Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 28 » ПРО ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ У СФЕРІ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЯКІ НАБИРАЮТЬ ЧИННОСТІ З 1 КВІТНЯ 2015 РОКУ
13:40
ПРО ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ У СФЕРІ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЯКІ НАБИРАЮТЬ ЧИННОСТІ З 1 КВІТНЯ 2015 РОКУ

2 березня 2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України №213-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”, які мають значний вплив на подальший розвиток пенсійної системи. На питання, що стосуються нововведень та змін у пенсійному забезпеченні громадян, відповідає начальник управління Пенсійного фонду України в Заставнівському районі Віктор Ілліч Стасюк.
— Вікторе Іллічу, як відомо, на початку березня ухвалений Закон України №213-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”. Які саме новації цей Закон вніс у сферу пенсійного забезпечення?
— Закон передбачає зміни законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення, які можна поділити на три основні блоки. Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на „спеціальних” посадах. Другий блок стосується порядку виплати пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів. Третій блок стосується зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років.
— Розкажіть більш детально про зміни, які відбудуться у виплаті пенсій пенсіонерам, які працюють на „спеціальних” посадах?
— Перш за все хотів би нагадати, що до „спеціальних” посад відносяться посади: державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, науковців. Внесені зміни передбачають, що у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, відповідно до якого призначена пенсія. Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на „спецпосаді” та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію. Звертаю увагу на те, що норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Всі вони на будь-якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі. Внесені зміни набувають чинності з 1 квітня і є черговим кроком уніфікації пенсійного законодавства та запровадження „єдиних принципів” пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян.
— Як відомо, Законом №213-VIII внесено зміни і у порядок виплати пенсії працюючим пенсіонера, як саме вони позначаться на суму щомісячної пенсії?
— Відповідно до цих змін, починаючи з 1 квітня для працюючих пенсіонерів передбачено, що у період роботи виплачуватиметься 85% призначеного розміру пенсії. Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто — 1423,50 грн. Пенсії, що призначені в розмірі менше 1423,50 грн., працюючим пенсіонерам виплачуватимуться у повному обсязі. У працюючих пенсіонерів, в яких розмір пенсії більше 1423,50 грн. і яким пенсія буде виплачуватися на рівні 85%, у будь-якому випадку щомісячно виплачуватимуться пенсії у розмірі не менше 1423,50 грн. Тому, з метою не створення у населення хибної думки, що пенсію зменшують, звертаю особливу увагу на те, що розмір нарахованої пенсії залишається без змін, але, починаючи з 1 квітня, окремі пенсійні виплати будуть на рівні 85% від призначеного розміру пенсії. Ця норма не поширюється на пенсіонерів, які працюють на так званих „спецпосадах”.
— На який термін встановлене обмеження виплати пенсії, та скільки пенсіонерів Заставнівського району підпадають під ці зміни?
— Нововведення планується застосовувати до 1 січня 2016 року та стосуватиметься приблизно 363 пенсіонерів, із загальної чисельності осіб, які перебувають на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Заставнівському районі.
— Скажіть, будь ласка, якщо громадяни, які отримують пенсію більше, ніж 1423,50 грн., та ті, які займають „спецпосади”, звільняться з роботи, яким принципом проводитиметься надалі їм виплата пенсії?
— Якщо людина вирішить звільнитись із займаної посади, в тому числі із „спецпосад”, виплата пенсії поновлюється в тому розмірі, що був на момент припинення виплати. Доречно було б також нагадати всім пенсіонерам про необхідність своєчасного повідомлення територіального управління Пенсійного фонду України, де виплачується пенсія, про працевлаштування (зайняття підприємницькою діяльністю) чи звільнення з роботи. Несвоєчасне повідомлення може призвести до переплати чи не доплати нарахованих пенсійних виплат. У випадку, коли про працевлаштування пенсіонер не повідомить, факт роботи всеодно обов’язково буде встановлений за даними системи персоніфікованого обліку. У цьому випадку скоріше за все несвоєчасне повідомлення призведе до переплати пенсії і пенсіонер зобов’язаний буде повернути надміру виплачену суму пенсії в короткий термін.
— Що Ви можете сказати на рахунок зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах?
— З 1 квітня 2015 року поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах. Жінки, які народилися після 1.04.1970 та працюють чи працювали на посадах, що відносяться до списку № (переліку особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України) вік виходу на пенсію змінюється з 45 років до 50. Жінки, які народилися після 1.04.1965 та працюють чи працювали на посадах, що відносяться: до списку №2 (переліку шкідливих та важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України); трактористами-машиністами; доярками, свинарками; зайняті на вирощуванні тютюну; робітниці текстильного виробництва; водії міського пасажирського транспорту вік виходу на пенсію змінюється з 50 років до 55. Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років — кожного року пенсійний вік збільшуватиметься на 6 місяців.Зазначена зміна є необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року.
— Яким чином внесені зміни вплинуть на умови призначення пенсій за вислугу років?
— Внесені зміни передбачають збільшення тривалості загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників — необхідної вислуги років буде збільшено на 5 років поетапно протягом 10 років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів та ін.
— Нагадайте громадянам, де більш детально можна ознайомитись із змінами, що відбуваються у сфері пенсійного забезпечення?
— З усіма новинами, змінами в законодавчій базі стосовно пенсійного забезпечення можна ознайомитись на сайті Пенсійного фонду України, на сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Постійно статті із цікавою та необхідною інформацією для жителів Заставнівського району опубліковуються на сайті Заставнівської районної державної адміністрації, на сайті Заставнівської районної ради, на сайті територіальних громад Чернівецької області, озвучуються у районному радіомовленні, публікуються в газеті „Пенсійний кур’єр”. Також в управлінні Пенсійного фонду України в Заставнівському районі надаються online – консультації з використанням Skype-зв’язку (ім’я pens_zast_pfu).
За додатковими роз’ясненнями з приводу пенсійного забезпечення також можна звертатись за телефоном „гарячої лінії” 2-28-81, який працює з понеділка до четверга з 08.30 до 17.45, у п’ятницю з 08.30 до 16.30.

Переглядів: 569 | Рейтинг: 0.0/0