Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 25 » ПРО ЗАГРОЗУ ВРОЖАЮ, СІВБУ НЕ ПРОТРУЄНИМ НАСІННЯМ
18:33
ПРО ЗАГРОЗУ ВРОЖАЮ, СІВБУ НЕ ПРОТРУЄНИМ НАСІННЯМ

Наближається весняна посівна і одним з найважливіших агротехнічних прийомів є протруювання насіння — це обов’язковий захід захисту рослин, який забезпечує збільшення врожайності, а ще підвищує якість рослинної продукції. Насіння може мати як зовнішню, так внутрішню інфекцію, тому його обробка захисними препаратами є обов’язкова. Сучасні хімічні препарати не тільки захищають від хвороб та шкідників посівний матеріал, а також мають стимулюючу дію, підвищують його схожість та енергію проростання, а отже, й врожайність сільськогосподарських культур.
Рослини потрібно вберегти від хвороб, що переносяться насінням і з'являються на ранніх стадіях росту рослин, а також від комах, які можуть спустошливо вплинути на врожай. Тому тільки протруювання забезпечує захист рослин у найуразливіший момент — під час проростання і на початку періоду росту.
Існують інсектицидні протруйники (захист насіння від комах) і фунгіцидні протруйники (захист насіння від хвороб).
Більш популярними є фунгіцидні препарати, адже зі шкідниками можна впоратися і у вегетаційний період рослин, а ось хвороби, які з'являються безпосередньо в період проростання насіння, подолати вкрай складно.
Під час протруювання насіння потрібно дотримуватися рекомендованих норм використання препаратів. Підвищення норм витрати пестицидів негативно впливає на схожість насіння, а надмірне зменшення призводить до зниження стійкості посівного матеріалу сільськогосподарських культур на захворювання грибковими хворобами.
Декілька рекомендованих препаратів:

Препарати для протруювання насіння (всього) Норма витрати
препарата л, кг/га.
Максим Стар 025 FS, т.к.с. 1,5-2,0
Максим XL 035 FS, т.к.с. 1,5-2,0
Супервін, к.с. 0,25
Рекорд Тріо 2,5-3,0
Віал ТТ, 14 % в.с.к. 0,4-0,5
Вітавакс 200 ФФ, в.с.к.,
Вікінг, в.с.к.
Віта-класик, в.с.к.
Віспар, в.с.к.
Гранівіт, в.с.к.
2,5-3,0
Дерозал, к.с. 1,5
РакСил Ультра т.к.с. 0,25

Препарати використовувати рекомендовано згідно із «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
Протруюючи насіння, дотримуйтесь заходів безпеки на роботах з протруєння насіння, його перевезенні і сівбі.

Ольга АХТЕМІЙЧУК, провідний спеціаліст
відділу моніторингу прогнозування
Державної фітосанітарної інспекції Чернівецькій області

Переглядів: 504 | Рейтинг: 0.0/0