Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ПІД ЗАХИСТОМ СВЯТОГО МИКОЛАЯ
18:25
ПІД ЗАХИСТОМ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

На Святого Миколая Заставна відзначила своє 426-річчя. Цьогоріч святкування відбувалося дещо скромно, у зв’язку з військовою агресією з боку Росії на Сході України. Деякої яскравості, святковості додали численні атракціони, кіоски, з яких народні умільці пропонували різноманітний крам, виготовлений, здебільшого, власними руками: вироби з дерева, хутра, вовни, яскраві вишиванки та інше.

Програма заходів розпочалася із Богослужіння, яке відбулося у Свято-Миколаївській церкві. Після обіду чимало заставнівчан, гостей зібралося на центральному майдані райцентру. Усіх з храмом, Днем міста щиро віншувала ведуча — директор районного Палацу культури О.Цимбалюк. З Днем ангела вона привітала усіх Миколаїв, маленьких Миколок, не забула повіншувати старожилів, ювілярів подружнього життя, активних мешканців, молодят, які нещодавно стали на рушничок щастя тощо. Заставнівську громаду піснею «Бо в сні відлітаю» щиро привітав дует у складі М.Фреюк і І.Нестерюка (будинок культури с.Кадубівці).

22 травня ще одну подію згадали під час святкування: 154 роки тому перепоховали прах Т.Шевченка на Чернечій горі під Каневом. Міський голова Я.Цуркан, Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, благочинний Свято-Миколаївської церкви, отець Дмитро, священнослужителі, представники громадськості покладають квіти до підніжжя пам’ятника великого Кобзаря. На сцену, на запрошення ведучої, піднімаються гості, щоб привітати громадськість із вагомою датою в історії славного містечка над ставами. Усім Божого благословення, мудрості, спокою і миру бажав владика Онуфрій. Вкотре згадав славного сина українського народу — Т.Шевченка. Щирі привітання линули і від керівника апарату райдержадміністрації І.Семенюка, з легкої руки якого у Заставні відродили храмове свято і День міста. Він передав віншування і від голови рай-держадміністрації Ю.Кітаря.

З нагоди святкування 426 річниці м.Заставна надійшло чимало вітальних листівок. Зокрема, від народного депутата України М.Бурбака, Президента Асоціації міст України Ю.Вілкула, громадської організації Земляцтво буковинців у місті Києві «БУКОВИНА» (голова В.Цибух). До речі, міський голова Я.Цуркан отримав посвідчення, як представник земляцтва Буковини у м.КиЇв від Заставнівського, Кіцманського і Хотинського районів.

Дорогих, шанованих земляків, бажаних гостей зі святом щиро вітав міський голова Я.Цуркан бажав мирного і світлого неба, щастя і життєвих гараздів. З його рук 29 заставнівчан отримали грамоти. Це — працівники освіти, охорони здоров’я, культури, комунальних підприємств, ТОВ «Хрещатик-Агро», представники релігійних конфесій, депутати міської ради, дільничний інспектор, учасники АТО (до речі, Д.Гулько, у рамках акції «Подаруй захисникові вишиванку», від заставнівської громади отримав вишиту сорочку, яку передасть бойовим побратимам).

Гості та заставнівчани стали свідками районного конкурсу-огляду танцювальних колективів та солістів-вокалістів, виконавців україн­ської сучасної пісні. Конкурсні доробки оцінювало компетентне журі. У цей день на сцену виходили зразковий дитячий танцювальний колектив «Струмочок» із будинку культури с.Кадубівці (керівник М.Чебан), хореографічна студія «Пролісок» (керівник О. Цимбалюк, постановкою окремих танців займався І.Хащовий), танцювальні колективи «Байларіден» із будинку культури с.Вікно, «Капітошка», «Фаворит» із центру дозвілля с.Товтри, «Радість» із будинку культури с.Бабин (керівники О.Кварацхелія, В.Євтіхова, В.Гринюк) та інші. Свої­ми голосами зачарували С.Домнушкіна (с.Звенячин), Л.Пислар, С.Красовська (с.Товтри), І.Сеник (с.Вікно), Т.Пилипюк, Є.Хо­лодюк, О.Воробйова (смт.Кострижівка), Ю.Шишигін, М.Дамян (с.Шубарнець), Н.Маліцька (с.Васи­лів), А.Бабяк (с.Ржавинці), А.Смук, В.Пендюр (с.Хрещатик), Р.Фурман, Д.Назарій (с.Бабин), А.Ткач (учениця Заставнівської гімназії), дует у складі Стасі і Іллі Красовських (с.Товтри), сестри Олена і Наталія  Грищенко (с.Васловівці) та інші. У їхньому виконанні прозвучали відомі естрадні композиції та українські народні пісні. Ведуча — Т.Гринчук.

Земляків із 426-річчям м.Зас­тавни від усієї душі вітав заслужений артист України І.Дерда.  Опісля демонструвалися відеокліпи на патріотичну тематику, до чого долучився директор кінотеатру «Мир» О.Дрига.

Л.БАЛАНЕЦЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 693 | Рейтинг: 0.0/0