Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 22 » ЗАКЛАДАМ ОСВІТИ — ОСОБЛИВА УВАГА
20:47
ЗАКЛАДАМ ОСВІТИ — ОСОБЛИВА УВАГА

Школа — в першу чергу, соціальний інститут. Оскільки освіта — це безперервний соціальний процес, школа — це така форма громадського життя, де сконцентровані усі види діяльності, що дозволяє дитині найефективніше і повно засвоїти спадщину людства, і використовувати свої здібності в досягненні мети. Тому для найменших повинні створити належні умови, щоб у класах хотілося перебувати і разом з вчителями, залюбки мандрувати країною Знань.
З метою перевірки готовності до нового 2015-2016 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, у районі тривав об'їзд навчальних закладів, дошкільних установ району комісією, до складу якої входили голова райдержадміністрації Ю.Кітар, голова райради Д.Скігар, начальник відділу освіти М.Матейчук, провідні фахівці відділу, методкабінету, санепідемстанції, фін­управління, держгірпромнагляду, інших служб району та області, які здійснювали перевірку за спеціальним переліком питань та напрямків.
Найперше, хочу зазначити, що, незважаючи на складну ситуацію у державі, недостатність бюджетних коштів, фінансування загальноосвітніх, позашкільних, дошкільних навчальних закладів, спільними зусиллями їх усе ж підготували до початку нового навчального року. Хоча і виникали якісь зауваження, але до 1 вересня  є ще час, щоб все вирішити і владнати. У розмовах, бесідах фахівці радили, як вийти з тієї чи іншої ситуації, усунути певні недоліки.
Під час об’їздів вищезгадана комісія оглядала  приміщення  закладів, пришкільні території, клумби, харчоблоки, спортзали, спеціалізовані кабінети (хімії, фізики, математики, інформатики, біології тощо), цікавилася наявністю комп’ютерної техніки, Інтернету, сайту, кадровим потенціалом, ознайомилася з навчальними планами педагогічних колективів, наповненістю класів тощо. Навчальні та виховні заклади продемонстрували готовність  до нового 2015/2016 навчального року. Вчителям разом з батьками, спонсорами вдалося виконати значний обсяг робіт та створити комфортні умови  для навчання школярів і виховання  дошкільнят. Ошатні кабінети, коридори, фойє, їдальні, санвузли, вбиральні, ігрові кімнати, з ремонтами, євровікнами, яскравими малюнками, виробами народної творчості  — це показник відповідального,  сумлінного і творчого підходу людей до дорученої їм справи.
За браком часу, лише один день брала участь в об’їзді, під час якого оглянули приміщення еколого-натуралістичного центру для дітей та юнацтва, ДЮСШ, Будинку дитячо-юнацької творчості. У ДНЗ №1 вкладали євровікна, що значно покращить  збереження тепла в приміщеннях. Капітального ремонту потребує фасад і будівля, де знаходиться кухня. Ця установа — одна із найстаріших в районі. Окремі члени комісії, свого часу, також були її вихованцями. Щоб усе вирішити потрібні і кошти, і час, і бажання.
На належному рівні підготовлена Заставнівська гімназія. У приміщеннях — світло, ошатно, багато зелені. У початковій ланці потрібно замінити дошки, а інтерактивних, потребують спеціалізовані класи. У негоду старі вікна течуть у коридорах, спортзалі, додаючи роботи, клопоту технічному персоналу (доводиться «збирати» воду, мити підлогу, сушити килимові доріжки),  дирекції, педагогам, учням.
За короткий термін до невпізнанності змінилася Заставнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Тут облагородили подвір’я, у коридорах багато зелені. Осучаснили актовий зал, обладнали хореографічний кабінет, замінили окремі вікна на третьому поверсі. Щоправда, негайного ремонту потребує кабінет іноземних мов.
Щирих слів заслуговує ДНЗ №3, де гарні ремонти, сучасні дитячі майданчики, меблі, ігрові кімнати, необхідний навчальний матеріал. Цього вдалося досягти завдяки батьківській підтримці, які для своїх дітей не шкодують нічого.
Гарно і ошатно у Горішньошеровецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Потреби, які має навчальний заклад, вирішуватимуть у робочому порядку. У Горішньошеровецькому ДНЗ виконали належні ремонти. Похвали заслуговує дитячий майданчик, в обладнанні якого вихователі проявили свій хист, уміння і навички.
Вразили досягненнями і у Задубрівському НВК, де директор В.Кокіс знаходить спільну мову із спонсорами. Минулого об’їзду також оглядала добудову школи і не могла собі уявити, що за рік тут виконають такий обсяг робіт. Завдяки вмілим рукам педагогічного, технічного персоналу. Тут обладнали вбиральню, душову кабінку, а на стелі, в коридорі, можна залишити свої очі. За батьківські кошти, по-сучасному облаштували 3 клас: чудові меблі, парти, стіл, стенди, а на підлозі — паркет. Одним словом — враження чудові.
За кошти агрофірми «Суворовець» (12 тисяч грн.) придбали унітази, умивальники для усіх груп Шубранецького ДНЗ. Потрібно лише в приміщення ввести воду і ця проблема закриється сама собою. В ігрових спальнях — затишно, ошатно. Схвальних відгуків заслуговує і Шубранецька ЗОШ, яка також у належному стані  і готова гостинно відкрити двері для метушливої дітвори.
Будівництво Васловівського НВК велося з певними порушеннями, що нині призводить до «осідання» фундаменту. Будову спорудили на болотистій місцевості окрім цієї проблеми і інші. Дирекції потрібно дослухатися до зауважень, які виникали у членів комісії, і зробити належні висновки.
У Малокучурівському НВК учасників об’їзду очікувала група батьків, які власними силами, за свої кошти обладнали кімнати, які хоч завтра можуть прийняти ще одну додаткову групу дошкільнят. Своєї черги очікують 25 дітей. Для цього потрібно ввести до штату НВК додаткових фахівців. Батьків вислухали, але остаточне рішення — за керівниками  району. Гарно обладнано і дитячий майданчик, де на свіжому повітрі зможуть досхочу перебувати юні жителі Малого Кучурова. Тут учасників об’їзду зустрічав сільський голова В.Кушнірик, якому не байдужа доля НВК.
Сумну картину комісія побачила у Вербівцях. Біля НВК перебувало чимало батьків, які проти того, щоб реорганізовувати школу. Вербовецький НВК у списку малокоплектних шкіл. Одна дитина тут обходиться державі у понад 14 тисяч грн. Можна зрозуміти і батьків, які дуже хвилюються за дітей, яким до Юрковецької ЗОШ доведеться щодня долати до 3 кілометрів трасою, якою з шаленою швидкістю мчать автомобілі. Також відлякує і зимовий період. Остаточної відповіді не було надано. Це питання потребує детального аналізу і вивчення.
Остання зупинка — Юрковецька ЗОШ і місцевий ДНЗ. Тут також перебувала сільський голова М.Смеречанська, яка дослухалася до усіх пропозицій. Ці установи належно підготовлені і також можуть бути взірцевими для тих, яким ще є над чим працювати.
Усі проблеми, зауваження ретельно занотовувала начальник відділу освіти М.Матейчук, щоб якнайшвидше приступити до їх вирішення. Загалом усі школи, ДНЗ належно підготовлені до нового навчального року, осінньо-зимового періоду, за що доземно потрібно вклонитися вчителям, батькам,  спонсорам, які у непростий час шукають шляхи вирішення найгостріших проблем, і у своїх дітей вкладають чималі матеріальні ресурси, за якими майбутнє України.

 

Переглядів: 441 | Рейтинг: 0.0/0