Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » ДО ГРОМАДЯН ЩОДО НЕБЕЗПЕКИ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ
12:07
ДО ГРОМАДЯН ЩОДО НЕБЕЗПЕКИ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ

З початку серпня в Чернівецькій області зафіксовано 22 пожежі через спалювання сухої трави. Всього  з початку року на території краю виникло 102 такі пожежі, цьому сприяла  спекотна погода, яка утримувалася в Чернівецькій області впродовж тривалого часу. Окрім цього, громадяни, приводячи до ладу свої присадибні ділянки, часто спалюють суху траву. Людям треба розуміти, що для виникнення таких пожеж достатньо недбало кинутого недопалка чи сірника або необережного поводження з вогнем при розведенні багаття, що може призвести до непоправних наслідків: знищення будівель, матеріальних цінностей та травмування людей.
Пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають великих розмірів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км. за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я — 2 метри. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Зазвичай, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. 
Нагадаємо і про те, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягне за собою адміністративну відповідальність.
Заставнівський РС Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує буковинцям: щоб не допустити виникнення пожежі через загорання сухої трави, дотримуйтеся правил пожежної безпеки:
будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем;
не залишайте без нагляду розпалене багаття;
не розпалюйте вогнища біля будинків та садиб;
не спалюйте суху траву.
Дотримання правил пожежної безпеки не вимагає жодних надзусиль чи матеріальних витрат, але їх своєчасне й ре­тельне виконання дозволить вберегтися від біди. Пам’ятайте, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати!

Ю.ЧАЙКА,  т.в.о. начальника Заставнівського РС УДСНС, майор служби цивільного захисту  

Переглядів: 371 | Рейтинг: 0.0/0