Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 11 » ЧОМУ ДЕПУТАТ — НЕ ЗАВЖДИ ПОМІЧНИК?
16:25
ЧОМУ ДЕПУТАТ — НЕ ЗАВЖДИ ПОМІЧНИК?

На шпальтах нашого часопису №13 (1270) від 26.03.2015 року була опублікована думка депутата «Чому за помилки міського голови має платити громада?» (автор Василь Радиш, депутат Заставнівської міської ради). 
Як відповідь, оприлюднюємо лист, який надійшов до нашої редакції:

«Дорогі заставнівчани, жителі нашого міста та району! Дозвольте від щирого серця виявити Вам повагу та попросити вибачення за те, що в ці передвеликодні дні, з дозволу колег та тих людей, яких незаслужено періодично ображають, надати пояснення, щодо подій, які з 2012 року по теперішній час неодноразово озвучувалися та оприлюднювалися на сайтах Інтернет-мережі.
Звинувачення на адресу працівників місь­кої ради та міського голови є безпідставними. Ми є свідками того, що останніми роками в нашому місті відбулося багато змін в соціально-економічному розвитку та благоустрої. Завдяки багатьом ініціативам (моїм і депутатів) у місті налагоджено роботу комунальних служб, ведеться житлове квартирне будівництво. Із залученням інвесторів ремонтуються вулиці, побудована нова автостанція. Наше місто береже історію всієї Заставнівщини — підтримуються народні, мистецькі та спортивні традиції, різного роду фестивалі, вшановуються імена відомих земляків. Разом з тим, при великому обсязі робіт та відповідальності, можуть виникати певні неточності та незначні помилки. Як кажуть у народі: «Не той не помиляється, хто нічого робить».
Питання розвитку стадіону мене турбує більше, ніж деяких людей, що мають на меті зробити собі на цій проблемі рекламу, та яких, на жаль, не хвилюють питання економіки та розвитку міста. Хочу наголосити на тому, що впродовж трьох років ніхто не звертав увагу на те, що стадіон руйнується і я підозрюю, що для того, щоб звинуватити мене, як міського голову, у безгосподарності, деякі особи умисно, серед ночі руйнували несучі стіни, на яких розміщене панельне перекриття, розуміючи, що це призведе до ще більшої руйнації. Треба врахувати і те, що стаття В.Й.Радиша, як і можливо наступні, будуть мати політичне підгрунтя, що пов’язане з підготовкою до виборчої компанії.
З 2010 року проблема розвитку центрального стадіону набула деяких змін у напрямку перетворення простого стадіону з футбольним полем на Районний Спортивний Центр з тенісним кортом, міні-футбольною площадкою, біговими доріжками для легкої атлетики, баскетбольною площадкою та іншим обладнанням, яке б слугувало спортивному розвитку нашої молоді та всіх бажаючих  жителів міста та району займатися спортом.
Планувалося перевести у приміщення на стадіоні спортивні організації, наприклад ФСТ «Колос», що існують у м.Заставна. Для нормального функціонування споруди районного значення потрібні працівники стадіону та сторожі. Звісно, постало питання про можливість не тільки їх розміщення, а і створення умов для перебування людей, які мають бажання займатися спортом (сучасні роздягальні з душовими кабінками, кімнати для обслуговування персоналу, а це, відповідно, підключення до водо-, електромереж, водовідведення, утеплення приміщення та ін.). Для втілення таких задумів міська рада звернулася до місцевих архітекторів, порадившись, приступили до виконання робіт. Я ніколи не міг собі уявити, що знайдуться депутати, які почнуть звертатися у всі інстанції та відповідні інспекції про здійснення перевірок щодо початку ремонтних робіт на нашому стадіоні.
На підставі звернення деяких депутатів Заставнівської міської ради, у тому числі В.Й.Радиша, представниками Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Чернівецькій області проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил.
Проведеною перевіркою, відповідно до п.8 Постанови №43/12, накладено штраф за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 28.11 2012 року, «... розпочаті роботи з реконструкції трибуни (збудовано третій поверх, дощатий настил покриття, кроквяна система покрівлі) II категорії складності на вул. Кіцманській, 22 в м. Заставна Чернівецької області без зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт...». Отже, відповідно до вказаного документа видно, що будівництво призупинили не з тієї причини, що воно несе якусь загрозу, як вказав у статті В.Й.Радиш, а тому, що ми не отримали дозвіл в одній із багатьох інспекцій, які на той час були створені. Ні працівники міської ради, ні спеціалісти, ні я особисто не усвідомлювали про потребу відвідування такої інспекції, якої навіть не існувало на території нашого міста. Як наслідок, через відсутність цієї декларації на початок будівництва, 28.11 2012 року Інспекцією накладено штраф у розмірі 40 тисяч 248 гривень. Це об’єкт некомерційного призначення, або приватна власність, а об’єкт соціально-спортивного напрямку, тому ми не були згідні зі штрафом такого великого розміру і подали позов до суду для оскарження постанови, на жаль, після тривалих  судів ми програли.
Також офіційно повідомляю, що роботи починалися відповідно до акту обстеження будівлі на центральному стадіоні від 7.08 2012 року, у якому комісія зазначила свій висновок:
«З метою популяризації спорту серед молоді, покращення здоров’я жителів міста і району, якісного відновлення та функціонування центрального стадіону на території м. Заставна провести реконструкцію будівлі на стадіоні по вул. Кіцманська шляхом надбудови для облаштування роздягалок та санвузлів для спортивних команд, збільшення приміщень для розміщення спортивних гуртків, спортивних організацій, товариств та установ, кімнати суддів», затверджені рішення виконавчого комітету від 09 серпня 2012 року за №82 та рішення виконавчого комітету міської ради від 19 вересня 2012 року №98 «Про дозвіл на початок будівельних робіт    із реконструкції будівлі (трибуни) на центральному стадіоні по вул.Кіцманська, 22 в м. Заставна».
Отже, з вищенаведених документів видно, що прийнято ряд документів, на підставі яких розпочались ремонтні роботи на стадіоні. На жаль, коли накладався штраф, наші документи не були прийняті до уваги, а в кулуарах наголошувалося, що за накладання штрафу на міську раду, дякуйте депутатам, які на вас скаржаться. Як висновок, то справедливо було б, щоб цей штраф заплатила не громада міста, а ті люди, які його ініціювали, а саме депутат міської ради В.Й.Радиш. Особисто на нього я покладаю відповідальність за те, що ми втратили великий період часу, який міг бути використаний для ремонту, необгрунтовано заплатили штраф, і в тому, що на кожній сесії він саботує всі починання і перетворює засідання сесій міської ради на діалог між депутатом міської ради В.Й.Радишем та міським головою Я.В.Цурканом, що перешкоджає роботі працівників міської ради і роботі сесії. 
Неодноразово були спроби завершити ремонтні роботи на стадіоні, але штучне небажання деяких людей і великих бюрократів перешкоджали його завершенню. З моєї ініціативи, в якості підтримки, знімальна група одного з центральних каналів України, зробила повний репортаж у підтримку відновлення ремонту центрального районного стадіону, який бажаючі мають можливість переглянути в Інтернеті. Після перегляду цього репортажу ні в кого не виникне сумніву, що роботу треба продовжувати. Питання, який насамперед об’єкт на стадіоні ремонтувати, чи приміщення трибуни, чи тенісний корт, чи бігову доріжку, чи огорожу, не є принциповим. Головне те, що роботи повинні проводитися фаховими спеціалістами в зв’язку з тим, що це не на один день чи декілька місяців, а на довгі роки.
Я думаю, що пройде певний період часу, закінчаться передвиборчі перегони і наш стадіон не буде місцем політичної боротьби, а діти, дорослі, жителі нашого міста там будуть займатися спортом та відпочивати.
Щодо недостовірної інформації, яка наведені в статті, що опублікована в газеті «Голос краю» від 26 березня 2015 року №13, я маю право, як особистість, як громадянин України, міський голова та просто людина, звернутися з позовом до суду, щоб довести брехливість викладеної автором інформації.

З повагою — Ярослав Цуркан, Заставнівський міський голова.

P.S. Коментар В.В.Павель­чука, інженера-будівельника: «Нас штрафували за те, що ми не вчасно здали декларацію, а не за те, що споруда погано побудована, слова В.Й.Радиша, до речі, не спеціаліста, є неправдивими та нічим не підтвердженими, що слідує із Постанови №43/12 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 28.11 2012 року, так як моє прізвище, мене було згадано в статті, то я залишаю за собою право, як депутат і громадянин України також висловити свою думку на шпальтах газети «Голос краю».

Переглядів: 437 | Рейтинг: 0.0/0