Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД ПОЖЕЖНИКІВ ЗАСТАВНІВСЬКОГО РАЙОНУ ДЛЯ ВОДІЇВ
12:08
РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД ПОЖЕЖНИКІВ ЗАСТАВНІВСЬКОГО РАЙОНУ ДЛЯ ВОДІЇВ

Коротке замикання. Найпоширеніша причина пожеж в авто. Щойно почули запах плавленої гуми, пластику, чи побачили дим, зупиніть автомобіль на узбіччі, подалі від людей, інших автомобілів і будівель. Ні в якому разі не продовжуйте рух — почне горіти ще більше!
Вимкніть запалювання, поставте машину на «ручне гальмо».
Заберіть з машини документи, висадіть пасажирів! Не перебувайте в автомобілі, що спалахнув більше 90 секунд.

Якщо є пасажири, хай відразу ж зателефонують у пожежну охорону за номером «101» і повідомлять, де і що трапилося!  Але знайте, що авто майже повністю згорає близько 3-5 хвилин, а пожежники доки ще не навчилися телепортуватися. Тому радимо сподіватися на себе і забезпечити себе заздалегідь усім необхідним і діяти швидко. Вам знадобиться вогнегасник. Виберіть  2-5-літровий вуглекислотний або порошковий вогнегасник — в небезпечній ситуації ніхто не будете шкодувати про цю купівлю. 

Коли вийдете з машини, постарайтеся знайти джерело загоряння та оцінити інтенсивність пожежі. Якщо вогнище пожежі в районі бензобака, якнайшвидше біжіть подалі від машини (природно, скажіть пасажирам, щоб робили те ж саме); вибухнути автомобіль може в будь-яку секунду. Гасити пожежу вже марно, рятуйтеся самі.

Якщо вогнище пожежі знаходиться під капотом, підготуйте вогнегасник, потім, відкриваючи капот, будьте обережні — через приплив кисню можливий викид полум'я. Щоб не обпекти руки, при відкриванні візьміть ганчірку. У момент відкривання відхиліть голову в сторону, а ще краще — відстрибніть від автомобіля (якщо встигнете). Відключіть акумулятор від загальної мережі, якщо це не зробити, то гасіння може бути марним. Струмінь вогнегасника направте на джерело загоряння, проте не забувайте про решту площі пожежі. Краще за все, поки ви гасите, щоб ще хтось закидав пожежу піском, снігом або поливав водою. Можна також накрити осередок пожежі брезентом, ковдрою, курткою — приплив повітря буде мінімальним, і є ймовірність, що пожежа швидко припиниться.

Гасіння потрібно вести дуже інтенсивно. Якщо спалахнуть синтетичні матеріали усередині автомобіля, загасити пожежу буде дуже складно.
Якщо загорілося паливо, то спочатку гасити потрібно саме його, а потім — автомобіль.
При гасінні не забувайте про особисту безпеку — адже ваші руки можуть бути в бензині, а одяг просякнутий парами бензину і може спалахнути будь-якої миті.
Ось деякі поради, що дозволяють уникнути пожежі:
ніколи не заправляйтеся при включеному двигуні;
не транспортуйте бензин у пластмасових каністрах (пластмаса накопичує статичну напругу, що може стати причиною спалаху бензину);
якщо у вашому автомобілі часто перегорають лампочки або запобіжники, негайно до електрика, можливо, це наслідки короткого замикання, через яке може початися пожежа;
дивіться за паливними шлангами вашого автомобіля;
будь-який провід у підкапотному просторі повинен бути ретельно заізольований;
стежте за справністю газової установки, якщо вона встановлена у вашому автомобілі;
возіть з собою вогнегасник, який найкраще зберігати під передніми сидіннями, а не в багажнику — його буде простіше дістати при пожежі.

Переглядів: 436 | Рейтинг: 0.0/0