Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » ШЕВЧЕНКІВ «КОБЗАР» — ТО ДЛЯ НАРОДУ ВЕЛИКИЙ ДАР
17:21
ШЕВЧЕНКІВ «КОБЗАР» — ТО ДЛЯ НАРОДУ ВЕЛИКИЙ ДАР

Така книга, як «Кобзар» є на книжковій полиці в кожній бібліотеці — чи то міської квартири чи сільської хати.
Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, народжувалися на тернистих шляхах поетового життя, писалися, то в мандрах, то в казематах, мережилися при світлі білих ночей Півночі й у пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання. Хоча більшість поезій і народжені поза межами рідного краю, наскрізно струменить у них світлий образ Дніпра і мріє синя далеч українських степів. На випадкових аркушах паперу поетова рука покрадьки записувала рядки, що стануть дорогими для цілого народу, донесуть до нього крізь усі перепони віщі і вічні слова.
Кожен, хто відкриє для себе «Кобзаря», відчує, що книгу цю написала людина, яка вистраждала свої відкриття, яка крутизнами життя піднеслася до вершин мудрості.
«Кобзар» — книга невичерпна, книга на віки. У наш час під назвою «Кобзар» розуміють усі віршовані твори Шевченка, однак перші «Кобзарі» містили всього декілька його поезій.
Молодий перспективний художник Т.Шевченко вперше видав «Кобзаря» 1840 р. в Санкт-Петербурзі за сприяння свого друга та земляка — поета Євгена Гребінки.
До збірки увійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова» і «Тарасова ніч».
Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати «Кобзарем». Навіть сам поет деякі зі своїх повістей підписував «Кобзар Дармограй».
1844 р. під назвою «Чигиринський Кобзар» вийшов передрук першого видання «Кобзаря» з додатком поеми «Гайдамаки». Далі були і третє, і четверте видання.
І до сьогодні велична книга українців «Кобзар» перевидається численними накладами й перекладається багатьма мовами.
У Черкасах існує єдиний у світі музей однієї книги — «Кобзаря», відкритий у травні 1989 року, в меморіальному будинку сім’ї Цибульських, де якийсь час проживав Тарас Григорович.
«Кобзар» — національна святиня українського народу. Ця книга, без якої й сьогодні наше духовне життя було б неповним, книга ця — з тих, що їх адресовано кожному поколінню живущих. Сучасна людина, якщо тільки вона носить у душі високі ідеали чи шукає їх, неминуче дійде духовного контакту з витвором українського генія.
Шевченків «Кобзар» повинен стати настільним підручником для кожного, а ми — Тарасовими учнями. Саме в нього маємо вчитися любові до України, її землі і героїв, поваги до самих себе і до інших народів.

І.ДАНИЛЮК, методист ЦРБ

Переглядів: 6526 | Рейтинг: 4.0/13