Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 15 » УВАГА — ГРИБИ!
13:26
УВАГА — ГРИБИ!

Друга половина літа та осінь — сезон збору грибів, а отже, і підвищеного ризику отруєння ними. Щороку люди вирушають у ліс по гриби, а лікарі попереджають  про небезпеку отруєння, але захворюваність та смертність при цьому не зменшуються. Нерідко при несвоєчасній та недостатній допомозі потерпілий помирає швидко.  
Більшість отруєнь спри­чинені, як правило, вживанням отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні, внаслідок невмілої або неправильної кулінарної  обробки. Крім цього, збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів, може закінчитися теж небажаними наслідками. 
Найбільш небезпечний гриб — бліда поганка і її різновиди,  хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб — парасолька цегельно-сіро-червона, опеньок несправжній.   
Отруйні речовини блідої поганки не бояться високої температури і сушки, не переходять у відвар і викликають незворотні зміни нирок, печінки і серця. При отруєнні її токсинами реєструється до 99% смертності. Одна з головних причин смертельних випадків — запізніле звернення за медичною допомогою. Діти більше сприйнятливі до дії токсинів грибів. Це пов'язане з недосконалою здатністю знешкоджувати та виводити  з організму отруйні речовини.
Симптоми грибного отруєння різні: нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла —  через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності  з'являються через 30 хв. — 2 години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, упродовж тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забула, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Перша допомога при отруєнні грибами відіграє вирішальну роль у порятунку хворого. Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні  є деконтамінація — видалення токсину, що не всмоктався. 
Пам’ятка для грибників.
Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а їсти штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не брати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Не класти у кошик невідомі, остерігатися пластинчастих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих,  у яких нечітко виражені морфологічні ознаки. 
Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.
Не вживати сирих грибів.
Відібрані  спочатку необхідно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді – (не менше трьох) упродовж 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігати у холодильнику, в емальованому посуді не більше доби.
Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.
Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Не викидати гриби, які приготували. Їх аналіз допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.  
І пам’ятайте! Ніякого самолікування.

І.СТАСЮК, в.о. заступника начальника міжрайонного управління –
начальника епідеміологічного відділу,
заступника головного державного санітарного лікаря
Кіцманського та Заставнівського районів

Переглядів: 425 | Рейтинг: 0.0/0