Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 12 » Соціальний захист найманих працівників – обов’язок кожного роботодавця
12:15
Соціальний захист найманих працівників – обов’язок кожного роботодавця

Питання легалізації робочих місць та соціальної захищеності найманих працівників, завжди було на першому місці серед основних пріоритетів та напрямків діяльності управління Пенсійного фонду України в  Заставнівському районі.  І, якщо таке ганебне явище, як використання праці найманих осіб без оформлення з ними офіційних трудових відносин та  виплата “тіньової” заробітної плати вже починає поступово викорінюватися з практики діяльності роботодавців району,  то заборгованість з виплати заробітної плати та зі сплати єдиного соціального внеску за найманих працівників продовжує стрімко зростати, про що свідчать  відповідні показники у звітності з єдиного соціального внеску  в окремих страхувальників  за липень  2015 року. 
Зокрема, з ФІЛІЇ "ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙАВТОДОР" ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР", заборгованість із заробітної плати, порівнюючи з 01.07.2015, зросла на 47,6 тис.грн. та на 01.08.2015 склала 167,9 тис.грн. Це — єдине підприємство нашого району, яке має таку значну заборгованість із виплати заробітної плати, та при цьому, продовжує її нарощувати. Відповідно зі зростанням вищевказаної заборгованості,  відбувається  і  зростання заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску за застрахованих осіб, середньооблікова чисельність яких у зазначеному підприємстві, на 01.08.2015 становила 31 особу.  З огляду на всі свої  негативні наслідки для найманих працівників, така ситуація  є недопустимою, і без сумніву потребує негайного позитивного вирішення. По-перше, якщо простим математичним методом, поділити суму  заборгованої плати на кількість працюючих, то у підсумку кожний з цих працівників, в середньому не доотримав  близько 5,4 тис.грн. своїх  чесно зароблених грошей, а це, мабуть, суттєво впливає на їх матеріальне становище, враховуючи невтішні реалії сьогодення. А, по-друге, враховуючи особливість солідарної системи пенсійного забезпечення, яка діє на сьогоднішній день, кожна своєчасно  не сплачена гривня у складі єдиного соціального внеску, не тільки могла бути спрямована на виплату пенсій громадянам, які вже вийшли на заслужений відпочинок, але й, в першу чергу, позбавляє гарантій на повноцінний соціальний захист тих працівників, які нині перебувають в трудових відносинах з підприємствами-боржниками. Адже не сьогодні-завтра, хтось із них може звернутися до управління Пенсійного фонду за довідкою форми ОК-5, що необхідна для призначення чи  перерахунку пенсії, або оформлення різного роду соціальних допомог. І, якщо на момент такого звернення єдиний соціальний внесок за якийсь окремий місяць не буде сплачений  підприємством в повному обсязі, то застрахована особа за той період,  автоматично позбавляється страхового стажу доти,  аж поки наявна заборгованість не буде повністю погашена. Простіше  кажучи, за який  період за найманого працівника,  роботодавцем буде сплачено єдиний соціальний внесок в повному обсязі,  такий період і буде  враховано працівнику  для обчислення пенсії. Всі  необхідні  відомості, що стосуються цього питання,  акумулюються органами Пенсійного фонду України та  при необхідності  надаються  застрахованій особі при пред’явленні паспорта та ідентифікаційного коду (при його наявності), у вигляді вище­згаданої довідки ОК-5.
 Враховуючи вищесказане, ще раз звертаємо увагу керівників підприємств, установ та організацій, а також фізичних осіб-підприємців, які використовують працю найманих осіб, на те, що питання соціальної захищеності ваших працівників, в першу чергу,  залежить саме від вас, а від вашої свідомості — повнота набуття ними повноцінного страхового стажу, який їм буде необхідний в майбутньому! 

Сергій БЕЖНАР, начальник відділу платежів до пенсійної системи

Переглядів: 462 | Рейтинг: 0.0/0