Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 4 » ПАМ’ЯТЬ, ЯК ВИМІР ВІЧНОСТІ
15:58
ПАМ’ЯТЬ, ЯК ВИМІР ВІЧНОСТІ

Напередодні 71 річниці визволення Заставнівського району від німецько-фашистських загарбників у районному Палаці культури відбувся захід: «Їх об’єднала не пісня, їх об’єднала війна», куди запросили шанованих гостей – ветеранів Другої світової війни, які ціною неймовірних зусиль, героїзму, мужності, врятували світ від коричневої чуми, воїнів, які не раз дивились в очі смерті, але вистояли, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок в Афганістані. Цього дня також завітали й молоді хлопці, чоловіки, які пройшли пекельні кола війни, захищали територіальну цілісність України у зоні бойових дій на Сході України. Не забули і про підростаюче покоління (учнів Заставнівських гімназії і ЗОШ І-ІІІ ступенів), яке виступатиме творцем майбутнього нашої держави. Учасники разом виконали Гімн України. Ведуча О.Цимбалюк представила історичні реалії, цікаві факти, які стосувалися трьох воєн, учасниками, свідками яких виступили наші земляки.

    

Свій виступ керівник апарату райдержадміністрації І.Семенюк розпочав з того, що у Братській могилі, яка знаходиться у міському парку, вічним сном спочивають представники різних національностей, життя яких обірвалося при визволенні нашого району (про це його запитували у телефонному режимі). Своєю увагою не оминув Другу світову війну, Афганську, військові баталії на Сході України, підкресливши мужність, героїзм заставнівчан. Висловив задоволення тим, що у залі перебувало чимало молоді, яким є чим пишатися і що шанувати.
У живому спілкуванні ветерани війни М.Турецький, І.Данилюк, М.Сметанюк, воїни-«афганці» М.Стасюк, В.Стецюк, М.Тофан, В.Ганич, М.Семотюк, воїни АТО М.Мар’яш, Ю.Гаврилецький, С.Винничук, Д.Гулько, В.Ткач розповіли про те, як були призвані до армії, де воювали, поділилися іншими спогадами, які запам’ятаються учасникам заходу. За своїх друзів приїхав повболівати хотинчанин Д.Ушаков (волонтер). Учні Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів прочитали вірші на військову тематику. При мерехтливому полум’ї свічки пам’ять полеглих на фронтових дорогах вшанували хвилиною мовчання. Учні Заставнівської гімназії поклали вінки до Братської могили, пам’ятника воїнам-землякам, воїнам-«афганцям» і Небесній Сотні.
За цікаву зустріч, де воєдино злилися три покоління, різні долі, життєві стежинки, організаторам, працівникам культури щиро дякував міський голова Я.Цуркан.
Цікаві музичні композиції подарували В.Барабащук, І.Нестерюк, А.Савко, Н.Пазюк, М.Пазюк, а власний вірш «Сивочолі ветерани» прочитав О.Дрига.
На завершення свої думки про доцільність проведення таких зустрічей сказали учні Заставнівської гімназії та голова ради ветеранів О.Скорейко. У заході брала участь голова ради громадського контролю Н.Онофрей.
Хай земля наша рідна і в усьому світі не здригається від полум’я воєн, а запорукою цьому будуть діти, які гідні подвигу наших ветеранів, воїнів-«афганців» і воїнів АТО. Любові великої і небесної, миру і злагоди дай, Боже, моєму славному народові і всім народам сущим на землі.

Л.БАЛАНЕЦЬКА,
М.СЯБРОВ (фото)

Переглядів: 454 | Рейтинг: 0.0/0