Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 11 » КОРУПЦІЯ СТАНОВИТЬ РЕАЛЬНУ ЗАГРОЗУ ПРАВОПОРЯДКУ БУДЬ-ЯКОЇ ДЕРЖАВИ
16:50
КОРУПЦІЯ СТАНОВИТЬ РЕАЛЬНУ ЗАГРОЗУ ПРАВОПОРЯДКУ БУДЬ-ЯКОЇ ДЕРЖАВИ

Це явище негативно впливає практично на всі сторони суспільного життя: економіку, політику, соціальну і правову сфери, управління, громадську свідомість, міжнародні відносини. Корупційні зв’язки фактично руйнують правові, етичні відносини між людьми і поступово перетворюються у норму поведінки.
Розв'язання цієї проблеми є надзвичайно актуальною та першочерговою справою для України.
На законодавчому рівні останнім часом вжиті заходи, спрямовані на посилення протидії корупційним проявам.
14 жовтня 2014 року ухвалено антикорупційні Закони: «Про запобігання корупції», «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів».
Законами визначено Антикорупційну стратегію держави, конкретні заходи щодо протидії корупційним проявам, створення умов для визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів, в тому числі розкриття майнових реєстрів, а також передбачено створення Національного антикорупційного бюро України — нового державного органу, наділеного широкими повноваженнями в сфері протидії корупції на найвищих владних щаблях.
Водночас, вирішення питання протидії корупції пов’язане не лише із належним законодавчим врегулюванням, а в першу чергу, із свідомою громадянською позицією кожної людини, що корупція — це зло, і з ним треба боротися.
Усвідомлюючи це, окремі громадяни в мережі Інтернет створюють різного роду форуми та сайти, на яких розміщують інформацію з метою викриття фактів корупційних діянь, хабарництва та зловживань чиновників, викладачів та інших суб’єктів корупції.
Безперечно, правоохоронні органи моніторять такого роду інформацію та проводять відповідні перевірки чи її оперативне відпрацювання. Проте варто зауважити, що така інформація є анонімною і тому не може стати підставою для негайної реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення або складанні протоколу про корупційне діяння. Для цього необхідне відповідне процесуальне оформлення та заява чи повідомлення особи, якій відомо про такі факти.
Враховуючи зазначене, роз’яснюємо, що відповідно до вимог статті 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.
При цьому з метою оперативності реагування на різні правопорушення, і в першу чергу корупційні, у правоохоронних органах організований розгляд звернень та прийом громадян (в тому числі керівниками), діють телефони довіри та відповідні Інтернет-сторінки на офіційних сайтах. У прокуратурі Чернівецької області (телефон-факс: (0372) 55-93-53; «телефон довіри»: (0372) 57-23-06»; «електронна пошта довіри»: korrupcia.chernivci@gp.gov.ua). Всі ці заходи створюють умови для ефективного реагування у визначеному законодавством порядку.

А.НИКИФОРУК,
прокурор Заставнівського району

Переглядів: 449 | Рейтинг: 0.0/0