Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 4 » І ЖИВЕ ПОЕТА СЛОВО
18:49
І ЖИВЕ ПОЕТА СЛОВО

Кожний народ, який поважає себе і цінує свою історію, має знакові постаті, якими пишається, у складні моменти життя у їхніх доробках знаходить відповіді на найактуальніші питання сьогодення. Усі погодяться зі мною, якщо скажу, що для України таким світочем є Шевченко, Німеччини — Гете, Польщі — Міцкевич, Англії — Байрон. На Буковині до когорти славетних і знаних можна без перебільшення віднести поета-пісняра Василя Васильовича Васкана. Дивлячись на цю щиру, усміхнену, позитивну, поважну людину хочеться вірити, що на землі головна місія поетів — утверджувати життя і красу, нести заряд високої духовної сили і зігрівати душі. Маючи непересічні здібності до написання поетичних творів, цілком і повністю віддавали свій талант людям, осмислювали бачення навколишнього світу, роздумували над одвічними темами, як любов до ближнього. Напевно, Бог талант вручає для того, щоб його передати, віддавати і подарувати іншим.
Нещодавно райбібліотека відкрила двері перед поважною аудиторією, куди прийшли відомі митці, краєзнавці, освітяни, учні Заставнівської гімназії, щоб поринути у безмежний світ поетичного слова. Тут відбулася презентація нової книги Василя Васкана «Тобі, Україно, і серце, і дух», яка побачила світ у 2014 році, накладом 200 примірників.
За стародавнім українським звичаєм поважного гостя зустріли хлібом на вишитому рушничкові. Ведучою заходу виступила директор ЦБС Л.Стасюк, яка окреслила тематичну лінію збірочки — любов до України, рідної землі, батьків, тих людей, які дорогі і близькі серцю поета. У залі прозвучала біографія Василя Васкана, який є заслуженим працівником культури України, членом Національної спілки письменників України. Нещодавно став лауреатом обласної літературно-мистецької премії імені І.Бажанського.
Головними слухачами патріотичної поезії відомого буковинця стали учні Заставнівської гімназії, які прочитали окремі його твори, за що отримали щирі оплески від присутніх. Своїми думками також ділилася вчитель української мови і літератури цього ж навчального закладу Р.Загарія. До слова запрошували й заступника голови райдержадміністрації В.Зюлковського, міського голову Я.Цуркана, які В.Васкана щиро привітали з вагомим доробком і зазначили, що цей поважний чоловік, у свій час, написав слова, які стали Гімном Новоселицького району. Незважаючи на життєві труднощі, він зберіг ту поетичну іскорку, яка його відрізняє від інших побратимів пера і слова. Побажання зводилися до одного — працювати в ім’я України, рідної землі і народу.
Про твори, написані у співавторстві з Василем Васильовичем, з гордістю говорив заслужений артист України, наш земляк І.Дерда, для якого чергова зустріч із заставнівчанами — своєрідний іспит, до якого належно готується. Для поважною аудиторії виконав пісню «Моя Україна».
Цікавими були відгуки й думки члена Національної спілки журналістів України, редактора обласної газети «Дорожній вісник» А.Томківа, краєзнавця, публіциста, історика Ю.Кушніра, журналіста, поета В.Джурана та відомого прозаїка В.Поцілуйка, який у свій час отримав професійну підтримку у В.Васкана і нині його твори найшли свою аудиторію та прихильників.
Високо оцінила творчість Василя Васильович головний спеціаліст відділу культури, режисер народного театру «Дивосвіт» Л.Гайдей. За її словами, твори поета-пісняра легкі у сприйманні і виконанні (допомагають абітурієнтам стати студентами училища мистецтв), читці, які їх виконують, кожне слово, образ і задум пропускають через серце і душу. Не втрималася, щоб не прочитати його твори.
Здавна В.Васкана знає, як цікаву, непересічну, оптимістичну особистість, історик Веренчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.Вільде О.Петрусяк. У свій час один факультет (фізико-математичний ЧДУ) з поважним гостем закінчував вчитель фізики Погорілівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, відомий поет С.Панчук, який бажав Божого благословення до написання нових творів. Для почесної аудиторії прочитав свій твір «Мова має теж батьків».
З увагою слухали виступ голови товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, відповідального секретаря обласної газети «Голос краю» С.Масловської, яка організаторам подякувала за таку зустріч, яка відбулася у храмі книги. Поезія — ліки для душі. Такі оптимістичні твори підтримують наших вояків на Сході України. Розповіла про один дзвінок від нашого солдата , який також є творчою і обдарованою людиною (знає безліч віршів відомих класиків, пише і свої). Для цієї людини В.Васкан передав свою нову збірочку (з автографом і побажаннями), яка б допомагала вистояти під час важких фронтових буднів.
Бібліотекар А.Ткач із першої збірки «Я заздрю крилам журавля» прочитала декілька його поетичних доробків.
Присутні з нетерпінням очікували на виступ Василя Васильовича Васкана, який поділився найновішими віршами, секретами поетичної творчості та планами на майбутнє. Його називають наймузичнішим серед поетів і найпоетичнішим серед музикантів, бо чимало його віршів стали піснями. Не будуть винятком і рядки із цієї збірки, адже вони дуже ритмічні, музичні, а тому — так і хочуть бути втіленими в музиці і полинути у широкий, безмежний світ — до свого слухача. Лейтмотивом збірки «Тобі, Україно, і серце, і дух» стала українська сучасність — боротьба українців за незалежність, Революція Гідності, поняття справжнього патріотизму та неймовірної гордості за свою державу. У залі почули останні твори В.Васкана (написані напередодні зустрічі), які присвячені Заставні.
Чимало віршів із збірки «Тобі, Україно, і серце, і дух» читала ведуча — директор ЦБС Л.Стасюк. Підтримку у проведенні дійства надав голова правління ТОВ «Хрещатик-Агро» К.Зубахін.

Л.БАЛАНЕЦЬКА

Переглядів: 524 | Рейтинг: 0.0/0