Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ДІЖКА МЕДУ І НІ КРАПЛІ ПЕСТИЦИДІВ
14:07
ДІЖКА МЕДУ І НІ КРАПЛІ ПЕСТИЦИДІВ

У зв’язку з численними зверненнями та скаргами  від населення нашого краю, а особливо пасічників щодо порушень правил застосування засобів захисту рослин (ЗЗР)   Державна  фітосанітарна інспекція Чернівецької області нагадує про вимоги, яких необхідно дотримуватись, щоб підвищити рівень безпеки використання ХЗЗР (хімічних засобів захисту рослин) та запобігти забрудненню довкілля.

Бджоли — це найважливіший запильник практично всіх фруктових і ягідних дерев, чагарників, а також сільськогосподарських рослин. Частково це можуть зробити праця людини, вітер, вода,  деякі види комах (жуки, метелики, мухи), але на таке масове запилення, що роблять бджоли (близько  85%), не здатний ніхто  і ніщо.

Тому звертаємось до всіх сільгоспвиробників обов’язково  дотримуватись нижче вказаних правил та проявити толерантність до бджоли-трудівниці, чим ми поліпшимо екологічний стан довкілля та підвищимо добробут народу.
 

Правила, яких мають дотримуватися сільськогосподарські підприємства усіх форм власності та фізичні особи:
Фізичні і юридичні особи, які застосовують ХЗЗР для обробки медоносних культур, згідно зі ст.37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки попередити органи місцевого самоврядування, пасічників (під підпис), пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблюваних площ. При цьому слід повідомляти дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вона знаходиться. 

Пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати на термін до 5 діб  залежно від застосованого препарату. 

ЗАСТОСУВАННЯ:
Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норм, кратність обробітків повинні    відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Доповнення до переліку.

Всі роботи з пестицидами треба проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних  висхідних повітряних потоках. Як виняток, у похмурі і прохолодні дні з температурою нижче +10°С допускається проведення обробітків у денні години.

Завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожного хімічного обробітку, адміністрація господарства оповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів  про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути виставлені  попереджувальні знаки із відповідними написами.

Авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті пестициди та агрохімікати, що включені  в «Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні».
Відповідальність за дотримання вимог природоохоронного законодавства при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаробіт та власника повітряного судна.

Забороняється авіаційний обробіток пестицидами ділянок, розміщених ближче 1 км при звичайному  і 2 км — при ультрамалооб´ємному обприскуванні від населених пунктів; санітарно-захисна зона від рибогосподарських водойм, джерел господарсько-питного водопостачання, ферм, місць випасу тварин складає 2 км; від місць постійного розміщення медоносних пасік — 5 км; від місць інших сільськогосподарських робіт – 1 км.

Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густозаселених житлових кварталів.

Застосування пестицидів для захисту насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 години.

За інформацією звертайтесь за телефонами:  0 -372- 56- 42 -53  , 0-37- 31-2-20-11

Л.КИРИКОВИЧ, державний фітосанітарний інспектор
Чернівецької державної фітосанітарної інспекції

Переглядів: 473 | Рейтинг: 0.0/0