Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11 » ЛІС РУБАЮТЬ, А СЛОВА …ЛЕТЯТЬ
14:46
ЛІС РУБАЮТЬ, А СЛОВА …ЛЕТЯТЬ

Як спокійно і звично ми спостерігаємо за старими, громіздкими вантажівками, які везуть дрова. Зважаючи на стрімке подорожчання природного газу, такі автівки можна побачити чи не щодень і чи не на кожній вулиці нашого маленького містечка та й, звичайно, сіл нашого району і, мабуть, усієї України.  З розумінням спостерігаємо як вони розвантажуються на подвір’ях наших сусідів, цікавимось, що заплатили, яка порода дерева. І не подумаємо спитати: а звідки привезли дрова, чи законною була вирубка, хто господар лісу?.. А для чого? Хіба це має якесь значення? Та й чи моя це справа?..

— Моя, твоя, наша! — Сказали мешканці селища  Кострижівка, які, повертаючись із роботи, випадково почули звук бензопили із околиці тамтешнього лісу. Коли вони зайшли трішки вглиб лісу побачили, що декілька чоловіків старанно працювали. Вже «повалені» дерева розпилювали на колоди, чистили від зелених гілок. Поцікавились, що там відбувається, чи є документи на рубку. Лісник Б.Лозовий сказав, що все у них є, це, мовляв, санітарне вирубування хворих і пошкоджених дерев, але за мить зник у хащах. Так вчинили ще декілька його помічників. Щоправда, незабаром з’явилися, адже поруч залишалися їхні машини. Небайдужі кострижівчани вирішили, що тут щось не так і зателефонували до Заставнівського РВ внутрішніх справ, голови райдержадміністрації та селищного голови. За якийсь час всі запрошені були на місці події. Правоохоронцям, які відкрили кримінальне провадження, керівникові району Ю.Кітарю та селищному голові С.Піцеку лісівники сказали, що їхні дії — законні, адже вони попередили крадіжку лісу самими ж мешканцями селища та допомогли природі — зрубали хворі дерева і дозвіл від Кіцманського лісництва (лісівник Р.Нагірняк), до якого належить Кострижівський ліс, у них є.  

Небайдужі мешканці селища, мали би на цьому заспокоїтись, але, маючи гіркий досвід трирічної давності, коли декількагектарну ділянку лісового масиву вирубали вщент ось тут, через дорогу, а покарання не поніс ніхто, вирішили не чекати розслідування справи, а вже через декілька днів викликали журналістів  із різних каналів телебачення і показати на всю Україну що відбувається у їхньому лісі. 

Отож близько 50 чоловік, хто вперше, а хто тут бував не раз, навперебій називали вирубку фарисейською, розповідали, що більше не терпітимуть безчинства і вимагатимуть покарань за незаконну, на їхню думку, вирубку лісу.  

— Мені, слава Богу, пішов шостий десяток і в цьому лісі я практично виріс, — каже В.Вигнан. — Ще дітьми тут гралися, збирали гриби. До речі, тут були чудові грибні місця, а зараз, подивіться, наче смерч тут пройшов. Серце кров’ю обливається. Що ми залишимо нашим дітям? Багатьом грабкам ще й 40-50 років нема.  Живі, здорові дерева із буйними гілками знищені. Ми нарахували понад 60 пеньків і більшість поблизу лісової дороги, майже в одному місці. Три роки тому ми тут «воювали», але це було за Януковича, коли нами зухвало нехтували і сміялися з наших «потугів» щось змінити. Цього разу ми це так не залишимо. Якщо винуватці не будуть покарані, ми судитимемо їх самі, громадою, але до лісу просто так вже ніхто не поткнеться…

— Проблема вирубування лісу — загальнодержавна. Але на кожному рівні, окрім обіцянок, реальної користі наші ліси не отримують, натомість щороку їхня територія зменшується через втручання людини. Ми знаємо, що окрім  рубок головного користування є ще три види: санітарна, лісовідновна і ландшафтна, — продовжує депутат райради Р.Ільчук. — Так ось, під егідою цих видів, шляхом зловживань, вирубується так само або ще більший обсяг лісу. Таке враження, що це щорічна хронічна епідемія лісу, за яку ніхто не несе відповідальності. Лісники кажуть, що вони рубали дерева для монастиря. Для якого?.. Не має значення для кого — закон для всіх однаковий…

— Ось подивіться, — присів біля зрізаного дерева молодий чоловік у військовій формі В.Берковський. — Позначка на пенькові, свого роду про те, що дерево хворе, робиться тоді, коли воно «занедужало». А тут свіжа фарба — на вже спиляному, клеймо без герба чи інших пізнавальних знаків, зроблене нашвидкоруч, значить підроблене. До того ж, «ляпнуте» не тільки на свіжі пеньки, але й торішні.  Частина дерев справді могла бути із потрісканою корою (до речі, яку можна полікувати замазкою), але не внаслідок буревію, як стверджують лісники, бо ми того не пам’ятаємо, а навмисно. Три роки тому, коли вирубували вщент масив через дорогу, дерева, можливо, валили на ті, що навпроти, штучно їх пошкоджуючи. Я цього не стверджую, але така практика є. Це, звісно, жорстоко і безжально…

— Коли ми виявили оці безчинства, вирішили, що  ані терпіти, ані мовчати більше не будемо, — продовжує ще один депутат райради С.Капіцький. — Три роки тому нам сказали, що то був ліс діловий, який пережив свій вік. Невже кожне дерево одного і того ж «пережилого» віку, що зрубали, не залишивши жодного? Можливо, на цьому місці мав би бути новий ліс, як обіцяли лісники, тобто, посадка дерев червоного дуба, але їх немає, як бачите, тут непрохідні хащі, де тільки змії  водяться.  Того злощасного дня ми просили лісників нічого не чіпати, хай повалені дерева лежать до повного розслідування справи. Чому до нас не дослухалися і вночі, крадькома, щоб ніхто не бачив, товстий кругляк вивезли невідомо куди, а лише малу частину тонкого зрубу, з начебто пошкодженою корою, виставили тут напоказ? Хлопці, не робіть з нас телепнів. Не ті часи. Самі провчимо, якщо не знайдеться на вас управа… 

— Ми вважаємо, що це самовільна вирубка лісу, але нам її представляють як санітарну, — розповідає селищний голова С.Піцек. — Самоуправства ніякого собі не дозволяли, відразу викликали опергрупу із РВ внутрішніх справ. Знаємо, що відкрите кримінальне провадження, чекаємо результату. Цей пласт розташований на плавуні, внизу — селище. Вирубування масиву може спричинити зсув. Подібна ситуація вже була, коли лісники робили собі дорогу, через що зруйнувалася головна, асфальтна, і ми змушені були ремонтувати її за кошти селищної ради. 

— Насправді  питання природокористування перебуває на контролі райдержадміністрації, — констатує керівник виконавчої гілки влади Ю.Кітар. — Недавно розглядали його на засіданні колегії. Але стосовно лише тих масивів, які належить до Заставнівського лісового господарства, а це близько 3 тисяч га. Решта ж 6 тисяч гектарів —  до Чернівецького державного лісокористування, тому важелів упливу на те, що відбувається, ми майже не маємо. Загалом ліс ми розглядаємо не тільки як природну складову, але й бізнесову, яка може дати нам надходження до районного бюджету. Тому клопотатимемо до Міністерства чи в інші інстанції, аби нам повернули в користування 6 тисяч гектарів лісу, за яким наглядатиме не Кіцманський, а Заставнівський район. 

Зрештою, з ним погодився і керівник ДП «Чернівецький лісгосп» О. Тімофєєв. Тим паче, такий досвід — розподіл лісу по кордонах районів мають інші області України. Чиновник пообіцяв, що на цьому масиві ніхто більше не чіпатиме жодного дерева, також клопотатиме аби приїхали незалежні експерти, які б визначили причину рубки — санітарна чи самовільна. Якщо підтвердиться зловживання службовим становищем, винні будуть звільнені з роботи, а нового лісника обиратиме громада.  

Ось тільки лісів залишається все менше і менше. Чи ж варто дивуватися різкими перепадами температури, порушенням цілої екосистеми? А, може, повенями, землетрусами й іншими катаклізмами Земля очищається від  «паразитів», що заселили її? Не забуваймо: споживацький підхід до навколишнього середовища веде до прірви не тільки нас, але й наших дітей.

P.S. Коли верстався номер, на Заставнівщину приїхав перший заступник голови облдержадміністрації В.Куліш. Після виробничої наради у райдержадміністрації він разом із керівником району Ю.Кітарем, прокурором А.Никифоруком, депутатом райради С.Капіцьким,  головами   сіл  Вікно, Прилипче — Я.Котиком, Р.Бойком та селища Кострижівка С.Піцеком побували у Кострижівському та Прилипченському лісах, де торік та цьогоріч вирубано чимало дерев цінних порід. До них долучився і перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Р.Череватий. На його думку (на відміну від тверджень О.Тімофєєва), жодні експерти зараз не встановлять самовільною була рубка чи санітарною. Хто ж тоді кидає слова на вітер?.. Він  всіляко захищав лісівників та все ж, вказував на явні промахи в їхній роботі. В.Куліш констатував, що обласна влада намагається навести лад у лісовому господарстві, але для цього потрібно долучати громадських активістів, сільських голів, аби вони орієнтували на ситуації, які відбуваються у їхніх населених пунктах. Окрім цього зазначив, що на розгляд обласної ради винесуть узагальнені пропозиції сільських голів про реформування лісової галузі, з метою створення комунальних лісгоспів або при АПК, або при громадах сіл. Запевнив, що винні у незаконних рубках лісу будуть притягнуті до відповідальності.

С.МАСЛОВСЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

 

Переглядів: 672 | Рейтинг: 0.0/0