Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 26 » ПОДАТКИ
11:42
ПОДАТКИ

Отримали фіскальний чек — можете перевірити легальність касового апарата продавця

Кіцманська ОДПІ звертає увагу на  електронний сервіс, за допомогою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний реєстратор розрахункових операцій в органах ДФС. 
Так, наприклад, будь-який громадянин, придбавши товар в магазині, за отриманим фіскальним чеком може перевірити чи зареєстрований в органах ДФС касовий апарат, на якому продавцем товарів або послуг був роздрукований цей фіскальний чек. 
У свою чергу, суб’єкт господарювання завдяки сервісу, зокрема, може отримати дані щодо фіскальних номерів РРО, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові), дату реєстрації, номер останньої книги обліку розрахункових операцій (КОРО), зареєстрованої на такий РРО та дати її реєстрації тощо. 
Також запроваджений електронний сервіс містить інформацію про зареєстровані суб’єктами господарювання книги обліку розрахункових операцій. 
Сервісом можна скористатися на офіційному порталі ДФС України в розділі «Інформація про РРО» за посиланням : http://sfs.gov.ua/rro та в розділі «Інформація про КОРО» за посиланням : http://sfs.gov.ua/koro.

Змінилися  терміни розрахунків за експортно-імпортними операціями у сфері ЗЕД 

З 4.09.2015 набрала чинності Постанова Правління Національного банку України від 3 вересня 2015 року №581 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Згідно Постанови НБУ на період до трьох місяців розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів  і буде діяти до 4 грудня 2015 року включно. 
Згідно з ст. 1. Закону України від 23 вересня 1994 року №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» зі змінами та доповненнями виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності – з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку. 
Імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 180 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку (ст. 2 Закону №185). 
Разом з тим, відповідно до змін, внесених Законом України від 6 листопада 2012 року № 5480-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок» до Закону № 185, які набрали чинності з 17.11.2012, Національний банк України має право запроваджувати на строк до шести місяців інші строки розрахунків, ніж ті, що визначені ч. 1 ст. 1 та ст. 2 Закону № 185. 
Зокрема, п. 1 постанови Правління Національного банку України від 3 вересня 2015 року №581 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі – постанова № 581) встановлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в ст.ст. 1, 2 Закону №185, здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів. 
З урахуванням викладеного, починаючи з 4.09.2015 на період до трьох місяців розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів (робіт, послуг), передбачені в ст. ст. 1, 2 Закону №185, здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів. 

Рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ для сільськогосподарських підприємств

Законом України від 16 липня 2015 року №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 цього Кодексу (далі – сільськогосподарське підприємство), в системі електронного адміністрування ПДВ до вже відкритих основних рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – основні електронні рахунки) відкриті додаткові рахунки, призначені для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників, відкриті в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі – додаткові електронні рахунки). 
Таким чином, сільськогосподарські підприємства використовують у системі електронного адміністрування два електронних рахунки: основний та додатковий. 
Основний електронний рахунок призначається для проведення розрахунків із бюджетом. На основний електронний рахунок сільськогосподарські підприємства перераховують зі свого поточного рахунку кошти в сумах, необхідних для реєстрації податкових накладних з діяльності іншої, ніж сільськогосподарська. 
Крім того, з основного електронного рахунку за заявою платника перераховуються: 
до бюджету – суми податкового боргу за несільськогосподарською діяльністю; 
на поточний рахунок платника – кошти, що перевищують суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету. 
Додатковий електронний рахунок призначений для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств. 
На цей рахунок сільськогосподарським підприємством зараховуються кошти з поточного рахунку в сумі, необхідній для реєстрації податкових накладних, які складаються сільськогосподарським підприємством при здійсненні операцій з постачання сільськогосподарських товарів/послуг у ме­жах спеціального режиму оподаткування. 
З додаткового електронного рахунку кошти автоматично перераховуються Державною казначейською службою України на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств протягом операційного дня, в якому кошти надійшли на такі електронні рахунки. 
Реквізити спеціального рахунку сільськогосподарське підприємство зобов'язане зазначати у податковій звітності з податку на додану вартість. 

До уваги платників єдиного подакту четвертої групи 
(платники фіксованого сільськогосподарського податку)

Кіцманська ОДПІ повідомляє, що платники єдиного податку четвертої групи в термін до 1.10.2015року необхідно:
подати уточнюючі податкові декларації з фіксованого сільськогосподарського податку на 2015 рік (усіх декларацій, поданих у 2015році) із заповненням розділу «нараховано до зменшення податкового зобов’язання», що унеможливить виникнення штучного податкового боргу та умовно нарахованих штрафних санкцій;
подати «звітну» декларацію платника єдиного податку четвертої групи на 2015 за формою, затвердженою наказом №578.

Переглядів: 776 | Рейтинг: 0.0/0