Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24 » Сто днів уряду: що зроблено — і що попереду
15:12
Сто днів уряду: що зроблено — і що попереду

Ось вже рік Україна живе в стані війни із зовнішніми і внутрішніми ворогами. І перші, й другі щосили «розгойдують» державу, намагаючись дестабілізувати суспільство. Але вороги даремно витрачають титанічні зусилля і астрономічні гроші, українці залишаються єдиними і згуртованими
Ті, хто зі шпальт газет і телеекранів лиють бруд на уряд, Президента, парламентську коаліцію, сподіваються розсварити українців. Мусимо мати на увазі: п’ята колона Кремля в Україні нікуди не поділася. Прихвосні Януковича трохи замаскувалися (тепер відхрещуються від свого колишнього главаря, що втік) і намагаються у каламутній воді виловити якусь політичну рибку. 
Восени обиратимемо місцевих депутатів усіх рівнів. На ці вибори нині й націлилися путінські агенти. Вони мріють, що українці розчаруються у владі і підтримають висуванців «Опозиційного блоку» чи інших подібних проектів, створених з однією метою – плодити нові «псевдореспубліки»-маріонетки Кремля. Тож мусимо бути пильними і не дати себе ввести в оману. Що це означає? А те, що не варто вірити всьому, що чуємо від політиків та експертів. 
Скільки розповідали всякі шуфричі, вілкули, капліни, кості бондаренки, охріменки та інші: уряд з олігархами не бореться, реформ не проводить, бізнесу легше не стало, пенсійний вік знову хочуть підвищити і так далі. Насправді виявилося, що це – брехня. 
Простий приклад: для скоробагатьків, які мають мільярди завдяки практично безкоштовному доступу до надр, урядовці значно підняли ставку рентної плати до 70%. А в цих скоробагатьків не лише шахти чи газовидобувні родовища, вони володіють газетами, телеканалами, інтернет-сайтами. Зрозуміло, що свої ЗМІ тепер нацьковують на уряд. Їм дуже зручно жилося при Януковичеві й Азарову. Коли ж нині уряд почав викорінювати корупційні схеми, Яценюк відразу став найзлішим ворогом олігархів та куплених ними експертів.
Нещодавно уряд відзначив сто днів своєї роботи. Прем’єр та міністри відзвітувалися публічно. Урядовці доповідали по-діловому, кадри в уряді зібралися доволі ефективні. 
Солідарну відповідальність за стан справ у країні взяли на себе всі політичні сили коаліції, які делегували своїх представників в уряд, – і «Блок Петра Порошенка», і «Народний фронт» Арсенія Яценюка, і «Самопоміч» львівського мера Садового, і «Радикальна партія» Ляшка, і «Батьківщина» Юлії Тимошенко.
Зупинимося на головних моментах звіту урядовців. Перше: у надскладних умовах вдалося уникнути заборгованостей із соціальних виплат. І це при тому, що щодня війна з російськими окупантами забирала з бюджету мільйони. З цим важко не погодитися.
Друге: уряд оголосив війну олігархам, які були опорою усіх попередніх режимів. Було повернуто контроль над прибутковими гірничо-збагачувальними комбінатами, піднято ставку податку на руду, транспортування аміаку, видобуток газу. Нападки з боку олігархічних ЗМІ на Аресенія Яценюка і його команду свідчать: урядовці йдуть правильним шляхом. 
Третє: розпочався процес скорочення чиновницького апарату та витрат на нього. Шикарні автівки, авіаперельоти бізнес-класом, палаци під Києвом, багатотисячні спецпенсії – це все залишилося в минулому. Замість звільнених чиновників впроваджується світовий досвід електронного документообігу. З часом він знищить бюрократа як клас. Зрозуміло, що чиновники, над якими нависла загроза звільнення, будуть ремствувати.
Четверте: уряд пішов на значне зменшення податків (лишилося тільки 9 з майже трьох десятків) і заборонив податківцям та іншим державним органам перевіряти бізнес. Раніше такі перевірки були головним джерелом тиску на підприємців і джерелом корупції. Також уряд привів вітчизняні стандарти податкового обліку до міжнародних стандартів і запровадив систему легалізації заробітних плат. 
П’яте: розпочалася бюджетна децентралізація. Деякі збори передані у відання місцевих органів влади. Уже в 2015 році місцеві громади отримають на свої потреби додатково 40 млрд. грн.. Після того, як в Україні відбудеться конституційна реформа і регіони отримають більше повноважень, збільшиться й їхня відповідальність за наповнення місцевих бюджетів. Поки що запропонована урядом бюджетна децентралізація – це так би мовити випробувальний термін для місцевих керівників. І сигнал для мешканців міст, містечок і сіл: контролюйте своїх чиновників вже зараз і не довіряйте у майбутньому владу казнокрадам або слабким управлінцям. 
І, наостанок. В Україну та її уряд повірив світ. МВФ вже виділив нашій країні 5 млрд. доларів кредиту, поетапно отримаємо ще 12,5 млрд. Ці кошти підуть не лише на стабілізацію валютного курсу та накопичення золотовалютних резервів. Вони головним чином підуть на втілення реформ. Так само як і наступні кредити й інвестиції. 
Прем’єр Яценюк переконаний, що у нас все вийде. Відзвітувавшись про сто днів очолюваного ним уряду, він попросив в українців лише одного – розуміння, витримки і єдності.  

Валентина Ярмолюк

Переглядів: 446 | Рейтинг: 0.0/0