Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » ПРО ЦІНУ НА ГАЗ ТА ЗУБОЖІННЯ НАСЕЛЕННЯ
12:28
ПРО ЦІНУ НА ГАЗ ТА ЗУБОЖІННЯ НАСЕЛЕННЯ

Днями на Заставнівщині побував голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда, який відповідав на запитання громадян — споживачів природнього газу. Роз’яснення щодо оплати за використаний газ, про порядок оформлення пільг та субсидій надав начальник Заставнівського УГГПАТ «Чернівцігаз» Юрій Купровський.

Завершуючи прийом громадян, Віктор Горда та Юрій Купровський спілкувалися із журналістами нашого часопису:

— Сьогодні газове питання активно обговорюється на телебаченні та в пресі, в громадському транспорті та на кухнях. Вочевидь воно хвилює чи не кожного українця. Це й не дивно, адже різке зростання ціни на блакитне паливо боляче вдарить по сімейному бюджету споживачів цього енергоресурсу. Майже для кожного мешканця нашої держави нова ціна стане досить помітним додаткових тягарем, а для багатьох — і зовсім не підйомною ношею.

Існують різні думки щодо обгрунтованості революційного стрибка цін на газ. Можновладці, посилаючись на вимоги Міжнародного валютного фонду, запевняють, що іншого шляху в України просто не було. Вони говорять про необхідність проведення «шокової терапії» в енергетичному секторі та переконують, що запроваджена ними система субсидіювання захистить всіх, хто буде не в змозі сплачувати за рахунками. Експерти, в свою чергу, стверджують, що встановлена державою вартість природного газу є завищеною та необгрунтованою, а система субсидіювання далеко не досконала і тому не зможе стати реальною панацеєю. На їхню думку, наслідки стрімкого зростання ціни призведуть до масових неплатежів та поглиблять кризу газової галузі в країні.

— Так чи інакше, газове питання — питання встановлення ціни на природний газ турбує громадськість, і вона потребує більш глибоких відомостей про механізми ціноутворення та складові ціни на блакитне паливо. Отже, хто формує ціну на природний газ і з чого вона складається?

— Ціна на природний газ для потреб населення встановлюється спеціальним державним органом — Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Цим державним органом, а саме його постановою №583 від 03.03.2015 року встановлена нині діюча ціна на природний газ, що використовується для потреб населення.

Абсолютно очевидно, що рішення НКРЕКП про встановлення ціни не береться зі стелі, а грунтується на розрахунках цілком конкретних показників, які є складовими ціни газу. Порядок встановлення роздрібних цін на природний газ для населення, яким у своїй діяльності керується НКРЕКП, виокремлює 6 основних складових ціни блакитного палива: вартість газу, як товару, тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами, тариф на розподіл газу розподільними мережами, тариф на постачання газу, цільова надбавка та податок на додану вартість (ПДВ). Охарактеризуємо в загальних рисах кожну з цих складових.

Ціна на газ складається з вартості газу, як товару, тарифу на постачання, тарифу на транспортування магістральними трубопроводами, тарифу на транспортування розподільними трубопроводами, цільового збору. На все це нараховується ПДВ.

Вартість газу, як товару або, іншими словами, середньозважена ціна природного газу. Ця складова є найбільшою і базовою в структурі ціни природного газу. Вона формується на основі двох показників. Перший — це сукупна середня вартість імпортованого газу та газу, який видобувається в Україні державними компаніями або компаніями, в яких держава має контрольний пакет акцій у статутному фонді. Другий — це витрати, пов’язані із закупівлею та реалізацією природного газу населенню, тобто, адміністративні витрати НАК «Нафтогаз України». Середньозважена ціна природного газу розраховується НКРЕКП на основі показників, які комісія отримує від НАК «Нафтогаз України».

Цільова надбавка у розмірі 4% від вартості газу, як товару. Цільова надбавка є загальнодержавним збором, який сплачується до Державного бюджету України. Цей збір вноситься до спеціального фонду державного бюджету і використовується для надання субвенції місцевим бюджетам для розвитку газифікації та реконструкції газових мереж і систем газопостачання.

Ще однією складовою ціни природного газу є податок на додану вартість, який нараховується у розмірі 20% від суми п’яти перелічених вище складових.

P.S. Про встановлення газових лічильників, облік споживчого газу, роботу Заставнівського УГГ ПАТ «Чернівцігаз» читайте в наступному номері газети.

Майя КАЛИН, О.ОСТАПОВИЧ

Переглядів: 605 | Рейтинг: 0.0/0