Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 16 » ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ — НАЙКРАЩЕ СВЯТО
20:42
ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ — НАЙКРАЩЕ СВЯТО

Друга світова  війна залишила про себе сумний спогад у серці кожного українця. Щороку заставнівчани, як і жителі інших міст і сіл нашої славної держави, вшановують пам’ять тих, хто не повернувся з далеких воєнних доріг.

На вулиці Незалежності, перед районним Палацом культури, вишикувалася святкова колона. На грудях  багатьох заставнівчан — червоні маки, а в руках — квіти. Присутні переглядають театралізовану композицію «70 років Перемоги у серцях поколінь», у якій задіяли учнів Заставніської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вслухаються у пісні, присвячені подіям багаторічної  давнини. Далі, під марш духового оркестру, рушають до Чорного Хреста, де значаться прізвища людей, яких безжально знищив сталінський тоталітарний режим. Відправляється поминальна Панахида, а опісля відбувається  покладання квітів. Представники окремих організацій, установ з кошиками йдуть до пам’ятника загиблим воїнам-землякам. Згодом прямують до міського парку, де на мить зупиняються біля  меморіалу загиблим воїнам-«афганцям», які не повернулися до рідних домівок із далекої азіатської країни, віддаючи данину шани і поваги. При вході волонтери пропонують маки, кошти від реалізації яких пі­дуть на підтримку воїнів АТО.

 Ветерани, очільники району, міста, сотні заставнівчан прямують до Братської могили, де вічним сном спочивають солдати, які визволяли Заставнівщину від німецьких окупантів. З кожним роком все менше і менше приходить сюди ветеранів Другої  світової війни. Нічого дивного, адже минуло 70 років, й багато хто не дочекався  цього переможного ювілею.

За загиблими у Другій світовій війні відслужили поминальні молебні священнослужителі Свято-Миколаївської церкви і Різдва Пресвятої Богородиці райцентру. Свічу пам’яті запалюють голова райдержадміністрації Ю.Кітар, голова райради Д.Скігар, міський голова Я.Цуркан.

Жителі райцентру, гості  покладають квіти до підніжжя Братської могили, учні Заставнівської гімназії — гірлянду слави. А найменші  щедро обдарували ветеранів квітами, добрим і щирим словом.

Як зазначали у своїх вітальних словах голова райдержадміністрації Ю.Кітар, голова районної ради Д.Скігар, міський голова Я.Цуркан, 70 років минуло відтоді, як весь світ облетіла радісна звістка про завершення війни, про перемогу над нацизмом у Європі. І саме сьогодні, коли Україна в час великих випробувань, коли проти нашого народу ведуть неоголошену війну наші «брати» на Сході України, ми, як ніколи, відчуваємо ціну мирного неба.

 Сьогодні схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в нацистських концтаборах, учасників національно-визвольного руху, які боролися за українську державність. Віддаємо данину глибокої поваги ве­те­ранам Другої світової війни. Своєю мужністю і відданістю рідному народу вони навчають нас, як жити, як долати буремні події, як знаходити вихід із найскладніших ситуацій. Особлива подяка та шана військовослужбовцям — учасникам антитерористичної операції, які захищають цілісність і суверенітет  нашої держави на Сході України.

Подяки від райдержадміністрації, райради і районної ради ветеранів отримали ветерани М.Миринюк, І.Данилюк, І.Лук’янов, В.Ударцев і М.Турецький. У цей же день вдома такі ж відзнаки отримали Степан і Трифон Дроники. У переддень ювілейної дати своє 90-річчя відзначив М.Сметанюк, якого на урочистому зібранні нагородили грамотою обласної ради ветеранів, а з рук міського голови Я.Цуркана поважний заставнівчанин отримав подарунок.

На святі згадували й про те, що через 70 років після перемоги, в Україні знову триває війна але вже із російським агресором. На Сході нашої держави хлопці мужньо відстоюють цілісність України. Волонтери Д.Щербанюк і А.Дронь від голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Г.Москаля привезли подяки тим людям, які все роблять, щоб наблизити таку потрібну і очікувану перемогу. Ці нагороди отримали І.Колісник, О.Добруцький, Н.Онофрей, О.Скорейко, К.Грицюк, П.Найда, І.Гандабура, Я.Василевич, М.Воєвідко, Д.Щербанюк і В.Радиш.

Перед ветеранами, учасниками урочистого заходу виступив допризовник, учень Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Вадим Столяр. Заставнівчнам запропонували епізод на військову тематику «Останній бій», у якому  задіяні актори народного театру «Дивосвіт» (режисер — Л.Гайдей). У міському парку звучали пісні, які виконували народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Веселка» (керівник — Ю.Марусяк), А.Ткач, Г.Турецька, С.Ряба, а під композицію «Хай завжди буде сонце», яку представив квартет Будинку дитячо-юнацької творчості (керівник — Г.Стасюк), до неба злітають голуби, як символ миру і добробуту України. Ведучі заходу — О.Цимбалюк і В.Барабащук.

Опісля ветеранів запросили скуштувати солдатської каші, а усі бажаючі перед районним Палацом культури  переглянули святковий концерт, присвячений Дню матері. Ведуча — Т.Гринчук на сцену запрошувала юних виконавців, танцюристів із дитячих дошкільних установ, навчальних закладів міста, Будинку дитячо-юнацької творчості, хореографічної студії «Пролісок» районного Палацу культури (керівник — О.Цимбалюк, постановка І.Хащового) та інших.

Л.БАЛАНЕЦЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 545 | Рейтинг: 0.0/0