Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ДІЇ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, ЯКЩО КОНТРОЛЮЮЧИЙ ОРГАН НЕ НАДІСЛАВ ПОДАТКОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ-РІШЕННЯ ПРО СПЛАТУ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ
15:13
ДІЇ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, ЯКЩО КОНТРОЛЮЮЧИЙ ОРГАН НЕ НАДІСЛАВ ПОДАТКОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ-РІШЕННЯ ПРО СПЛАТУ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ

Порядок обчислення плати за землю встановлено Податковим кодексом України.

Так, згідно з пунктом 286.5 статті 286 Податкового кодексу нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які мають видати платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою.

Якщо протягом календарного року переходить право власності на земельну ділянку від одного власника до іншого, то земельний податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

У такому випадку контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (пункт 286.1 статті 286 Податкового кодексу).

Податковий кодекс визначає, що Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю.

При отриманні від центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин, інформації про набуття фізичною особою права власності на земельну ділянку контролюючий орган здійснює нарахування сум земельного податку, починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності, та надсилає податкове повідомлення-рішення такій фізичній особі. Податок підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (пункт 287.5 статті 287 Податкового кодексу).

У випадку, якщо контролюючий орган не надіслав фізичній особі податкове повідомлення-рішення про сплату земельного податку, а фізична особа є власником земельної ділянки і платником земельного податку за придбану земельну ділянку (крім випадків, коли така фізична особа належить до категорії осіб, визначених підпунктом 281.1.1 пункту 281.1 статті 281 Податкового кодексу, що звільняються від сплати земельного податку), то фізичній особі доцільно самостійно звернутися до відповідного контролюючого (податкового) органу за місцем знаходження земельної ділянки для отримання податкового повідомлення-рішення про сплату земельного податку.

І.РЕПІХОВСЬКИЙ, начальник Кіцманської ОДПІ ГУДФС у Чернівецькій області

Переглядів: 384 | Рейтинг: 0.0/0