Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » Я ПИСАЛА ПИСАНОЧКУ СТАРАННО, З ЛЮБОВ’Ю
18:29
Я ПИСАЛА ПИСАНОЧКУ СТАРАННО, З ЛЮБОВ’Ю

З приходом весни в Україну воскресає і пробуджується від зимового сну все живе. Відроджується життя. Люди з нетерпінням очікують Великодніх свят, під час яких всією родиною, кожним серцем торкаються до молитви, віри, дотримуючись при цьому народних традицій. Одна із найулюбленіших, сповнена символічного значення — писанкарство. Сьогодні — четвер, ми вже відсвяткували Паску, але на столі все ще оберегом лежать писанки, з любов’ю розписані вмілими руками. У Малому Кучурові майже кожна родина має особливу писанку, адже розмальована вона дитиною, яка відвідує дошкільну групу місцевого НВК. Навчала малюків цього ремесла вихователь Ірина Семенко. Під час розпису розповідала дітям:
— Яйця — це символ сонця, джерело життя. Особлива віра оповідань, які йому присвячені. Наприклад — казка про качечку, яка знесла дідові яйце-самоцвіт, що світило в темряві, або загадка про 7 темних і 7 світлих яєць у гнізді, що ототожнюються із 7 днями і 7 ночами. А ще у нас писанка вважається оберегом від усього поганого. Адже на ній намальовані українські орнаменти, квіти, пташки, тваринки, гілочки. Кольори також мають своє значення: білий — чистота, жовтий — достигле зерно, достаток, гарний врожай, це колір сонця та багатства. Зелений — колір відродження та весни, багатства рослинного і тваринного світу. Коричневий позначає матір-землю.
Маленькими, ще не досить вмілими руками, але так старанно, з великою любов’ю діти наносили на яйце орнаменти, наслідуючи та повторюючи рухи Ірини Володимирівни.
Кожна дитина щиро пишаючись своєю писанкою, шанобливо клала у Великодній кошик. Розписували писанки у Малокучурівському НВК не тільки дівчатка, але й хлопчики. І це їм настільки сподобалося, що аж чубчики мокріли і личка рум’яніли.

Нехай бринять і пахнуть квіти,
Нехай почує Божий рай,
Як на землі радіють діти.
І звеселяють рідний край.

Г.БОЙЧУК,
позаштатний кореспондент «Голосу краю».
(фото автора)

Переглядів: 463 | Рейтинг: 0.0/0