Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ДФС Буковини: набув чинності Закон про принцип мовчазної згоди в оподаткуванні
14:29
ДФС Буковини: набув чинності Закон про принцип мовчазної згоди в оподаткуванні

У парламентській газеті «Голос України» 13 травня 2015 р. опубліковано закон № 344-VIII «Про  внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу». Цим Законом змінено статтю 69 ПКУ, що  дозволить спростити порядок взяття рахунків платників податків на облік контролюючими органами, у зв’язку з введенням принципу мовчазної згоди у сфері оподаткування, що в свою чергу, значно спростить ведення бізнесу для тисяч підприємців, і  зменшення кількості процедур і часу реєстрації суб’єктів господарювання у фіскальній сфері.

Звільнено від оподаткування прощені кредити та проценти в іноземній валюті

7 травня набрав чинності Закон України від 09.04.2015 р. №321-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань», який регулює ряд проблемних питань, пов’язаних з погашенням заборгованості, вираженої в іноземній валюті, надає платникам податків певні податкові преференції.  Згідно із законодавчим актом не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Нацбанку на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Нацбанку на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Зазначені норми застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, не погашених до 1 січня 2014 року.  Дія зазначеного положення поширюється на операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалася починаючи з 1 січня 2015 року. 

Верховна Рада прийняла закон про звільнення від оподаткування військовим збором операцій з валютними цінностями

Верховна Рада України 12 травня 2015 року ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору», яким скасовано оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти, а саме виключено з підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України підпункт 165.1.51. Як зазначається в пояснювальній записці до проекту закону, включення операцій з валютними цінностями до об’єкту оподаткування військовим збором спричинило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою та й на економіку України в цілому. Серед проблем: значне зростання обсягу проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку, штучне завищення вартості іноземної валюти для фізичних осіб тощо. 

Переглядів: 399 | Рейтинг: 0.0/0