Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 20 » САЛЬМОНЕЛЬОЗ
13:59
САЛЬМОНЕЛЬОЗ

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella. Суроводжується  вираженою інтоксикацією, дегідратація іноді протікає за типом тифу.

Захворювання на сальмонельоз може бути пов’язане зі вживанням інфікованого молока, м’яса птиці, яєць та виготовлених із них виробів. Джерелом зараження може бути риба та вироби з неї. Відомі випадки захворювання після вживання риби гарячого копчення, оселедців пряного посолу, смаженої риби, виробів із рибного фаршу. 

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів. Клінічні прояви залежать від варіанту захворювання.

Загальна профілактика включає заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічних умов при утриманні, забої худоби і птиці, обробці туш і продуктів тваринного походження, приготуванні страв з них на підприємствах громадського харчування і харчового виробництва. А також заходи з контролю над захворюваністю тварин і птахів. Індивідуальна профілактика полягає в ретельній кулінарній обробці продуктів тваринного походження, дотриманні термінів зберігання їжі.

У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при t 7000С — через 5-10 хвилин, при t 800°С – через 2-3 хвилини, при  кип’ятінні — миттєво.

Бажаю вам приємно відпочити влітку.

В.ДОЙНА, заступник начальника міжрайонного управління — начальник відділу,
заступник головного державного санітарного лікаря Кіцманського та Заставнівського районів

Переглядів: 442 | Рейтинг: 0.0/0