Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30

У м.Заставна, у День вишиванки, головні вулиці рясніли традиційними орнаментами вишивки на сорочках, платтях, блузах та іншому стилізованому вбранні. Пречудові вироби залюбки одягнули державні службовці, школярі, лікарі, освітяни і прості перехожі. ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Дата: 30.05.2015

Єдиний навчальний заклад нашого району професійного зразка минулої п’ятниці відчинив свої двері для юних  та поважних гостей. Там відбувалося  свято робітничих професій, на яке запросили учнів Заставнівської гімназії, а також представників сільськогосподарських формувань, сільських голів, фермерів району. Зустріч у такому форматі відбулася з ініціативи голови райдержадміністрації Ю.Кітаря.

Життя училища того дня нагадувало бджолиний вулик у теплу весняну днину. Всі учні та й працівники ВПУ, одягнуті у вишиванки, були, як завжди, привітні і гостинні. Одні при вході розгорнули вис ... Читати далі »

Переглядів: 471 | Дата: 30.05.2015

На Святого Миколая Заставна відзначила своє 426-річчя. Цьогоріч святкування відбувалося дещо скромно, у зв’язку з військовою агресією з боку Росії на Сході України. Деякої яскравості, святковості додали численні атракціони, кіоски, з яких народні умільці пропонували різноманітний крам, виготовлений, здебільшого, власними руками: вироби з дерева, хутра, вовни, яскраві вишиванки та інше.

... Читати далі »

Переглядів: 693 | Дата: 30.05.2015

Про ТОВ «Валявське» жителі нашого району знають небагато. Річ у тому, що це невелике господарство, де в оренді землі, окрім сіл Валяво та м. Кіцмань, лише двох сіл Заставнівщини — Малого Кучурова та Васловівців. Агроформування створене у 1997 році. Тоді на їхньому рахунку було 1200 гектарів землі, зараз тут обробляють 2200-гектарні поля. 

Так, господарство невеликих розмірів, але зажило гарної слави не лише у агровиробників, але й у мешканців сіл. Як розповідають орендарі — подружжя Яна та Андрій Дуп’яки — їхня мета — не тільки вирощування високих урожаїв сільгоспк ... Читати далі »

Переглядів: 500 | Дата: 30.05.2015

Невеличке село Самушин над Дністром, де залишилось вже зовсім небагато жителів, але яке має свою цікаву історію. І те, що тут була створена у 1888 році одна із перших хат-читалень на Буковині свідчить про цікаве культурне життя у всі часи.

Саме історичний краєзнавчий пошук веде бібліотека села, де оформлений краєзнавчий куточок, в якому зібрані матеріали з історії, відомості про відомих людей села, які є прикладом для своїх земляків. Скільки гарних сторінок має наша історія і радісних, і трагічних. Скільки справжніх героїв жили і живуть поруч. Їх не треба шукати десь далеко, вони живуть серед нас ... Читати далі »

Переглядів: 519 | Дата: 30.05.2015

Не довго роздумуючи над проханням воїнів із зони АТО потішити їх заставнівською смакотою, жителі  міста Заставна  16 травня розпочали готувати 10-у, так звану, ювілейну, приурочену храмовому святу — Дню Святого Миколая, передачу на Схід України.

Насправді, наша волонтерська робота не припиняється ні на день, починаючи з осені минулого року. Адже для того, щоб приготувати їжу, потрібно зібрати кошти, продукти, з недавнього часу — придбати банки для консервації  м’ясних страв, об’їхати та обійти організації, підприємства, установи,  зустрітися з багатьма людьми, зуміти ... Читати далі »

Переглядів: 490 | Дата: 30.05.2015

На виконання наказу МВС України від 08.05.2015 року №540 та пункту 1.6 додатка 6 до плану основних заходів МВС України на 2015 рік, наказу УМВС України в Чернівецькій області від 18.05.2015 року №625, та наказу Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області від 23.05.2015 року №440, на території Заставнівського району проводяться оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «МАК», що тривають ... Читати далі »

Переглядів: 442 | Дата: 30.05.2015

Команда Прем’єр-міністра залишилася чи не єдиною політичною силою, для якої ідеали революції – не порожній звук.

Нині на уряд і прем’єра намагаються навісити всіх собак: і реформи йдуть повільно, і тарифи на комунальні послуги високі… Як послухаєш деяких говірливих політиків та експертів, може скластися враження, що в нас Яценюк – і президент, і генпрокурор, і голова Національного банку в одній особі. Бо відповідає за все. В ініціаторів цієї шаленої антиурядової кампанії розрахунок простий: «топтатися» по уряду задля власного політичного зиску. Якби це відбувалося в мирний час, нападки на Кабмін можна було б списати на банальну політичну боротьбу, але політичні сварки у Києві тоді, коли на Донбасі триває військове протистояння, виглядають політтехнологією самогубців. 

Візьмемо кілька прикладів реалізації такої політте ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Дата: 30.05.2015

1. Скільки часу відводиться на розгляд питання — надавати чи ні конкретній людині субсидію? 

Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається у термін десяти днів після подання заяви та отримання відомостей:
від організацій-надавачів послуг — про забезпеченість комунальними послугами, їх вартість;
від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а у сільській місцевості від сільських (селищних) рад — про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб;
від ДФС, ПФУ — про доходи.
Після проведених розрахунків заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії.

2. Чи вносити мобілізованого солдата в декларацію на субсидію? Мобілізований з січня 2015 року.  У квартирі фактично прож ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 30.05.2015

Порядок обчислення плати за землю встановлено Податковим кодексом України.

Так, згідно з пунктом 286.5 статті 286 Податкового кодексу нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які мають видати платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою.

Якщо протягом календарного року переходить право власності на земельну ділянку від одного власника до іншого, то земельний податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

У такому випадку контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про ... Читати далі »

Переглядів: 383 | Дата: 30.05.2015

Заставнівською районною державною адміністрацією від 12.05.2015 за  №118-р прийнято розпорядження про внесення змін до розпорядження Заставнівської раонної державної адміністрації від 14 березня 2014 року №58р «Про затвердження переліку адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг Заставнівської районної державної адміністрації».  Розпорядження зареєстровано в Заставнівському районному управлінні юстиції 21.05.2015 за №3/370.

Переглядів: 405 | Дата: 30.05.2015

У вівторок Максим Бурбак — співголова міжпарламентської групи «Україна-Румунія» побував у Бухаресті, де провів зустрічі з міністром транспорту та з  румунськими парламентарями.

За словами Максима Бурбака, головне завдання таких зустрічей — донести реальну ситуацію справ в Україні.

«Упевнився, що румуни — наші надійні сусіди і друзі, які готові підтримувати усі зміни та реформи, спрямовані на євроінтеграційний поступ нашої країни»,—відзначив народний депутат. Також Максим Юрійович відвідав бійців, які перебувають на лікуванні у військовому госпіталі Бухаресту. Передав їм від чернівецьких дітей та волонтерів гостинці і побажання швидшого одужання.

Переглядів: 404 | Дата: 30.05.2015

Минув рік, як трагічно обірвалося життя цікавої, непересічної особистості, багаторічного директора Заставнівської музичної школи, заслуженого працівника культури України Володимира Михайловича Грещука. У районному Палаці культури зібралися його друзі і колеги, родина і просто шанувальники творчості, щоб сказати своє вагоме слово про обдарованість, відзначити, як прекрасного музиканта, педагога, керівника, звернувши увагу на простоту душі, якій були властиві і притаманні маленькі людські слабкості, і чудові людські якості — відкритість, товариськість, доброзичливість, щирість...

Перед початком дійства демонструвалися уривки з різних ювілейних дат і свят Заставнівської музичної школи, де своє слово мав Володимир Михайлович. Глядачі, які прийшли на вечір-спомин, вкотре вслухалися в щирі і доступні слова, свого часу мовлені великою Людиною. Також перегорталися й численні фотографії, взяті із сімейного альбому родини ... Читати далі »

Переглядів: 495 | Дата: 30.05.2015

Перспективний план формування територій громад не є фактом об’єднання громад, а лише баченням ефективного територіального устрою на базовому рівні в межах відповідної області.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. Він спростував некомпетентні заяви про те, що у процесі підготовки проектів перспективних планів формування територій громад влада начебто насильно змушує громади до об’єднання.

«Примушення до об’єднання громад нікому не потрібне, його немає і бути не може, адже примус не дасть результату, якого ми очікуємо від добровільного об’єднання. Формування перспективного плану і його затвердження не призводить до автоматичного об’єднання громад — це тільки проектна модель ефективної територіальної організації місцевого самоврядуванн ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Дата: 30.05.2015

У тиші Юрковецького будинку культури, де й голці ніде впасти, настоюється дивовижної краси чекання…

Після зборів громадян села, ніхто не поспішав додому, а всі затрималися на свято пісні і танці. У Юрківцях відбувся звітний концерт аматорів художньої самодіяльності. В залі зібралися односельчани, шанувальники народного мистецтва зі своїми дітьми, онуками. У концертній програмі брали участь понад 90 учасників художньої самодіяльності, представивши 25 номерів, з них 11 — танцювального жанру. Концертну програму розпочали ведучі — директор будинку народної творчості М.Ємчук та Ю.Стефанюк такими словами: «На зеленій Буковині, мов калина розцвітає наша славна родина. Юрковецькая «Родина» вас щиро вітає і свій звітний концерт для вас розпочинає». Щороку окрасою свята був виступ фольклорного колективу «Родина», на жаль, — без молодіжного складу. В їхньому виконанні ... Читати далі »

Переглядів: 486 | Дата: 30.05.2015

“бо праведний сім раз впаде-та зведеться, а безбожний в погибель впаде!”
Книга приповістей Соломонових 24:17

Нависла над Вкраїною загроза, чорною хмарою висить 
Донецько-руськая заноза із тіла нашого стримить.
Гноїлась рана ця вже довго, північний «брат» її ятрив,
Тепер червонії корогви вже і в Луганську розмістив.
Страшна, брехлива пропаганда народ місцевий замогла, 
Прийшла кадирівська команда і розум їх перемогла.
Де не змогла — там залякала, їхні душі страх роз’їв, 
Глибоко правду закопала, а совість, мабуть, Путін з’їв.
Болить нам рана ця щоденно, дітей невинних поїда.
Іде війна... А чи священна? Ніхто не скаже! От біда!
Всі нас підтримують словами. І Закордон за нами теж...
Та лиш словами, не ділами... І сип ... Читати далі »

Переглядів: 420 | Дата: 30.05.2015

З 18 по 21 травня 2015 року в спортивному залі Київського спортивного ліцею-інтернату відбувся Відкритий Чемпіонат міста Києва з гандболу серед юнаків на приз Заслуженого тренера України В.Т.Чертова, у яких брали участь команди: ДЮСШ м. Мелітополь Запорізької області, ДЮСШ «Стрімкий м’яч» м.Київ, ДЮСШ м.Томаківка Дніпропетровської області, ДЮСШ №17 м.Київ, ДЮСШ м.Заставна Чернівецької області, ДЮСШ №10 м.Київ, ДЮСШ м.Зіньків Полтавської області, ДЮСШ м. Сквира Київської області. Команди за жеребкуванням були розподілені на дві підгрупи. Команда Заставнівської ДЮСШ отримала в суперники команди ДЮСШ №10 м.Київ, ДЮСШ м.Мелітополь Запорізької області та ДЮСШ «Стрімкий м’яч» м.Київ. Перемігши команду з м.Мелітополя з рахунком 17:15, команду ДЮСШ «Стрімкий м’яч» — 31:18 та команду ДЮСШ №10 — 29:14 наша збірна посіла перше місце у своїй підгрупі. У наступній грі наші земляки зустрілися з командою ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Дата: 30.05.2015

І група І коло

7.06.2015, 4 тур

Чуньків — Кадубівці (початок о 16 годині)
Заставна — Бабин
Репужинці — Василів
Дорошівці — Веренчанка

ІІ група

Горошівці — Васловівці
Баламутівка — Боянчук
Шубранець — Ржавинці
Горішні Шерівці — Задубріка (початок о 15 годині)
Вікно — Малий Кучурів
Погорілівка — вільні 

Переглядів: 473 | Дата: 30.05.2015

У парламентській газеті «Голос України» 13 травня 2015 р. опубліковано закон № 344-VIII «Про  внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу». Цим Законом змінено статтю 69 ПКУ, що  дозволить спростити порядок взяття рахунків платників податків на облік контролюючими органами, у зв’язку з введенням принципу мовчазної згоди у сфері оподаткування, що в свою чергу, значно спростить ведення бізнесу для тисяч підприємців, і  зменшення кількості процедур і часу реєстрації суб’єктів господарювання у фіскальній сфері.

Звільнено від оподаткування прощені кредити та проценти в іноземній валюті

7 травня набрав чинності Закон України від 09.04.2015 р. №321-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань», який регулює ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Дата: 30.05.2015

Починаючи з 1 липня 2015 року фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку третьої групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. З 1 січня 2016 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку, крім платників першої групи, а також другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. У відомстві звертають увагу, такі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». 

Переглядів: 376 | Дата: 30.05.2015

Запорука майбутнього кожної держави — здоров’я її населення. Наймасовішою організаційною формою оздоровлення та відпочинку дітей є дитячі заклади оздоровлення.

Літній відпочинок дітей та підлітків — невід’ємна частина системи неперервної освіти, що має забезпечити додаткові можливості для духовного, інтелектуального, фізичного та емоційного розвитку, задоволення творчих і освітніх потреб, допомогу в саморозвитку.

Завершується навчальний рік. Попереду літо, тривалі канікули. Кожна родина намагається зробити відпочинок своєї дитини якомога цікавішим, корисним, оздоровчим.

У Заставнівському районі в літній період будуть оздоровлюватися діти у 3 позаміських таборах. Профілактика інфекційних захворювань є важливою ланкою в системі протиепідемічних заходів, складовою частиною загальнодержавних заходів, спрямованих на зміцн ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Дата: 30.05.2015

В усіх країнах світу застосовують хімічні речовини у вигляді сировини, допоміжних, проміжних, побічних товарних продуктів і відходів виробництва. Відомо понад 5 млн. хімічних речовин. Щороку синтезується до тисячі нових хімічних сполук і сумішей, що зумовлює дедалі більше забруднення хімічними речовинами довкілля, зокрема і повітряного середовища робочих зон, та негативно впливає на організм людини. 

Усі хімічні речовини, що застосовуються в промисловості, класифікують за характером впливу на організм. Вони можуть спричинювати загальну токсичну дію, подразнювальну, сенсибілізувальну, канцерогену, мутагену, можуть впливати на репродуктивну функцію. Існує також поділ отрут за шляхом проникнення в організм — через дихальні шляхи, травну систему, шкіру, через слизові оболонки очей; за ступенем токсичності – надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні; за ступенем впливу на органі ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Дата: 30.05.2015

Як свідчить практика, велика кількість людських жертв — під час стрибків у воду і купання.

Хочемо запропонувати нескладні заходи, які допоможуть запобігти втратам. Неприємності починаються вже у воді, і найчастіше мають кардіологічний характер. Досить висока температура повітря та води, і людина без фізичної підготовки середнього віку, стрибаючи в 18-20 градусну воду, коли температура повітря 35 градусів, ризикує отримати рефлекторну зупинку серця. Навряд чи втішить той факт, що така зупинка буде короткочасною, і, швидше за все, через 2 хвилини ритм серця відновиться. У воду треба входити поступово. Особливо, якщо до цього ви випили якусь кількість спиртного і встигли позасмагати.

Що стосується спиртного, потрібно, щоб у компанії людей був хоча  один тверезий спостерігач, який міг би грамотно визначити за судомними помахами ніг і рук у воді, що людина топиться. Алкоголь ... Читати далі »

Переглядів: 482 | Дата: 30.05.2015

У зв’язку з численними зверненнями та скаргами  від населення нашого краю, а особливо пасічників щодо порушень правил застосування засобів захисту рослин (ЗЗР)   Державна  фітосанітарна інспекція Чернівецької області нагадує про вимоги, яких необхідно дотримуватись, щоб підвищити рівень безпеки використання ХЗЗР (хімічних засобів захисту рослин) та запобігти забрудненню довкілля.

Бджоли — це найважливіший запильник практично всіх фруктових і ягідних дерев, чагарників, а також сільськогосподарських рослин. Частково це можуть зробити праця людини, вітер, вода,  деякі види комах (жуки, метелики, мухи), але на таке масове запилення, що роблять бджоли (близько  85%), не здатний ніхто  і ніщо.

Тому звертаємось до всіх сільгоспвиробників обов’язково  дотримуватись нижче вказаних правил та проявити толерантність до бджоли-трудівниці, чим ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Дата: 30.05.2015