Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ЩОБ НЕ ТРАПИЛОСЯ БІДИ
14:15
ЩОБ НЕ ТРАПИЛОСЯ БІДИ

Як свідчить практика, велика кількість людських жертв — під час стрибків у воду і купання.

Хочемо запропонувати нескладні заходи, які допоможуть запобігти втратам. Неприємності починаються вже у воді, і найчастіше мають кардіологічний характер. Досить висока температура повітря та води, і людина без фізичної підготовки середнього віку, стрибаючи в 18-20 градусну воду, коли температура повітря 35 градусів, ризикує отримати рефлекторну зупинку серця. Навряд чи втішить той факт, що така зупинка буде короткочасною, і, швидше за все, через 2 хвилини ритм серця відновиться. У воду треба входити поступово. Особливо, якщо до цього ви випили якусь кількість спиртного і встигли позасмагати.

Що стосується спиртного, потрібно, щоб у компанії людей був хоча  один тверезий спостерігач, який міг би грамотно визначити за судомними помахами ніг і рук у воді, що людина топиться. Алкоголь притуплює реакцію і в критичних ситуаціях людина втрачає дорогоцінний час і може втопитися. Киньте жереб, хто буде черговим, тоді вся компанія житиме, а та людина відпочине іншим разом.

Найстрашніше на воді — це втопленики. Буває, що на допомогу кидаються погані плавці, звичайно, з кращих спонукань, але такий порив закінчується подвійною трагедією. У воді потрібно правильно оцінювати свої можливості, і якщо ви погано плаваєте, то ні в якому разі не кидайтеся рятувати. Як би цього вам не хотілося, краще кличте на допомогу, кричіть, бігайте, тільки не пливіть. Хороший плавець може витягнути одного, але двох не зможе фізично врятувати.

Якщо бачите, що під ногами не відчуваєте дна, а ноги і руки від жаху перестали вас слухатися, потрібно дуже швидко припинити паніку. Запам'ятайте, людина легша за воду. І якщо не смикатиметься, вода виштовхне вас — просто розслабтеся. Можна лягти на спину, зірочкою, обличчям вниз, як вам зручніше. Відчуваєте, що вас тримають, тоді поверніть голову, вдихніть, а потім видихніть. Озирніться сторонами і спокійно, «по-собачому», пливіть до берега. Велика частина людей гине через паніку. Холоднокровність і спокій підвищує шанси в декілька разів і не треба про це забувати, щоб для вас був безпечний відпочинок.

Якщо на берег вже витягли постраждалого і він знаходиться без свідомості, дихання поверхневе і рідкісне, потрібно звільнити у нього дихальні шляхи. Про це забувають і починають невміло дихати рот в рот, і остаточно забивають бронхи і трахею. Адже в дихальних шляхах, можливо, буде вода, пісок, твань, все це потрібно вичистити, а потім зробити штучне дихання.

Якщо людина понад 5 хвилин не дихає, то шансів у неї дуже мало, але все одно до приїзду швидкої допомоги не можна припиняти реанімаційні заходи.

Дуже складна тема — стрибки у воду. Не хотілося б вам псувати відпочинок біля води, не варто забувати, що щоліта багато молодих людей топиться, а сотні інших стають інвалідами через власну дурість. Стрибають у воду солдатиком, ламають хребет і перебивають ноги, ластівкою, ламаючи шию, стрибають на підводні камені і на мілководді, з мостів і з обривів. У стрибунів є тільки самовпевненість, помножена на келих пива, і тоді секундний кураж забирає неповторне і єдине людське життя. Дивіться за своїми родичами і друзями, бережіть себе.

Але що робити, якщо на ваших очах трапилася ця біда? Потрібно дуже обережно перенести цього стрибуна на рівну і тверду поверхню, для цього підійде підлога, зняті з петель двері, і до приїзду швидкої допомоги його не можна повертати. Нести потрібно втрьох, а найкраще вчотирьох, підтримуючи хребет. Акуратно і дбайливо зафіксувати шию, в крайньому випадку, згодиться шматок пластику або дошка, і з боків потрібно покласти 2 дощечки, не туго і обережно прибинтувати їх до тіла, таким чином, в шийному відділі буде обмежено рух. Потерпілий повинен лежати в захищеному від сонця місці. Змочити губи, поїти не можна і чекати бригаду швидкої допомоги.

На березі може статися тепловий удар. Для цього знадобиться тверезий черговий, йому потрібно розбудити товариша, який задрімав на сонці, відвести в прохолодне місце, принести солодкого неміцного чаю, дати таблетку аспірину і, якщо є необхідність, викликати лікаря.

Не забувайте про безпеку — і  відпочинок біля води буде безпечним і для вас, і для ваших друзів. 

Переглядів: 480 | Рейтинг: 0.0/0