Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 28 » Занепад українських газет –загроза інформаційній безпеці держави
14:02
Занепад українських газет –загроза інформаційній безпеці держави

Складна економічна ситуація в Україні, а відтак негативні процеси, пов’язані з падінням гривні, повною мірою торкнулися й видавничо-редакційної галузі.
Особливо важко нині місцевим друкованим виданням, більшість з яких ніколи не мали ані великих надходжень від своєї діяльності, ані потужних фінансових засновників та спонсорів, які могли б пом’якшити фінансовий удар. Передплата на газети проводилася восени минулого року за цінами, які склалися на той час, сьогодні ж через різкі валютні коливання суттєво зросли ціни на папір (який в основному завозиться з-за кордону), інші комплектуючі, що спричинило подорожчання поліграфічних послуг. Падає ринок реклами – ще одне джерело підтримки редакційних бюджетів. Чимало газет і видавництв змушені скорочувати штати, зменшувати обсяги і періодичність виходу. Реальність така, що фактично йдеться про виживання газет і журналів. Негативна тенденція, закладена ще у 2014-му році, коли порівняно з попереднім роком обсяг доставки газет і журналів скоротився в Україні більш, як на 26 відсотків, на жаль, зберігається.
Тим часом саме місцеві видання стоять найближче до пересічного українця, який опинився у прицілі антиукраїнської інформаційної атаки російських ЗМІ. У Чернівецькій області саме місцеві газети складають вагому частку ринку друкованих ЗМІ. Їх трудові колективи з самого початку російської агресії проти України зайняли активну патріотичну позицію – відрядили у зону АТО та на полігони своїх журналістів, готують спецвипуски, відкрили спеціальні рубрики про східний фронт, де розповідають про героїзм українських військових, їх підтримку у тилу – допомогу волонтерів, простих буковинців.
Розуміємо, що важко усій країні, але вважаємо, що інформаційна складова війни, розв’язаної проти України, є вагомою причиною для того, аби уряд звернув увагу на економічний захист видавничо-редакційної галузі, без підтримки якої перемогти ворога буде нелегко. Зокрема, вважаємо, що потрібно терміново звільнити від оподаткування (ПДВ) папір та інші поліграфічні комплектуючі, які завозяться з-за кордону. Необхідно також зберегти практику, коли видавцям друкованих періодичних видань та книжкової продукції залишають пільги у сплаті ПДВ (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (№ 71-VIII від 28 грудня 2014 року). Потрібна більш чітка та послідовна позиція уряду та місцевої влади й у питанні дотримання однакових правил гри на ринку друкованих ЗМІ. Йдеться про так звану «адміністративну» передплату друкованих видань, засновниками яких за бюджетні кошти виступають районні державні адміністрації та райради, а також про фінансування створених підрозділами облдержадміністрації так званих фахових освітянських, медичних, юридичних та інших газет-вісників, які фактично є обов’язковими до передплати працівниками відповідних галузей, що в умовах, коли країна вишукує кошти для захисту свого суверенітету та проведення реформ, виглядає щонайменше незрозумілим.
Занепад, руйнація, скорочення українських видань пробиває інформаційну броню держави. Не забуваймо, що «огонь в одежі слова», за висловом І.Франка, може принести не менше користі протидії військовій агресії та перемозі, аніж сила зброї та вправність військових.
Чернівецька обласна організація НСЖУ звертається до Національної спілки журналістів України – довести до уряду стурбованість станом справ у видавничо-редакційній галузі.

Прийнято на засіданні правління ЧОО НСЖУ 03.03.2015 року.

Переглядів: 455 | Рейтинг: 0.0/0