Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 4 » ПЕРЕДРАКОВІ ТА РАКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ СЛИЗОВОЇ РОТА
18:27
ПЕРЕДРАКОВІ ТА РАКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ СЛИЗОВОЇ РОТА

До факторів, що відіграють ключову роль у розвитку ракових захворювань слизової губ, рота і язика, треба віднести хімічні речовини, з якими люди зустрічаються на виробництві і побуті. До групи ризику належать люди, що використовують для харчування багато копчених продуктів, причому зв'язано це із технологією виготовленням копченостей.
Хімічні сполуки з тютюнового диму дуже негативно впливають на слизову рота і губ, 74% хворих раком — хронічні курці.
У людей, які хронічно вживають алкоголь, ймовірність виникнення раку слизової в 10 разів більше, як у тих, що не приймають. У людей, що мають у роті ортопедичні конструкції із різних металів виникає, мікрогальванічний струм, що викликає гіперплазії і гіперкаратози, що служить фоном для виникнення ракових виразок.
Великий відсоток ризикованого фактора у виникненні раку викликає хронічна травма слизової, це може бути постійне кусання губ і язика гострими краями зубів, або пломба, що постійно травмує ясна, зубним каменем, чи неправильно виготовленими знімними чи не знімними зубними протезами.
Особливе місце займають постійні опікові травми, що виникають при постійному вживанні гарячої їжі, чи обпіканні губи при курінні. Дуже велика ймовірність виникнення ракових захворювань у роті при наявності каріозних і розрушених до кореня зубів при одночасному курінні і прийманні алкоголю.
Люди, у котрих постійно на губах виникають ерозії і виразки і довго не заживають, повинні обов'язково звернутися до стоматологів для вияснення причини і характеру захворювання. Постійна наявність тріщин на губах і в кутиках губ, що в народі називають заїди, і довга епітелізація тріщин, повинна насторожити, це рахується передраком. Такі тріщини дуже болючі і не заживають роками, а як і заживають, то на дуже короткий час. Виникнення бородавок і папілом на губах і слизовій рота, активізація росту їх повинна привести обов'язково до стоматолога, тому що вони перетворюються із доброякісних у злоякісні пухлини.
Слід бути настороженими людям, у яких постійно губи запалюються і покриваються корявою плівочкою і тріскають внаслідок обвітрення і метеорологічних змін у природі.
Вищеперечислені передракові новоутворення успішно лікуються в стоматологічних кабінетах і клініках, якщо вчасно звернутися до лікаря.
Рак, як правило, розвивається на фоні передракових нелікованих новоутворень. Виникає виразка різної форми з підритими краями, тверда на дотик і не болюча, що не гоїться понад місяць. В ІІ-ІІІ стадіях нащупуються збільшені лімфатичні вузли в підщелепових і шийних ділянках твердої консистенції і міцно спаяні з сусідніми тканинами.
Виразка швидко збільшується і потовщується, з часом може нагадувати цвітну капусту. Якщо у хворого виникає настороженість щодо дискомфортного відчуття в роті, чи наявності виразок більших чи менших за розміром, що довго заживають, чи взагалі не заживають, утворення бородавок чи прищів на слизових рота, губ чи язика, необхідно негайно звертатися до стоматолога в поліклініку.

О.ШЕВЧУК, райстоматолог

Переглядів: 1052 | Рейтинг: 0.0/0