Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 1 » ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ І ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
18:18
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ І ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

З настанням літнього періоду загострюються ситуації з виникнення гострих кишкових інфекцій. Частішають випадки спалахів харчових отруєнь, пов’язаних зі вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування.
Найчастіше вони виникають після проведення весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів тощо. Хоча до гострих кишкових інфекцій, а ще їх називають харчові токсикоінфекції, належить надзвичайно різноманітна група захворювань, об’єднують їх дві загальні ознаки :
По-перше, вони поширюються елементарним шляхом. Тобто, коли потрапляють в організм з їжею, збудники цих захворювань — стрептококи, стафілококи, протей, ентерококи, сальмонели, ботолінус і деякі інші бактерії.
По-друге, основним хвороботворним фактором, єрозвиток харчової токсикоінфекції. Патогенними є не стільки самі мікроби, як їх токсини — отруйні речовини, що утворюються в результаті життєдіяльності цих мікробів та при їх руйнуванні. Наприклад, сам мікроб ботолінус не є небезпечним для людини, а ось токсин, який він виділяє, стає часом смертельною отрутою. Цей збудник знаходиться у грунті. Є хвороботворні мікроби, які виділяють токсини, тільки, коли наявний кисень. До таких мікробів належать стрептококи, стафілококи, ентерококи, сальмонели.
Вони потрапляють у продукти харчування — молоко, молочні продукти, м’ясо, м’ясні продукти, риба, рибні продукти.
Тобто, вживаючи такі продукти, людина може захворіти. Ці мікроби можуть потрапити в продукти і страви під час їх приготування, зберігання, транспортування і торгівлю. Якщо, наприклад, продавець у магазині, порушуючи правила торгівлі, продає яйце разом із ковбасою, сиром, то легко може руками перенести сальмонел зі шкарлупи яєць на інші продукти, які ми їмо, не піддаючи їх термічній обробці.
Останнім часом сальмонельоз особливо поширений серед курей. Річ у тому, що на птахофермах і в підсобних приватних господарствах сальмонели вражають одразу велику кількість птиці.
Необхідно після відвідувань туалету і перед приготуванням їжі обов’язково мити руки. Тому, що будь-які мікроби з рук можуть потрапити в готову страву.
Украй небезпечно, коли інфікуються такі страви, як холодець, компот, паштет, крем, салати, вінегрет, збиті вершки, оскільки  при повторній тепловій обробці, яка могла б убити мікроби і нейтралізувати токсини, їх перед подаванням до столу не піддають.
Токсини, які отримано з їжею, і ті, що утворюються в організмі, викликають запальний процес у слизовій оболонці шлункуа тонкому і товстому кишківнику.
Через запальний процес у слизовій оболонці кишківника посилюється його моторна функція, порушується всмоктувальна і травна здатності може виникнути дисбактеріоз — ці порушення викликають біль в животі, нудоту, багаторазову блювоту, проноси: стілець буває до 10-15 разів на добу, спочатку рідкими каловими масами, а потім водянистими рясними випорожненнями.
Токсини, всмоктуючись із кишківника в кров, впливають буквально на всі органи і системи, в тому числі на серце, на центральну нервову систему, на печінку. У результаті розвивається складний комплекс усіх проявів харчової токсикоінфекції : підвищується температура тіла, остуда, тахікардія, зниження артеріального тиску, може бути втрата свідомості, інколи судоми м’язів.
Тоді слід негайно викликати «швидку допомогу».
Але й при легшому перебігу харчової токсикоінфекції треба звернутися до лікаря, а не обме­жуватися домашніми засобами.
Річ у тому, що не вилікувана токсикоінфекція може призвести до ферментативної недостатності, дисбактеріозу, які вимагають тривалого, стійкого лікування.
Для попередження харчових отруєнь — гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних правил поведінки в літній період:
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
не використовувати для миття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (ріки, озера, поверхневі води тощо);
не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на термін та умови зберігання;
при здійсненні подорожі, не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
не готувати продукти із запасом зберігання виготовленої страви без холоду, які не повинні перевищувати 2 години;
при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити чистою водою, при споживанні дітьми обливати окропом;
перед приготуванням їжі та перед їх вживанням обов’язково мити руки з милом;
обов’язково мити руки після відвідування туалету;
для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;
яйця їжте зварені на «круто»;
не пити самим і не давати дітям сиру воду.
У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання терміново звертатися до найближчої лікувальної установи.
Виконуючи ці поради, ви зможете вберегти себе та свою сім’ю від кишкових інфекційних захворювань.

Д.ПІЦЕК, лікар-інфекціоніст

Переглядів: 461 | Рейтинг: 0.0/0