Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » КНИГА РЯТУЄ ДУШУ ВІД ЗДЕРЕВ’ЯНІННЯ
16:31
КНИГА РЯТУЄ ДУШУ ВІД ЗДЕРЕВ’ЯНІННЯ

Ці слова написав неперевершений поет всіх епох Тарас Григорович Шевченко. Тож, чи потрібні книги людству ? Немає сумніву – потрібні! А чи потрібні «притулки мудрості», «аптеки для душі», «скарбниці всіх багатств людського духу» теж немає сумніву – потрібні! Тому наші бібліотечні працівники намагаються зробити все можливе і неможливе, щоб зберегти ці осередки культури та просвіти для майбутніх поколінь.
Центральна районна бібліотека м.Заставна зібрала фахівців галузі на районний семінар «Імідж сучасної бібліотеки в інформаційному суспільстві».
Сьогодні вже не стоїть питання «Чи потрібен імідж бібліотеці?». Бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Найбільш актуальним для бібліотек стає завдання – створити позитивний імідж та зламати стереотипи зневажливого ставлення до бібліотечної професії як рутинної та неперспективної. Тому бібліотека, як «живий» багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей, змінюється разом із суспільством. З такими словами та презентацією про імідж бібліотеки виступила головний методист Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Івасюка, яка висвітлила значення іміджу та основні фактори, що спрацьовують на позитивний імідж бібліотек. Вона ознайомила фахівців бібліотечної галузі з нововведенням у роботу – електронною звітністю, яку запроваджують з 2015 року та пояснила роботу програми Есмар (Електронна система моніторингу публічних бібліотек України).
Директор Заставнівської централізованої бібліотечної системи Леся Миколаївна Стасюк колег ознайомила з проблемами бібліотечної галузі району, вказала шляхи вирішення різних питань, що стосуються бібліотечної роботи. Наголосила, що бібліотечним працівникам потрібно більше співпрацювати з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, депутатами, закладами культури та освіти, а також всю свою роботу рекламувати в засобах масової інформації. Звичайно, не оминула очільник бібліотечної галузі питання скорочення, переведення працівників на неповний робочий день, недостатність, а то й відсутність опалення в приміщеннях, що, звичайно, негативно впливає як на самих бібліотекарів, так і на сучасних користувачів. Не зважаючи на ці проблеми, бібліотеки намагаються виживати, працювати по-сучасному, застосовувати різні форми та методи роботи із залучення користувачів до бібліотек, при яких створено 22 клуби за інтересами, оформлено 7 краєзначих та народознавчих світлиць, 2 музеї з історії села. Книгозбірні району забезпечені 21 комп’ютером з доступом до Інтернету, завдяки чому користувачі отримують додаткові бібліотечні послуги.
Перед бібліотечними працівниками виступив начальник відділу культури райдержадміністрації Василь Васильович Барабащук, який подякував за працю, наголосив на проблемах місцевого самоврядування та бібліотечної галузі району , а також сказав, що «легко відстоювати тих людей, які дійсно працюють».
Пріоритетним напрямком роботи бібліотек є національно-патріотичне виховання молоді. На це звернула увагу завідувач відділу бібліотечного маркетингу Заставнівської центральної районної бібліотеки Василина Василівна Процюк, яка закликала бібліотекарів створювати клуби допризовної молоді, проводити уроки мужності, уроки патріотизму, зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, воїнами-«афганцями», учасниками АТО на Сході нашої держави, виховувати почуття любові до своєї Батьківщини у підростаючого покоління, власної гідності, правосвідомого громадянина рідної держави. Адже бібліотекар в нашій країні не службовець, який дивиться, чи всі книги на полицях, – він бере активну участь участь у формуванні людини, його праця рівна педагогічній і письменницькій.

Алла Лупан, головний методист Чернівецької обласної універсальної
наукової бібліотеки імені М.Івасюка

Переглядів: 1049 | Рейтинг: 0.0/0