Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24 » Кобзарю рідний, з нами завжди ти!
12:34
Кобзарю рідний, з нами завжди ти!

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. До яких належить й ім'я великого українського поета Т.Г.Шевченка. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. І сьогодні, живучи у вільній незалежній державі, ми з гордістю згадуємо Великого Кобзаря.
Цього року відзначення 201-річниці від дня народження  Т.Г.Шевченка у Добриновецькому НВК  відбувся конкурс на краще читання віршів Шевченка.
Ірина  Володимирівна Новак наголосила, що сьогоднішній конкурс – це справжнє свято Кобзаря, його вічної нев’янучої творчості, полум’яного слова. Коли нам важко, коли смуток гризе душу, припадімо спраглими устами до його цілющого джерела, щоб знову відчути силу, жити для рідного народу.
«Возвеличу отих рабів німих! 
Я на сторожі коло них поставлю слово!», – писав Т. Шевченко. І це слово сповнене болю за рідну матір-Україну, за її долю, сповнене синівською любов'ю аж до пожертви.
Кожне покоління відкривало Тараса, як невичерпне джерело, безцінний скарб поетичної думки і вогненного слова. І сьогодні, вшановуючи пам'ять, ми знову говоритимемо про Шевченка, про його невмирущу славу. Він сам своїми творами промовлятиме до нас.
Розпочато конкурс музичною композицією «Шлях до Тараса». Ведучі майстерно декламували вірші Т.Г. Шевченка з великим почуттям патріотизму й тривогою в голосі.
Прийшовши у вишиванках, читаючи вірші Великого Кобзаря, діти показали свій патріотизм, почуття любові та гідності до нашої рідної України. Усі учасники були нагороджені грамотами та подарунками. Найкращі декламатори відзначені: з віршем «Лілея» М. Джудол (5кл.); В.Раціборська «Русалка» (5кл.); А. Шаруділов (7кл.) «Заповіт»; Ж. Дробот  (5кл.) «Мені однаково…»; Л.Кравчук (7кл.) «Мені 13-й минало…»; Н. Горда (5кл.) «Розрита могила»; А. Дарійчук (4кл.) «Садок вишневий коло хати»; М. Думич (5кл.) «За сонцем хмаронька пливе»; О. Литва (7кл.) «Заповіт».
Відзначу велику зацікавленість дітей у підготовці до проведення Шевченківських днів. На конкурсі пролунали не тільки незабутні рядки поезії Т. Шевченка, елементи його біографії, а також  вірші інших поетів,  присвячених Кобзарю. Їх читали: Н. Кушнір (4кл.), Д. Бучинська (4кл.), А. Юрійчук (4кл.), І. Довганюк (5кл.), В. Ковальський (5кл.), В. Юрійчук (5кл.), Н. Дудка (7кл.), Б. Маюк (7кл.), Я. Гаврилюк (7кл.).
Найменша учасниця Анюта Ковальська (дитячий садок) прочитала вірш Т.Г. Шевченка «Якби мені черевички».
Мета заходу — не просто вшанувати пам'ять про поета, але й відчути, як через його твори проходить любов до України, народу, рідної мови. Активну участь діти брали в літературній  вікторині «Чи знаєте ви творчість Шевченка?» та літературній грі «З якого твору», які підготувала і провела бібліотекар села Світлана Гаврилиця.
Бібліотекар НВК  Ольга Лунгул провела огляд літератури біля тематичної полиці «Співець українського народу», на якій представлені різні видання творів письменника, висловлювання відомих людей про Шевченка, а також публікації про життя і творчість.
Багато тепла, любові до рідної України та до Т.Шевченка учасники гуртка художнього читання (керівник В.М.Гаврилиця) будинку культури вклали в декламування літературної композиції «Калинове намисто». Слова, які лунали, захопили серця і душі усіх присутніх. На закінчення пролунала пісня «Через поле України ішла Божа Мати».
На закінчення заходу в пам'ять невмирущого Кобзаря діти прослухали запис пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».
Саме на такому теплому, можна сказати, родинному святі-зустрічі діти ще раз полинули у дитинство поета, перегортаючи сторінки його нелегкого життя, та із задоволенням читаючи улюблені поезії.
Минають віки, стирають надписи на камені, тліють книги, але слово Шевченка житиме вічно. Ми всі хотіли б бачити здійснення Шевченкових ідеалів свободи й любові, коли справді, нарешті, 

«…на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…» 

А.ДАРІЙЧУК, заступник директора з виховної роботи Добриновецького НВК

Переглядів: 491 | Рейтинг: 0.0/0