Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11 » ККД УЖЕ ВИЩИЙ, АЛЕ ЦЕ НЕ МЕЖА
13:22
ККД УЖЕ ВИЩИЙ, АЛЕ ЦЕ НЕ МЕЖА

Верховна Рада восьмого скликання, яка оновилася на 56%, відзначила півроку свого існування.

У звіті громадянської мережі ОПОРА підраховано, хто з депутатів прогуляв найбільше засідань, а яка із фракцій була найпрацьовитішою.

За перші півроку роботи нинішньої ВР на 15% зросла кількість зареєстрованих народними депутатами законопроектів порівняно з показниками діяльності парламенту VII скликання. До речі, і гарували новообрані парламентарі в 1,7 рази більше, ніж їх попередники за такий самий термін (48 робочих пленарних днів порівняно з 28). Водночас Президент і Уряд демонструють доволі високий коефіцієнт корисної дії у законотворчій роботі, на відміну від депутатів, лише 13% ініціатив яких стали за законами (368 із 2777). Так, 74% законодавчих ініціатив глави держави (26 із 35 документів), внесених до парламенту, були результативно проголосовані. Серед ініційованих Кабміном — 35% (56 із 159 документів). Однак народні обранці залишаються ядром законодавчого процесу, оскільки майже 94% усіх законопроектів внесені саме ними.

Тим часом актуальною залишилася проблема відвідуваності нардепами пленарних засідань. Лише 22 парламентаря були присутніми на всіх засіданнях ВР. А 10 обранців за півроку роботи не підготували жодного запиту, жодного разу не виступали з трибуни і не брали участі у підготовці законопроектів.

«Незважаючи на вимоги регламенту, близько третини депутатів ВР (138 осіб, 31,58%) у понад 50% випадків голосувань з питань порядку денного були відсутні на засіданні або були присутні в залі, але не голосували», — розповідає координатор парламентських та виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська.

До речі, парламентарі з фракції «Опозиційний блок» у 42,2% випадків відмовлялися від участі в голосуванні з питань порядку денного пленарних засідань і рідше за депутатів інших фракцій підтримували проекти законів та постанов (голосування «за» лише в 8,16% випадків). Найдисциплінованіше відвідування зафіксоване в комітеті з питань інформатизації та зв’язку (86,18%), а найнижче — у комітеті з питань національної безпеки і оборони (60,75%).

Також слід зауважити, що в жінок-депутатів кращий показник відвідуваності засідань комітетів (81,84%), ніж у чоловіків-нардепів (73,77%).

Євгенія ПРОРИВАЙ

Переглядів: 417 | Рейтинг: 0.0/0