Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 6 » МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ВТРАЧАЮТЬ МІЛЬЯРДИ ЧЕРЕЗ НЕДОЛІКИ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ
12:17
МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ВТРАЧАЮТЬ МІЛЬЯРДИ ЧЕРЕЗ НЕДОЛІКИ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Держава стане міцною тоді, коли сильні будуть громади. Водночас громада зміцніє, коли матиме достатньо фінансового ресурсу. Саме такою й була мета ухвалених парламентом змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

Однак експерти Реанімаційного пакета реформ наголошують: через забуті та невиконані політиками обіцянки у сфері фіскальної децентралізації, закріплені в Коаліційній угоді, місцеві бюджети недоотримують 100-200 мільярдів гривень. Ідеться, зокрема, про порядок сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), податок на нерухомість, встановлення чітких строків проходження всіх платіжних доручень місцевих бюджетів та відповідальності за їхнє виконання з боку Держказначейства. Коаліційна угода передбачає, що взяті зобов’язання щодо фіскальної децентралізації має бути виконано в першому кварталі поточного року.

Нині ПДФО, який є головним джерелом наповнення місцевих бюджетів, і досі сплачується за місцем реєстрації суб’єкта господарювання. Хоча вже мав би сплачуватися виключно за місцем здійснення підприємницької діяльності.

Податок на нерухомість, відповідно до законодавства, розраховується на основі мінімальної зарплати (розмір податку не може перевищувати два відсотки від мінімальної заробітної плати — 1218 гривень, тобто максимальний розмір податку становить 24,36 гривні за квадратний метр), а не оціночної вартості нерухомості, яка істотно коливається, залежно від розміру населених пунктів.

Законом передбачено, що ставки цього податку встановлюватимуть місцеві ради, а вони, за словами члена Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Тетяни Острікової, і без оціночної вартості знають вартість житла на тій чи іншій території. «Безумовно, мінусом є те, що ухвалювалися ці зміни фактично напередодні місцевих виборів. Тому місцева влада, яка планує переобратися, заграватиме з виборцями і не встановлюватиме занадто високі ставки податку», — зауважила вона. Загалом, якщо проаналізувати ставки, то майже ніхто з місцевих органів влади не встановив максимального розміру податку. Скажімо, у Львові, Рівному та Запоріжжі він становить 0,5 відсотка від мінімальної заробітної плати.

«А в разі встановлення розміру податку залежно від оціночної вартості, яка, до речі, в Україні не проведена, громадяни змушені були б спочатку сплатити 2-3 тисячі гривень за експертну оцінку квартири чи будинку, а потім ще й податок плати. Ми вирішили не йти таким шляхом», — роз’яснила депутат. Водночас вона припустила: такий підхід до сплати податку на нерухомість може запрацювати вже в недалекому майбутньому: «Але спочатку потрібно провести оцінку всього нерухомого майна, наповнити базу Державного реєстру речових прав інформацією про оціночну вартість і лише після цього, можливо, з 2016-го, а може, й пізніше, запровадити ставку податку, залежно від оціночної вартості».

Що стосується акцизного податку на алкоголь та тютюн, то і експерти, і депутати розглядають його, як тимчасовий крок для виведення цього сегмента ринку з тіні.

За словами екс-народного депутата та експерта Реанімаційного пакета реформ Юрія Ганущака, з точки зору філософії місцевого самоврядування заохочення дурних звичок — це дуже погано: «Нині зробили так, що органи місцевого самоврядування зацікавлені в тому, щоб люди вживали алкоголь та курили».

А на думку Тетяни Острікової, оскільки акциз відданий місцевим бюджетам, муніципалітети спільно з правоохоронцями будуть зацікавлені вивести обіг алкоголю та тютюну з тіні. «Перш за все акциз має регулюючу функцію, а не фіскальну. Тобто через встановлення акцизів держава намагається обмежити споживання шкідливих для здоров’я продуктів», — зауважила вона.

Та все-таки експерти Реанімаційного пакета реформ наголошують: фіскальна децентралізація, яка мала бути третім кроком, але стала першим, повинна стати драйвером означених реформ. А відтак недоліки на шляху її реалізації мають бути усунені. З огляду на це, Фундація «Відкрите суспільство» ініціювала відкрите звернення до політичних сил щодо необхідності виконання взятих зобов’язань. Зокрема, щодо ПДФО, податку на нерухомість та встановлення чітких строків проходження всіх платіжних доручень місцевих бюджетів та зазначення відповідальності посадових осіб Держказначейства. Підтримала звернення і група експертів із питань децентралізації Реанімаційного пакета реформ.

Олена РОМАШИНА («Голос України» №86)

Переглядів: 527 | Рейтинг: 0.0/0