Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 15 » СПІВЕЦЬ БУКОВИНСЬКОГО КРАЮ
13:42
СПІВЕЦЬ БУКОВИНСЬКОГО КРАЮ

Виповнилася 181-річниця з дня народження громадського діяча, видатного українського письменника Осипа — Юрія Федьковича.
Народився у гірському селі Сторонці-Путилові, на Буковині. Початкову освіту здобув приватним способом у селі Киселиці. Від жовтня 1846 року до липня 1848 навчався в німецькій реальній школі в Чернівцях.
У 1849 року виїхав до Молдавії, займався самоосвітою та почав писати вірші німецькою мовою.
У 1852 року повернувся до Чернівців і того ж року, з волі батька, пішов на військову службу до австрійської армії.
1861 року — здійснена перша публікація українських творів поета. На початку 1862 року у Львові вийшла перша збірка віршів «Поезії Іосифа Федьковича» підготовлена Б.Дідицьким, яка принесла йому широке визнання. У березні наступного року, через хворобу очей, звільняється від військової служби. Виходить на пенсію і до літа 1872 постійно проживає у Сторонці-Путилові.
Виявляв турботу про розвиток народної освіти на Буковині. Уклав «Буквар», провів першу вчительську повітову конференцію. З 1872 року до жовтня 1873 працює у Львові, в товаристві «Просвіта» редактором книжок для народу.
У Києві 1876 року, за сприянням М.Драгоманова, видав окремою книжкою оповідання — «Повісті Осипа Федьковича». 1885 року стає редактором першої української газети на Буковині — «Буковина».
11 січня 1888 поет відійшов у вічність. 25 червня того ж року на могилі Федьковича було відкрито пам’ятник, який зберігся донині.
Юрій Федькович — великий майстер повісті і новел, творець дитячої і народно-популярної літератури, захисник народної української мови, української школи, співець гуцульського краю, популяризатор його пісні, казки, легенди, його борців — народних героїв, співець краси його природи, голубого неба, бурхливих рік і таємничих гір. Його твори вчать любити рідний край, свій народ, нашу історію.

І.ДАНИЛЮК, методист ЦБС

Переглядів: 435 | Рейтинг: 0.0/0