Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » ДИТИНА ЙДЕ ДО ДИТЯЧОГО КОЛЕКТИВУ
12:01
ДИТИНА ЙДЕ ДО ДИТЯЧОГО КОЛЕКТИВУ

Вступ «домашньої» дитини в «доросле» життя може супроводжуватися збільшеннями частоти простудних захворювань. Необхідно усвідомлювати, що дитина хворітиме на гострі респіраторні вірусні захворювання (ГРЗ) частіше, ніж до цього. З кожним перенесенням ГРЗ формується імунітет до вірусу, який викликав це захворювання. Це знижує вірогідність повторно захворіти на нього в майбутньому. Тому, уникаючи дитячого колективу, батьки просто відсувають період захворювань на початкові класи школи, де пропуски можуть обернутися неуспішністю  у навчанні.
Але це зовсім не означає, що організм дитини не треба готувати до такого суттєвого навантаження на імунітет. Існують засоби підвищення загальної опірності організму дитини, які дозволяють знизити частоту ГРЗ, і що найважливіше, суттєво скоротити тривалість і зменшити важкість захворювання.
 Заходи, яких бажано дотримуватись хоча б за рік до передбачуваної соціалізації, а  в ідеалі із народження дитини на все життя.
Умови проживання. Дитину необхідно привчати до здорових «нетепличних» умов, таких як: температура у приміщенні 20-22°С  одно-двошаровий одяг, ходіння босоніж вдома, вживання прохолодних напоїв, миття рук та обличчя прохолодною водою.
Навчайте дитину спілкуватись.
Дорослішати непросто, а ще більше непросто з іншими людьми. Тому уже з річного віку необхідно  розширювати коло контактів дитини: походи в гості, громадські місця, спілкування з іншими дітьми, нетривалі заняття в гуртках та дитячих клубах.
Розширяйте коло спілкування дитини. Заохочуйте її до  контактів з однолітками. Залишайте  з іншими близькими та знайомими спочатку нетривало, а потім збільшуйте час.
Правила гігієни. До відвідування дитячого садка дуже важливо привчити дитину до самостійних процедур: 
— мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед будь-яким вживанням їжі;
при кашлі прикривати рот долонькою, а краще кашляти в лікоть;
висикувати ніс та витирати його не руками, а носовичком;
Дотримування цих гігієнічних правил суттєво знижує ризик інфекції.
Загартування. Підготовка до садка не закінчується записом до групи. Щоб уникнути частих захворювань, необхідно зайнятися загартуванням дитини. Будь-якими відомими методами, але обов’язково дотримуватись основних правил:
поступове зниження температури діючих факторів;
щоденність процедур;
повернення до початкових температур після перерви більше 5-и днів.
Харчування. Помірне здорове харчування переважно овочів, фруктів та кисло-молочних продуктів.
Угамування спраги чистою питною водою замість соків.
Безпосередньо перед приходом в колектив необхідно врахувати наступні моменти:
Якщо дитина йде до дитсадка необхідно правильно вибрати час початку відвідувань: ідеально це кінець серпня — початок вересня.
З жовтня до квітня триває сезон епідемій і дитині буде важко пройти процес адаптації.
При плануванні літнього відпочинку треба врахувати, що активне сонячне опромінення тимчасово знижує противірусний імунітет і сприяє простудним захворюванням, тому в дитячий колектив бажано йти мінімум через 3 тижні після приїзду з моря.
Необхідно стежити за психологічним станом дитини в період адаптації. Не видавайте їй вашого хвилювання стосовно її відвідування дитсадка. Тривожність, пригнічення і хронічний стрес суттєво знижують імунітет дитини. Звикання до дитячого садка не мить, а процес, на який потрібен час. Зазвичай, дитина звикає до нових умов упродовж 2-3 тижнів.
Коли дитина йде до школи, вона проходить так звану фізіологічну адаптацію. Це здатність організму компенсувати фізичні, психологічні навантаження і протидіяти інфекціям, з якими стикається. У цей період відбувається напруження практично всіх систем. Загальна тривалість фізіологічної адаптації — від 3-х до 6-и місяців.
Необхідно санувати  всі вогнища хронічної інфекції (аденоїди, тондиліти, каріозні зуби тощо).
Загальна опірність організму дитини знаходиться в сильній залежності від кишкового імунітету, тому доцільно здати аналізи на наявність гельмінтів та при необхідності провести їх виведення з організму.
Ефективним методом профілактики є одноразове рясне закапування в ніс фізіологічного розчину NaCl після відвідувань дитячого колективу, особливо в період епідемії. Сольовий розчин механічно змиває мікроорганізми зі слизової оболонки носа.
Хотілося б, щоб ці прості, на перший погляд рекомендації, уберегли ваше чадо від частих захворювань та сприяли приємному перебуванню дитини у дитячому садочку.

Т.ЖУРАТ, лікар-педіатр

Переглядів: 411 | Рейтинг: 0.0/0