Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11 » ВИХОВАЙ СЕБЕ САМ!
12:35
ВИХОВАЙ СЕБЕ САМ!

Скільки разів протягом життя нам доводиться чути про відповідальність? Звичайно ж, кожен із нас відповість, що досить часто, адже недаремно Людину називають Людиною тоді, коли вона спроможна відповідати за свої вчинки, поведінку, за результати своєї діяльності, тримати у своїх руках особисту долю, готова до будь-яких випробувань і перемог. І в першу чергу відповідальність повинна починатися з себе. 

Відповідальність — це обов’я­зок перед собою та іншими людьми, а також один зі шляхів до самовиховання і самовдосконалення. Для будь-якої людини дуже важливо володіти почуттям відповідальності. 

Прийняття відповідальності — нелегка робота. Людина несе відповідальність за кожну з п‘яти сфер своєї життєдіяльності: фізичну, інтелектуальну, емоційну, соціальну і духовну.

Хочу звернути особливу увагу, в першу чергу, саме на фізичну спроможність молодого організму, оскільки багато чого в нашому житті залежить від фізичного стану, тому й необхідно вчитися відповідати за власне здоров’я, а саме: вести здоровий спосіб життя.

Здоров’я — це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя людини, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад. Точніше, здоров’я — це той спосіб життя, який людина обирає для себе. Все, що робить  людина, відбивається на її здоров’ї. Міцне здоров’я — це клопітка та систематична робота над собою. Здорова людина може багато чого досягнути у житті. Для того, щоб бути здоровими ми дотримуємося правил особистої гігієни, правильно харчуємося, займаємося спортом. Отже, щоб жилося нам легко, щоб щоранку прокидатися з посмішкою, потрібно дбати про своє здоров’я. 

А що може зашкодити нашому здоров’ю? Це, звичайно, шкідливі звички. На превеликий жаль, поряд із корисними звичками існують шкідливі звички. Шкідливі звички — це звички, що шкодять здоров’ю людини і всім оточуючим. Шкідливі звички послаблюють волю людини, порушують здоров’я, завдають багато болю та страждань.

Однією із найпоширеніших шкідливих звичок є куріння, яке може розглядатися як соціальна проблема. Адже наше суспільство можна поділити на дві частини: ті, хто курять, і ті, хто не курять. Перша частина шкодить своєму здоров’ю та здоров’ю тих, хто зовсім не палить, так званих пасивних курців. Дим, який вдихають оточуючі люди, таїть в собі небезпеку. Вони вдихають в себе ту отруту, яка є компонентом запаленої цигарки. Один курить — десять людей страждають.

Одного разу у французькому місті Ніцца група юнаків влаштувала змагання: хто викурить підряд більше цигарок. Два переможці конкурсу вже через декілька годин померли — їх вбив тютюн.

Друга шкідлива звичка — вживання алкогольних напоїв. Люди вживають алкоголь з різних причин. Але усі причини дуже смішні і банальні. Найчастіше перше вживання алкоголю відбувається випадково. Дітям пропонують лікуватися теплим вином, краплину вина дають для апетиту або ж дитина сама із цікавості приймає алкоголь на пропозицію своїх друзів. У старшому віці традиційна мотивація вживання алкоголю: свято, день народження, гості, незручно перед друзями, за компанію, на вмовляння друзів, задля розваги. Прикро і те, що, зазвичай, це відбувається за згоди батьків. Досить одного разу покуштувати спиртного, як дитина ще захоче спробувати, якщо трапиться така нагода.

Загроза від алкоголю дуже вражаюча та жахлива, особливо для дітей. Один прийом малої дози спиртного у дітей викликає сп’яніння. Діти стають дратівливими, агресивними та зухвалими з батьками. Алкоголь — це злісний руйнівник людського організму, він  руйнує легеневу систему, викликає захворювання органів травлення, гнійний бронхіт.  

Відомий римський філософ Сенека казав, що пияцтво — це добровільне божевілля. Не дивно, що більшість правопорушень, злочинів, травм, аварій та катастроф відбуваються саме у стані алкогольного сп’яніння.

Отже, все зводиться до того, що кожна людина повинна чітко замислитися над своїми вчинками, адже ми покликані відповідати за свої дії не тільки перед собою, а й перед тими, кого ми любимо і поважаємо та суспільством в цілому.

Самовиховання — це, звичайно, важка та щоденна праця, яку можна порівняти із роботою скульптора: щось треба відсікти, щоб виріб набув досконалого вигляду. Творення самого себе нагадує піднімання сходами, воно відбувається поступово крок за кроком. І на кожному кроці треба чекати несподіванок. Пам’ятати тут треба ще одне: мета, до якої має привести самовиховання, повинна бути чітко визначеною. В іншому разі найважча праця людського життя виявиться марною. 

Тому будь творцем своєї долі — виховай себе сам!!! 

Т.КУШНІР, головний спеціаліст служби у справах дітей

Переглядів: 458 | Рейтинг: 0.0/0