Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 22 » ПОДАТКИ
20:39
ПОДАТКИ

Особливості формування податкового кредиту

Згідно з пунктом 198.6 статті 198 розділу V Кодексу у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше, ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. До набрання чинності  Законом України від 16 липня 2015 року №643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість"зазначений термін становив 180 календарних днів. Податкові накладні/розрахунки коригування, які  на 29.07.2015 р. (дата набрання чинності Закону України від 16 липня 2015 року №643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість") року не зареєстровані в ЄРПН, та за яким яких на вказану дату сплинув граничний термін їх реєстрації в ЄРПН (з дати їх складання минуло 180 календарних днів), не можуть бути зареєстровані в ЄРПН після 29.07.2015 року та включені до складу податкового кредиту.

Як обчислюється та сплачується фізичними особами транспортний податок у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування протягом звітного року? 

Згідно з п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 – VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року, податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.  Контро­люючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності.  Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. 

Право на податковий кредит зберігається протягом 365 днів

З  29 липня п.р. Законом України від 16 липня 2015 року №643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" пункт 198.6 статті 198 Податкового кодексу України доповнено новими нормами, згідно з якими податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.  У разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.  Якщо ж податкова накладна була зареєстрована в ЄРПН після законодавчо встановленого терміну для її реєстрації (15 календарних днів, наступних за датою складання), суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше, ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної (раніше було 180 днів). Для платників, що застосовують касовий метод та банківських установ при одержанні ними права власності на заставне майно, правила формування податкового кредиту при порушенні термінів реєстрації податкової накладної в ЄРПН залишилися без змін. 

Якщо основна діяльність —виробництво сільськогосподарської продукції, подайте декларацію з податку на прибуток до 31 серпня 2015 року

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) виробники сільськогосподарської продукції, визначеної статтею 209 цього Кодексу, можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року (пп. 137.4.1 п.137.4 статті 134 ПКУ). Така норма діє з 1 січня 2015 року.  Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу. У редакції ПКУ, чинній до 1 січня 2015 року, підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, подавали декларацію з податку на прибуток у строки, визначені законом для річного податкового періоду, тобто протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, а річний податковий період починався з 1 липня поточного звітного року і закінчувався 30 червня наступного звітного року.  Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ податок на прибуток сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, установлених Кодексом. Враховуючи зазначене, звітний податковий рік для підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, розпочався 1 липня 2014 року та закінчився 30 червня 2015 року. Ставка податку на прибуток за цей період не змінювалась (18 %). Отже, декларацію таким підприємствам слід подати не пізніше 31 серпня 2015 року та сплатити податок на прибуток не пізніше 8 вересня 2015 року. 

Переглядів: 423 | Рейтинг: 0.0/0