле без трибуни може існувати, а трибуна без поля нікому не потрібна.
Повертаючись до теми штрафів, хотів би згадати також і штраф на 20 тисяч гривень за встановлення пам’ятника Івасюку на вул.О.Кобилянської. Вказаний пам’ятник, який теж будувався з порушеннями та ще й, ніби-то, за спонсорські кошти в результаті був оплачений з наших з вами кишень і обійшовся місту на суму 300 тисяч гривень.
Таким чином, міська рада “заробилася” на 60 тисяч гривень штрафів, які чомусь маємо оплатити ми з вами.
Повторюю, що я категорично проти таких підходів. Штраф має заплатити винна особа із власної кишені. Саме з цією метою я ініціював створення тимчасової контрольної комісії ради, яка має вивчити це питання і встановити винну особу. На останній сесії міської ради, яка відбулася 13 березня, мою ініціативу підтримали депутати одноголосно. Більш того, міський голова Я.В.Цуркан, запропонував дві кандидатури до складу комісії та особисто голосував за прийняття цього рішення. Однак саме рішення відмовився підписувати, нічим свою відмову не мотивувавши. Очевидно, він дуже добре знає, хто винен у сплаті штрафів. У будь-якому випадку я прошу його на сторінках цієї газети викласти свою позицію з цього приводу. А читачам та жителям міста обіцяю, що зроблю все можливе, щоб наші з вами кошти були нам повернуті.
На жаль, у межах одніє статті неможливо описати всі ті події, які відбуваються за лаштунками сухих фактів та скупої інформації, яку ви отримуєте від міської ради через радіоповідомлення та статті у газеті, але я прошу звертатися за інформацією до депутатів міської ради і, впевнений, ви почуєте, а читачі зможуть прочитати багато нового та цікавого.

Василь РАДИШ, депутат Заставнівської міської ради

Переглядів: 434 | Рейтинг: 0.0/0