Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11

Шановні рибалки, 
працівники рибної галузі, 
орендарі водойм та рибоохоронці!

  Від імені районної державної адміністрації, районної та міської рад щиро вітаємо вас з професійним святом — Днем рибалки!
  Це — свято працівників водних плес, орендарів земель водного фонду, які займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби.
    Повсякденна кропітка праця вимагає від вас повної відданості справі, наполегливості, високого професіоналізму, що виражається у збереженні та примноженні рибних запасів.
  Нехай водойми, які знаходяться у вашому підпорядкуванні, переповнюються рибою. Нехай рибалка хвилює і радує уловами, спілкуванням з природою шанувальників найбільш доступного, найбільш масового і прекрасного виду відпочинку.
   Висловлюємо вдячність за вашу сумлінну працю, спрямовану на дбайливе збере ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Дата: 11.07.2015

7 липня увесь православний світ відзначає одне із найбільших християнських свят у році – Різдво Івана Предтечі, яке є престольним у Хрещатицькому Свято-Іоанно-Богословському чоловічому монастирі. Напередодні цієї дати з Чернівців до святої обителі щороку відбувається традиційний хресний хід, у якому беруть активну участь чимало вірян. Для такої далекої дороги підбирають зручне взуття, щоб не натерти мозолі і легко було долати важкі кілометри.

Цьогоріч, незважаючи на нестерпну спеку, тисячі людей з Чернівеччини, інших областей України, сусідніх держав, йшли до духовної святині, щоб помолитися за рідних і б ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Дата: 11.07.2015

Благодійність та милосердя притаманні українцям, а особливо тим, хто волею долі змушений проживати далеко за межами України. Війна на Донбасі довела, що наші постійні чи тимчасові іммігранти щиро вболівають за те, що діється в їхній країні, адже тут залишилися рідні, близькі, друзі, дідівські могили. Тут співала колискову мама, а тато навчав любити рідну землю. Щотижня з-за кордону, з усіх куточків світу в Україну прибуває допомога від наших земляків для воїнів АТО, переселенців та обездолених людей. 

Щороку ... Читати далі »

Переглядів: 796 | Дата: 11.07.2015

Як спокійно і звично ми спостерігаємо за старими, громіздкими вантажівками, які везуть дрова. Зважаючи на стрімке подорожчання природного газу, такі автівки можна побачити чи не щодень і чи не на кожній вулиці нашого маленького містечка та й, звичайно, сіл нашого району і, мабуть, усієї України.  З розумінням спостерігаємо як вони розвантажуються на подвір’ях наших сусідів, цікавимось, що заплатили, яка порода дерева. І не подумаємо спитати: а звідки привезли дрова, чи законною була вирубка, хто господар лісу?.. А для чого? Хіба це має якесь значення? Та й чи моя це справа?..

... Читати далі »

Переглядів: 669 | Дата: 11.07.2015

У час, коли українці об’єднали всі свої зусиля для того, щоб допомогти нашим військовим, що утримують цілісність України на її сході, важливою допомога є кожної людини, яка працює заради Перемоги тут — в тилу. Про багатьох щедрих меценатів та благодійників ми вже писали на шпальтах нашого часопису, як і про волонтерів, які ризикуючи життям та безпекою довозять зібрану допомогу до лінії фронту. Усім низький уклін та велика вдячність!

Завжди відгукуються на прохання допомогти віруючі Церкви Адвентистів Сьомого дня — це і продукти харчування, гроші і звичайно фізична допомога.

Волонтер Анатолій Дронь та бійці АТО щиро дякують молодому чоловікові зі щирим серцем та доброю душею, приватному підприємцю заставнівчану Олександру Луцяку (фото) ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Дата: 11.07.2015

Якщо хочете знати найпотаємніше і найцінніше слов’янського народу — слухайте його пісні і дивіться їхні танці. Так кажуть найвідоміші світові фахівці, котрі знають ціну справжнього мистецтва.

Найсправжнісіньке  свято народної музики відбулося у м.Дорохой (Румунія), учасниками якого стали колективи Словенії, Словаччини, Молдови, Румунії та України. Вже вдруге на XI фольклорний фестиваль «Мугурелул» запрошують  колективи з Чернівецької області ... Читати далі »

Переглядів: 561 | Дата: 11.07.2015

Верховна Рада восьмого скликання, яка оновилася на 56%, відзначила півроку свого існування.

У звіті громадянської мережі ОПОРА підраховано, хто з депутатів прогуляв найбільше засідань, а яка із фракцій була найпрацьовитішою.

За перші півроку роботи нинішньої ВР на 15% зросла кількість зареєстрованих народними депутатами законопроектів порівняно з показниками діяльності парламенту VII скликання. До речі, і гарували новообрані парламентарі в 1,7 рази більше, ніж їх попередники за такий самий термін (48 робочих пленарних днів порівняно з 28). Водночас Президент і Уряд демонструють доволі високий коефіцієнт корисної дії у законотворчій роботі, на відміну від депутатів, лише 13% ініціатив яких стали за законами (368 із 2777). Так, 74% законодавчих ініціатив глави держави (26 із 35 документів), внесених до парламенту, були результативно проголосовані. Серед ініційованих Кабміном — ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Дата: 11.07.2015

Такого велелюддя на території Дослідного господарства Придністровської дослідної станції, що у с.Звенячин, мабуть, ще ніколи не було. Молоді чоловіки, юнаки та декілька жінок із нетерпінням чекали початку семінару-практикуму з питань вирощування горіхів. Чи не кожен тримав у руці напоготові, якщо не записник чи планшет, то телефон із диктофоном. Днем раніше учасники цього зібрання (не менше ніж 160 чоловік)  стали слухачами наукових досліджень, власне, теоретичних знань з горіхівництва у Буковинському науково-дослідному інституті, а 26 червня  приїхали до с.Звенячин, аби на практиці побачити увесь процес вирощування саджанців і, чи не найважливіше, послухати досвідченого фахівця, директора дослідного господарства Івана Гунчака, котрий за 15 років вивчення горіха знає щонайдрібніші секрети виробництва цієї, як з’ясувалося, примхливої культури.

Доки семінар не розпочався спілкую ... Читати далі »

Переглядів: 2322 | Дата: 11.07.2015

Це питання виникло ще на початку року. На точність не претендуємо, бо не в цьому суть. Але педагогічний колектив художньої школи та й батьки дітей, котрі там навчаються, насправді перебувають у напрузі вже чимало часу. Їх цікавить одне: чому влада обрала для майбутньої міграційної служби (МС) і навіть Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) саме приміщення художньої школи, а не будь-яке  інше, що, приміром, нині порожнє, або ж не потребує великих затрат для  переоблаштування. 

Врешті-решт це й привело їх до райдержадміністрації,  мета — обговорити проблему із керівником виконавчої гілки влади, отримати відповіді на запитання, які їх хвилюють ось уже впродовж декількох місяців. Отже, на зустріч із  ініціативною групою, яка відбулася в залі засідань райради, вийшли голова райдержадміністрації Ю.Кітар та його перший заступник В.Молдован, які сказали, що вони відкрит ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Дата: 11.07.2015

Як розповіла голова Заставнівської районної організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Ніна Онофрей, заключний VIII тур обласного благодійного фестивалю «На крилах надії» відбувся у парку відпочинку імені Т.Шевченка, що у Чернівцях. Для людей з обмеженими можливостями виникає чудова нагода взяти участь в творчих конкурсах, вкотре продемонструвати свої таланти, вміння, навички  в різних галузях, показати неймовірно цікаві доробки, зроблені власноруч. 

Вперше учасниками вищезгаданого заходу були переможці районного туру, який у Заставні відбувся 15 червня. В області Заставнівщину з літературної творчості представляла Н.Онофрей (с.Чорний Потік), з театрально-розмовного жанру Д.Андрухович (с.Горошівці), з вокалістів А.Павлюк (с.Шубранець) і В.Війчук (с.Дорошівці), з декоративно-прикладного жанру — Н.Позначук (с.Веренчанка, вироби з пластикових пляшок), Л.Попадюк (с.В ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Дата: 11.07.2015

Хочу розповісти одну історію, яка, з одного боку, — глибоко вразила мене своєю байдужістю, безсердечністю, бездуховністю, а з іншого — простим людським співчуттям, безкорисливою та щирою допомогою. Чомусь захотілося поділися з вами, дорогі читачі, однією ситуацією, яка, можливо, у наш жорстокий  час, стане прикладом для наслідування і збереже життя комусь із братів наших менших.

В одного господаря (з етичних міркувань не називаю ім’я та прізвище) не один рік жила собачка, яка йому служила вірою та правдою. Одного разу, зненацька, вибігши на вулицю, потрапила під колеса автомобіля. Тварині транспортний засіб переїхав задні лапи, переламав ребра. Довго не роздумуючи, господар взяв бідолаху, відніс на ферму і викинув у бур’яни, щоб там помирала. Сусідка, яка часто підгодовувала чужих кішок і собак, запримітила відсутність чотириногого друга. Про трагедію, яка сталася, і що батько викинув пса ... Читати далі »

Переглядів: 458 | Дата: 11.07.2015

Літній сезон — у розпалі. Для когось відпочинок уже закінчився, для когось — триває, а дехто лише збирається піти у відпустку, планує поїздку, щоб оздоровитися, використати свій вільний час для цікавих подорожей, мандрів, унікальних знайомств. Найбільше відпочивають, як і належить, діти, які щоразу з нетерпінням очікують літніх канікул.

Нещодавно у таборі «Берізка» (с.Репужинці), який користується великим попитом,  відпочивало 29 спортсменів Заставнівщини. Це — борці, футболісти, гандболісти і тенісисти. Таким чином, тренування на спортивних майданчиках, вони поєднували з культурно-розважальною програмою. Дозвілля юних спортсменів детально обдумувала, планувала вихователь Наталія Руснак. Сюди також навідувалися голова райдержадміністрації Ю.Кітар і начальник відділу освіти М.Матейчук.

Недарма кажуть, що гарні спортсмени — талановиті в усьому ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Дата: 11.07.2015

Юрособи — платники єдиного податку не звільняються від сплати податку на майно

ОДПІ повідомляє, що платники єдиного податку не є платниками податку на майно (в частині земельного податку), але за умови, що земельні ділянки використовуються платниками єдиного податку третьої групи для провадження господарської діяльності, а платниками четвертої групи — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Тобто платники єдиного податку повинні звертати увагу на категорію земельної ділянки, яку вони використовують, її цільове призначення.

Нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені цим Кодексом.

Водночас слід звернути увагу на особливості с ... Читати далі »

Переглядів: 479 | Дата: 11.07.2015

Порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, громадян — власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, громадян — власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неопод ... Читати далі »

Переглядів: 389 | Дата: 11.07.2015

Скільки разів протягом життя нам доводиться чути про відповідальність? Звичайно ж, кожен із нас відповість, що досить часто, адже недаремно Людину називають Людиною тоді, коли вона спроможна відповідати за свої вчинки, поведінку, за результати своєї діяльності, тримати у своїх руках особисту долю, готова до будь-яких випробувань і перемог. І в першу чергу відповідальність повинна починатися з себе. 

Відповідальність — це обов’я­зок перед собою та іншими людьми, а також один зі шляхів до самовиховання і самовдосконалення. Для будь-якої людини дуже важливо володіти почуттям відповідальності. 

Прийняття відповідальності — нелегка робота. Людина несе відповідальність за кожну з п‘яти сфер своєї життєдіяльності: фізичну, інтелектуальну, емоційну, соціальну і духовну.

Хочу звернути особливу увагу, в першу чергу, с ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Дата: 11.07.2015

Традиції місцевого самоврядування в Україні мають глибокі корені. Ще з часів Київської Русі були широко відомими різні форми місцевої демократії в історії вітчизняного самоврядування. Це віче (міські, територіальні), збори (сходи)  та верв (сільська територіальна община в Київській Русі та у південних слов'ян), де вирішувалися найважливіші питання. Для вирішення решти питань обиралися війти або інші посадові особи. У часи Великого князівства Литовського місцеве самоврядування в містечках і містах отримало поширення у формі війтівства. Згодом поширилися форми, засновані на магдебурзькому праві, козацькій полково-сотенній організації, російському адміністративному управлінні (волості, земства, повіти тощо). У роки Української революції (1917-1921) масового характеру набуло створення рад робітничих, солдатських і селянських депутатів. У часи панування радянської влади на частині українських земель діяли радянські сільські ради.

... Читати далі »

Переглядів: 1033 | Дата: 11.07.2015