Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 16

Друга світова  війна залишила про себе сумний спогад у серці кожного українця. Щороку заставнівчани, як і жителі інших міст і сіл нашої славної держави, вшановують пам’ять тих, хто не повернувся з далеких воєнних доріг.

На вулиці Незалежності, перед районним Палацом культури, вишикувалася святкова колона. На грудях  багатьох заставнівчан — червоні маки, а в руках — квіти. Присутні переглядають театралізовану композицію «70 років Перемоги у серцях поколінь», у якій задіяли учнів Заставніської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вслухаються у пісні, присвячені под ... Читати далі »

Переглядів: 549 | Дата: 16.05.2015

Факельна хода, присвячена 70-річчю перемоги над нацизмом у Європі, пройшла у м.Заставна. Учні Заставнівських гімназії і ЗОШ І-ІІІ ступенів із факелів утворили Герб України. Колона повільно рухалася центральною вулицею райцентру, зупинившись  біля пам’ятника загиблим воїнам-землякам.

На грудях у заставнівчан був прикріплений червоний мак – у пам’ять про загиблих у роки Другої світової війни.

Як сказав міський голова Я.Цуркан, 8 травня вперше відзначаємо, як День пам’яті і примирення. Цією ходою вшанували, згадали воїнів-односельчан, які звільняли ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Дата: 16.05.2015

Для мешканців нашого мальовничого заставнівського краю свято Перемоги над фашизмом це особливо зворушлива подія. Адже кожна родина понесла непоправну втрату — рідні гинули на фронтах Другої світової війни. Цього року ми, як ніколи раніше, надзвичайно гостро відчуваємо біль втрат, які приносить нам війна. Заставнівчани гідно захищають цілісність України на її сході. Серед вояків багато добровольців. З-поміж них є дорошівчани. 70 років промайнуло з часу завершення війни з фашистською Німеччиною, під час якої загинуло десять з половиною мільйонів українців, які воювали в складі різних армій та партизанських загонів. І вже більше року триває вій ... Читати далі »

Переглядів: 438 | Дата: 16.05.2015

Для мене моя мама була живим Ангелом-Хоронителем!  Вона вела мене до успіхів і рятувала від падінь. Її серце завжди відчувало мене незалежно від відстаней. У дитинстві була  надією і оберігала від лихого ока. В юнацькі роки стала наставником для моєї моральності. У дорослому віці охороняла мою духовність. Та лише зараз, коли вона відійшла у вічність, зміцнюється в мені віра в Істину, яку залишила після себе моя найдорожча.

Матуся завжди налаштовувала моє серце на добро і справедливість,  займалася моїм духовним вихованням. У 38 років залишилася вдовою (мій неньо Михайло помер у 41 рік). Дорослі турботи про нас із братом Василем лягли на жіночі руки. Мама залишила любов нашого неня Михайла живою у своєму серці. Вона не говорила з нами про свої почуття до нашого батька, напевно соромилася, але виконувала його заповіти. Я в дитинстві це завжди відчував і дуже хотів щоб неньо, з неба, порадів за мамині успіхи у нашому вихованні. Мамина мета – добре виховані діти. У цьому мама вбачала торжество жертовної Любові ... Читати далі »

Переглядів: 415 | Дата: 16.05.2015

Щороку керівники Заставнівського району навідували ветеранів Другої світової війни, учасників бойових дій, дітей війни, які перебувають на стаціонарному лікуванні у медичних та реабілітаційних закладах. І цього року традиція не була порушена. Голова райдержадміністрації Юрій Кітар відвідав земляків у Чернівецькому госпіталі для ветеранів та інвалідів війни, побував у геріатричному будинку «Наш дім», що в Малому Кучурові. Перший заступник голови райдержадміністрації Василь Молдован та директор територіального центру Лілія Семенюк відвідали таких пацієнтів у Заставнівській ЦРЛ. Не залишилися поза увагою і ті, хто нині лікується в терапев ... Читати далі »

Переглядів: 383 | Дата: 16.05.2015

Неможливо уявити футбольну Заставнівщину без щорічного традиційного турніру на приз обласної газети «Голос краю». За почесний трофей змагаються найкращі команди району. Цьогоріч у 40-у ювілейному фіналі, який відбувся у с.Василів, доля звела збірні Ржавинців і Репужинців.

Перед початком зустрічі футболістів привітав перший заступник голови райдержадміністрації В.Молдован, який побажав перемоги і, звісно, цікавої та видовищної гри ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Дата: 16.05.2015

Командно-штабне навчання з територіальної оборони проводитиметься під керівництвом командувача Сухопутних військ Збройних сил України з 19 травня до 5 червня на території Сторожинецького району.

Навчання відбудеться з практичним призовом на навчальні збори військовозобов’язаних для комплектування загонів оборони у визначених зонах територіальної оборони області.

Захід проводитиметься у взаємодії з обласною та районними державними адміністраціями та не є мобілізацією до лав Збройних сил України. Під час проведення навчань військовозобов’язані будуть відпрацьовувати виконання завдань за призначенням з виконанням бойових стрільб виключно на території області, а після завершення навчань у визначений термін відбудуть за місцем проживання. Про це інформує Чернівецький обласний військовий комісаріат.

Переглядів: 356 | Дата: 16.05.2015

Життєва дорога кожної людини дуже непередбачлива. Сьогодні ти начебто повний сил і енергії, а завтра тебе збиває з ніг раптова хвороба.

Коли до нашої оселі постукала біда, був вихідний, але гіпертонія не вибирає днів. «Швидка» примчала за 10 хвилин, а вчасно та кваліфіковано надана допомога, 12-годинне лікування у неврологічному відділенні дозволили транспортувати хворого чоловіка до Чернівців.

Наразі інсульт позаду, попереду — період реабілітації та, як сказали лікарі, — кардинальна зміна ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Дата: 16.05.2015

Вл.інф.

До свята День народження кожен із нас ставиться по-різному. Але цей день, беззаперечно,  — завжди радість і гарний настрій. Бо вітання линуть від родини, друзів, близьких і знайомих, даруючи позитив та щирі слова побажань.

Недавно своє 45-ліття відзначив житель с.Хрещатик В.Горюк.
Його також через нашу газету привітали із цією датою.

Насправді, «вітальник» — зловмисник-жартівник під прізвищем зовсім чужої бабусі, хитро обійшовши всі «кордони» закону і моралі, принизив та образив гідність іменинника, поважної жінки і нашого часопису. Як мовиться, з брудними ногами «заліз» у особисте, приватне життя декількох сімей, розтоптав їхній спокій та «заніс» недовіру ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Дата: 16.05.2015

У понеділок, 18 травня о 14 годині у районному Палаці культури відбудеться вечір пам’яті з дня трагічної загибелі знаної, шанованої людини, заслуженого працівника культури України Володимира Михайловича Грещука. Запрошують колег, учнів, усіх бажаючих та шанувальників його мистецтва.

Переглядів: 490 | Дата: 16.05.2015

Минають роки. Але є один день, який ніколи не буде стертий із нашої пам’яті. Це 9 травня 1945 року – дата, яка проголосила визволення нашої рідної землі від нацистських окупантів і перемогу усього людства над злом війни.

8 травня, у День пам’яті та примирення, у Баламутівському НВК відбулися урочистості  і концерт, присвячений 70 річниці з Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. На захід запросили ветеранів війни, воїнів-«афганців», воїнів АТО і тих односельчан, які брали участь у військових діях на територіях інших держав.

Із ювілейною датою запрошених щиро вітали Баламутівський сільський голова В.Лучик і директор Баламутівського НВК Л.Насальська.

Переглядів: 432 | Дата: 16.05.2015

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги, а цього року  святкуємо 70- річницю Перемоги над нацизмом у Європі та 70- річницю завершення Другої світової війни. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу — його битва, його перемога над фашистами та над червоною комуністичною гідрою, яка ще довгі роки по Другій  світовій війні плюндрувала  Україну. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших. Сьогодні ми завдячуємо  нашим ветеранам за те, що ми народилися ... Читати далі »

Переглядів: 466 | Дата: 16.05.2015

Ми пам’ятаємо,  якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об‘єднані нації. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучості нашої перемоги сьогодні ... Читати далі »

Переглядів: 372 | Дата: 16.05.2015

У День 9 травня волонтерська організація «Буковина — українському війську» разом із партійною організацією ВО «Батьківщина» провели спільну благодійну акцію. 
Волонтери Ю.Агатій, Є.Віконська, В.Джус, М.Ковальчук, Д.Козаков організували роботу в трьох напрямках.

1 — «Купи червоний мак, допоможи воїнові-землякові»

Заставнівчанам пропонували за символічну плату придбати зроблені волонтерами квіти. Зібрані кошти, а це 308 гривень та фінансова допомога волонтерів із-за кордону, спрямують на закупівлю берців і форми  нашим землякам (В.Рудей, В.Терновецький, Д.Лабюк (Руснак), М.Руснак, М.Козак), а також ліків для воїнів АТО.

2 — «Напиши листа солдатові»

Чимало дітвори скористалися можливістю підняти бо ... Читати далі »

Переглядів: 435 | Дата: 16.05.2015

Народний депутат від фракції «Народний Фронт» Максим Бурбак  нещодавно зареєстрував у Верховній Раді проект Закону №2639, який  передбачає скасування заборони виплати пенсій працюючим пенсіонерам на виборних посадах в органах місцевого самоврядування до складення ними своїх повноважень після проведення чергових місцевих виборів у 2015 році.

За словами Максима Юрійовича, після прийняття Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», багато  хто з голів сільських, селищних та міських рад, написали заяви на звільнення зі служби у зв’язку з виходом на пенсію. В підсумку — чимало рад по всій Україні залишились без управлінців, що зумовило заблокування роботи органів місцевого самоврядування. «На жаль, ця тенденція продовжується. Громади залишаються без законно обраного представника, місцеві ради — без голів. До того ж, виникає необхідність проведення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів, що сьогодні не на часі — в країні криза. Тим паче, чергові місцеві вибори повинні відбутись вже у жовтні», — наголошує Максим Бурбак ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Дата: 16.05.2015

Восени минулого року усіх вразила звістка про можливе банкрутство одного з найбільших і ключових для нашого регіону підприємств — «Агрохолдинг Мрія». Однак, компанії вдалося вистояти і стабілізувати ситуацію. І, не дивлячись на труднощі, ми чуємо і позитивні новини агрохолдингу, наприклад, про проведення індексації орендної плати та про збільшення соціальних виплат до рекордних 100 грн. на гектар.

У розпал весняно-польових робіт нам вдалося поспілкуватися з новим генеральним директором компанії «Мрія» Саймоном Чернявським, та із перших вуст дізнатися, що ж відбувається в компанії ... Читати далі »

Переглядів: 492 | Дата: 16.05.2015

Монополії є елементами безпеки держави і повинні бути у державній власності.
Про це заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу «112 Україна», коментуючи масову приватизацію державних монополій, яка готується урядом.

«Державні монополії, такі як «Укрзалізниця», НАК «Нафтогаз України» — це ключові елементи безпеки держави», — наголосила вона.

Юлія Тимошенко також висловила обурення тим, що стратегічні державні підприємства готуються продати «за безцінь, у війну, у кризу».
«Такого не робили жодні злочинні режими», — зазначила лідер «Батьківщини».

За її словами, «структури, які практично забезпечують безпеку держави, не можуть бути не в державному управлінні, не в державному контролі&raqu ... Читати далі »

Переглядів: 364 | Дата: 16.05.2015

У моєму кабінеті пролунав телефонний дзвінок. У слухавці — приємний жіночий голос. Моя співрозмовниця — жителька с.Брідок, 74-річна Марія Іванівна Пітик. Упродовж декількох хвилин поважна брідчанка розповідала про несподівану ситуацію, яка б могла закінчитися трагічно не тільки для її родини, а й багатьох людей. 

Травневими вихідними, сидячи на подвір’ї, жінка почула запах газу. Про це відразу сказала чоловікові — Івану Манолійовичу, який не звернув особливої уваги на слова дружини. Згодом і він відчув сторонній запах. Двоє людей похилого віку на декілька хвилин розгубилися. Після нетривалих вагань, почали шукати  вихід із ситуації. Зв’язалися із  водієм, що селом розвозить балонний газ, який надав поради щодо убезпечення місця, щоб не постраждали інші люди та забудови. Родина Пітиків проживає у центрі села і якийсь необережний, необачний крок міг призвести до страшних насл ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Дата: 16.05.2015

— Як правильно заповнювати заяву і декларацію ?

— З 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення субсидій і форми заяви та декларації, що подаються населенням. Зазначені бланки вже розповсюджені. 
Разом із зазначеними бланками розповсюджується інструкція із заповнення цих бланків. 
Якщо заява та декларація заповненні не коректно — субсидія призначатись не буде, тому обов’язково заповнюйте всі графи документів чітко, без виправлень, не пишіть лишнього.

— В який термін подавати документи для отримання субсидій?

— Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» набирає чинності з 1 травня 2015 ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Дата: 16.05.2015

Весна така, аж серце завмирає !
Земля   квітує  та  звучать пісні.
І свято Перемоги йде до краю, 
Найкраще наше свято навесні . . .

У Заставнівській гімназії, в приміщенні бібліотеки, розгорнуто книжкову виставку «Стежками мужності і слави», присвячену 70-ій річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ій річниці завершення Другої світової війни. 

Книжкова виставка, яку для учнів та вчителів представила бібліотекар гімназії М.Бойчук, присвячена діячам культури, письменникам і поетам  України, що своїми творами підтримували бойовий дух, надихали на героїчні подвиги, підносили патріотизм та мужність народу на фронтах, у тилу і на окупованих територіях.

Біда не оминула жодної нашої родини — у кожній хтось із близьких загинув на фр ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 16.05.2015

Ординці воїна скришили,
На землю впало тіло біле,
І, наче зерно проросло,
А влітку маком зацвіло.

(М. Стельмах)

Червоний мак. З одного боку, це український символ, бо в українських піснях, козацьких думах співається про те, що мак цвіте там, де проливалася козацька кров.  З іншого боку, це європейський символ – від Першої світової війни саме цим символом вшановували жертв, які загинули в роки Першої світової війни і зараз продовжують вшановувати жертв обох світових воєн.

У християнській літературі існує уявлення, що мак росте на крові розіп'ятого Ісуса Христа, себто є символом невинно пролитої крові.

Восьмого  травня,  в День па­м’яті і примирення всі ми вийшли, щоб згадати  полеглих за Україну  і символом цього дійства завжди буде черво ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Дата: 16.05.2015

Наче швидкоплинна гірська річка тікає від нас час. Ніби вчора звістка про трагічну загибель Володимира Грещука в автокатастрофі облетіла Заставну, а вже минув рік. Заставна, як і уся країна, пережила його у тривозі та скорботі, втрачаючи своїх синів на війні. Тим більше боляче, коли гинуть мудрі та талановиті поза війною…

Його справді любили всі. Маестро, мабуть один із небагатьох, хто не мав не те що ворогів, а навіть недруги не траплялися на його праведному шляху. Ознака інтелігентності й порядності, людяності й шляхетності випромінювала з його очей повсякчас і у всьому — в його погляді, спілкуванні, у ставленні до будь-кого, чи це поважний чоловік, чи юне обдаровання. 

Кажуть, він встиг багато у цьому житті і не встиг водночас, бо завжди був невтомний та працелюбний. Народився 18 серпня 1944 року у с. Базар Чортківського району Тернопі ... Читати далі »

Переглядів: 580 | Дата: 16.05.2015

Такі, як наш директор, не вмирають,
А просто в іншім вимірі живуть
І люблять й досі всі його і пам’ятають,
Бо він наставник і учитель наш — Грещук.
Бо він людина із великим серцем
Та безкорисливої віри і любові.
Він з кожним був прямим та був відвертим
І щирим в кожній букві, кожнім слові.
Він був, як боляче про це казати
В минулому про нього часі,
І розуміти, що не будем зустрічати
Його на вулиці ми більше нашій.
Що він не посміхнеться нам вже щиро
І не обійме так, як обіймає батько доньку, сина,
Не заспокоїть нас в скрутну хвилину
Та не пожурить, як малу дитину.
Оркестр його на сцені буде теж чекати,
А він не прийде більше їм диригувати,
І управляти нікому церковним хором,
Хор попрощався зі своїм тенором.
Нема учителя й не замінити вже його нікому
І в школі й на роботі та навіть вдома
Усі його ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Дата: 16.05.2015

Днями виповнюється 40 днів, як перестало битися добре, щире, турботливе серце Валентина Івановича МАЛОГО – вчителя трудового навчання Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У день цієї пам`ятної дати свої голови над його могилою схиляють колишні колеги.

Валентин Іванович народився в Хотинському районі, де й розпочав свою трудову діяльність. Після демобілізації вступив до місцевого профтехучилища. З 1967 року навчався в Харківському індустріально-педагогічному технікумі, а після закінчення працював у профтехучилищі майстром. Згодом переїхав до м.Заставна. Він був учителем, який добре володів ефективними формами навчально-виховного процесу. Розвивав творче мислення в учнів, вчив їх брати активну участь у пошуку істини. Багаторазово б ... Читати далі »
Переглядів: 428 | Дата: 16.05.2015

Шановні жителі, представники влади, керівники державних установ, промислових підприємств, селянських і фермерських господарств, землевласники, землекористувачі!
З метою безпеки населення, збереження будівель, матеріальних ресурсів при можливих аваріях і пожежах, а також забезпечення нормального постачання електроенергії споживачам регіону необхідно суворо дотримуватись „Правил охорони електричних мереж” і „Правил пожежної безпеки”.
Правилами передбачена охоронна зона: за периметром трансформаторних підстанцій – на відстані 3 метрів від огорожі або споруди, для повітряних ліній 330кВ – 30 метрів, 110кВ – 20 метрів, 35кВ – 15 метрів, 10кВ – 10 метрів по обидві сторони лінії від крайніх дротів.
Пам’ятайте: ураження електрострумом може статись на віддалі 3,5м від дроту, де напруга 330тис. Вольт.

В охоронній зоні ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
розв ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Дата: 16.05.2015

У с.Банилів відбулася відкрита першість КДЮСШ з вільної боротьби серед юнаків 2004-2006 років народження, де досить вдало виступили вихованці Заставнівської  ДЮСШ. У вагових категоріях до 30, 38 кілограмів «золото» вибороли Валентин Григоришин (с.Боянчук) і Дмитро Лисюк (с.Погорілівка), «срібло» — Олександр Григоришин (с.Боянчук, вагова категорія до 25 кілограмів). У вагових категоріях до 23, 27, 35 кілограмів із «бронзою» додому повернулися Микола Томюк (с.Яблунівка), Віктор Остафійчук (с.Боянчук) і Олександр Яцуляк (м.Заставна).

Тренер — М.Хортюк.

Переглядів: 396 | Дата: 16.05.2015