Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » СИМВОЛ ВІЧНОГО ЖИТТЯ
12:13
СИМВОЛ ВІЧНОГО ЖИТТЯ

Тайна Вечеря — це перша Служба Божа, яку відправив сам Ісус Христос і установив Найсвятішу Тайну Євхаристії (четвертий член символа Віри).

Перед своїми страстями хотів Ісус Христос, спільно з Апостолами, спожити пасхальну вечерю і попрощатися з ними. Тому сказав Апостолам приготувати все потрібне до вечері в одній із світлиць. Коли прийшов час, засів Спаситель разом з ними за стіл. Це було  увечері, в четвер.

У часі вечері Ісус Христос встав, налив до умивальниці води і за чергою всім Апостолам умив ноги, щоб дати їм приклад покори і услужності.

Умиваючи ноги Апостолові Петру, сказав Христос: «Ви чисті, та не всі». Тими словами Ісус Христос натякав на зраду Юди, що мав віддати його ворогам. Вони Ісуса ненавиділи за його добрі діла і чуда. Коли Ісус сидів за столом, то і Апостолам сказав, що один із них його зрадить. Апостоли дивились один на одного,  думали: «Хто ж серед них?» Тоді Юда сам встав і покинув вечерю.

Наприкінці вечері Ісус Христос узяв хліб, поблагословив його, переломив, роздав Апостолам і сказав: «Беріть їжте: це — моє Тіло». Потім узяв чашу з вином, поблагословив і подав Апостолам, кажучи: «Пийте з неї всі, бо це Кров Моя Нового завіту, яка за багатьох проливається на відпущення гріхів. Чиніть це на мій спомин».
На ті слова перемінився хліб у Тіло, а вино на Кров Ісуса Христа, але так, що види хліба і вина залишилися незмінними. Цю чудесну переміну, яка є найбільшим Таїнством християнської віри, називаємо — Переєстествленням.

Таким способом установив Ісус Христос найсвятішу Тайну Євхаристії, тобто безкровну жертву Нового Завіту.

Богослужба, на якій приноситься та безкровна Євхаристійна Жертва Нового Завіту, зветься Служба Божа, або Свята Літургія.

Отже, Тайна вечеря — це була перша Служба Божа, котру відправив сам Ісус Христос. Апостоли вперше причастилися Тіла і Крови Господньої з рук Христа Спасителя.

У присвятій Тайні Євхаристії живить нас Ісус своїм Божественним Тілом і Своєю Пресвятою Кров’ю, роблячи нас учасниками свого божества, приноситься на Службі Божій, це відновлення новозавітної кривавої жертви, яку приніс Ісус Христос на хресті.

В Євхаристійній Жертві, прославлений Ісус Христос приносить Себе Самого в безкровний таїнственний спосіб, у жертву Небесному Отцеві за людські гріхи, а вірним, що причащаються його Таїнственного Тіла і крові, дає себе Христос, як поживу і напиток так, щоб вони доступили прославлення у вічному житті.

Церква научає якнайчастіше причащатися, бо воно єднає нас  з Ісусом Христом. Святе Причастя також збільшує любов до Бога та ближніх, охороняє від тяжкого гріха, допомагає виконувати добрі діла.

У свято пресвятої Євхаристії ідуть на своє перше Причастя  діти. Батьки заздалегідь справляють дівчаткам білі платтячка, на голівки кладуть білі віночки. Хлопчики — у вишитих сорочках. Ведуть на перше Причастя хрещені батьки. Свято хвилююче і урочисте.

На свято святої Євхаристії світяться віночки — символ життя вічного, які є оберегом кожної домівки. «Прийди до мене, милий Ісусе. Терням голівки не я зроню. Сплету віночок з чудових квітів. Тобі під ноги я постелю», — співають діти.

Раннього ранку дівчата, діти чи господині збирають різні польові квіти (чебрець, м’яту), які мають чудодійну та лікувальну силу, виплітають з них віночки. Після їх освячення вивішують біля дверей кожної домівки, щоб оберігав оселю від різних негативних впливів. Крім цього, квіти з віночка кладуть у купель новонародженим, додають до чаю, лікують тварин.

Своєю участю у церкві ми виявляємо вдячність Спасителеві, відвідуючи Євхаристійного Ісуса.

Підготувала Надія ПАУК — парафіянка Української греко-католицької церкви
святого священомученика Йосафата м. Заставна.

Переглядів: 495 | Рейтинг: 0.0/0