Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 12

Здається, країна зійшла з розуму — усі кудись прагнуть балотуватися — ради, голови, амбіції, самолюбство і самодурство — все змішалося нараз. Ніби немає війни, економічної кризи і ніби після виборів не буде життя. Абсурд!
Таким ж абсурдним  бачу конфлікт, який розгорівся довкола Заставнівської художньої школи ім. М.Івасюка.
До речі, школа дійсно працює 38 років, але ж приміщення, в якому вона зараз розміщена, аж ніяк не такого віку, до цього діти навчалися художньому мистецтву у приміщенні теперішньої центральної районної бібліотеки. Чи варто знову переносити туди реманент художньої школи? Не знаю. Мабуть, виріши ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Дата: 12.09.2015

«На підставі Указу Президента України від 17.02.2015 р. № 88 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2015 році», восени 2015 року буде проводитися призов громадян України на строкову військову службу. Виклику на призовну комісію підлягають юнаки від 18 до 27 років. Відправці до військових частин підлягають юнаки, яким на момент відправки до війська виповнилося 20 років. 
У вересні 2015 року Заставнівським РВК проводяться заходи медичного огляду призовників, а в жовтні — призовні комісії та відправки у війсь ... Читати далі »

Переглядів: 670 | Дата: 12.09.2015

Таке завдання поставили перед собою члени Заставнівської громадсько-волонтерської організації «Щедро».

Майя КАЛИН, Михайло СЯБРОВ (фото)

Щоб його виконати, потрібно об’єднати зусилля усієї громади Заставнівщини. Насамперед, забути про особисті та політичні амбіції. І це волонтерам «Щедро» вдається. Робота триває зі збору необхідних військовим речей. Форма, взуття, теплий одяг, продукти харчування, ліки, засоби гігієни, цукерки, кава, чай… — потрібне все. І все зібране поїде ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 12.09.2015

У той час, коли увесь район шукає відповідь на запитання «Як здійснити взаємопереселення організацій?», приміщення, в якому колись працювали правоохоронці (Заставнівський районний відділ міліції), пустує (на фото).
Чи може це вже чиясь приватна власність? Чекаємо відповіді.

 

Переглядів: 473 | Дата: 12.09.2015

Державний реєстр виборців працює не тільки під час виборів, а постійно. Щоденно оновлюються його відомості, вносяться зміни до персональних даних виборців, вдосконалюються технології, створюється нове програмне забезпечення.
На основі поданих в установленому порядку документів, працівники відділу ведення Державного реєстру вносять зміни до персональних даних виборців, змінюють виборчу адресу, вносять нові записи про виборців, знищують кратні записи. Але найбільш достовірний результат дає безпосередня робота з виборцями.
Нагадуємо, що кожен виборець має право звернутися до нашого відділу щодо неправомірного включення (не включення) до реєстру себе чи інших осіб, виправлення недостовірних відомостей в Державному реєстрі щодо себе чи інших осіб.
Хочемо звернути вашу увагу, що до відділу ведення Державного реєстру виборців у першу чергу, необхідно звертатися громадянам, які:
досягли вісімнадцятирічного віку та голосуватимуть вперше; ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Дата: 12.09.2015

Трагедія, яка сталася 31 серпня під стінами Верховної Ради, вразила всю країну. Від вибуху бойової гранати загинули три бійці Нацгвардії та ще майже півтори сотні були поранені. Загиблі солдати Ігор Дебрін, Дмитро Сластников та Олександр Костина були звичайними строковиками, яких призвали до армії у квітні цього року. Жоден з них не «відкосив» від армії. Ці хлопці пішли захищати державу й виконали свій обов’язок до кінця. Найстаршому з них, Ігорю Дебріну, було 24 роки,  Дмитру Сластникову та Олександру Костині – 21 та 20 років відповідно. Сашко – симпатичний кароокий хлопець – вже навіть встиг одружитися…
31 серпня атмосфера агресії та нетерпимості нагніталася з самого ранку. Одні політики – Радикальна партія, «Батьківщина» та «Самопоміч» – влаштували політичне шоу з сиренами всередині парламенту, інші – «Свобода» та знову-таки «радикали&raqu ... Читати далі »

Переглядів: 439 | Дата: 12.09.2015

Відповідно до положення «Про Державну службу України з питань праці», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 11 лютого 2015 року №96, основними завданнями Держпраці є:
1) реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб;
2) здійснення комплексного управління охороною праці та промисловою безпекою на державному рівні;
3) здійснення державного регулювання і контролю у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки;
... Читати далі »

Переглядів: 853 | Дата: 12.09.2015

ОЛЕКСАНДР ФИЩУК: ЗАВДАННЯ ВЛАДИ - ПОКРАЩИТИ ІНФРАСТРУКТУРУ КРАЮ

Під час нещодавньої прес-конференції голови обласної державної адміністрації Олександра Фищука йшлося про туристичну привабливість області та розвиток інфраструктури.
Буковина багата природніми ресурсами, історико-культурною спадщиною, народними традиціями та архітектурою, – зазначив Олександр Фищук. «Перед владою стоїть завдання розвинути інфраструктуру, забезпечити зручне транспортне сполучення для туристів як з інших регіонів України, так і іноземних гостей», – наголосив очільник краю.
За дорученням голови обласної державної адміністрації Олександра Фищука профільні управління наразі працюють над розробкою комплексу заходів щодо розвитку туристичної галузі, яка є однією з основних та перспективних для Чернівецької області.

ГОЛОВА ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТР ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 12.09.2015

С.МАСЛОВСЬКА

Це симпатичне подружжя — Г.Олексюк та В.Вейкерт вже понад рік уважно стежать за подіями, які відбуваються в Україні. Галина — народилася у Львові, свого часу там мешкала, хоча має буковинське коріння (мама із Кадубівців), але вже 14 років живе в Австрії. Працює у будинку престарілих громадян, котрі, переймаючись війною, щодень перепитують її: «Як там Україна, як наша Галіція?..» Оскільки заміжня за  Вольфганком, Галині пропонували австрійське громадянство, але жінка сказала, що її Батьківщина — Україна, тому вона є і завжди буде громадянкою тільки однієї країни…
Про це вона розповіла, коли разом зі своїм чоловіком завітала до оселі волонтера М.М’якоти. Австрійці давно запланували таку зустріч і ось мрія справдилася…
— Ми практично живемо тим, що коїться в Україні, — повідує жінк ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Дата: 12.09.2015

Компанія «МРІЯ» – один з небагатьох орендарів, що дбає про благоустрій сільських громад у населених пунктах, де обробляє землі. Так, з початку поточного року на такі потреби Агрохолдинг виділив вже понад 1 млн. грн., і продовжує фінансувати цю сферу в рамках соціально-інвестиційного бюджету у всіх шести областях своєї присутності.
Оскільки, як правило, сільські ради отримують дуже обмежене фінансування, то на такі речі, як впорядкування кладовищ, обкошування прилеглих територій, підтримка в належному стані пам’ятних місць, сміттєзвалищ, доріг тощо, просто не залишається коштів. В «МРІЇ» розуміють, що власними силами селяни не можуть забезпечити належного благоустрою, адже для цього потрібні не лише робочі руки, а й пальне, дорогий інвентар, різні розхідні матеріали.
Саме тому Компанія закупила для сільських громад більше 100 сучасних мотокіс від надійного німецького виробника для обкошування кладовищ, терит ... Читати далі »

Переглядів: 365 | Дата: 12.09.2015

Питання легалізації робочих місць та соціальної захищеності найманих працівників, завжди було на першому місці серед основних пріоритетів та напрямків діяльності управління Пенсійного фонду України в  Заставнівському районі.  І, якщо таке ганебне явище, як використання праці найманих осіб без оформлення з ними офіційних трудових відносин та  виплата “тіньової” заробітної плати вже починає поступово викорінюватися з практики діяльності роботодавців району,  то заборгованість з виплати заробітної плати та зі сплати єдиного соціального внеску за найманих працівників продовжує стрімко зростати, про що свідчать  відповідні показники у звітності з єдиного соціального внеску  в окремих страхувальників  за липень  2015 року. 
Зокрема, з ФІЛІЇ "ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙАВТОДОР" ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР", заборгованість із заробітної плати, порівнюючи з 01.07.2015, ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Дата: 12.09.2015

У Чернівецькій області Служба безпеки України викрила механізм розкрадання нафти та підпільні цехи з її переробки.
На території Лопушнянського нафтогазовидобувного родовища посадовці «Надвірнанафтогаз» протягом тривалого часу зумисне зменшували показники видобутку й обліку нафти-сирцю.
Необлікований залишок зловмисники відправляли на два міні-переробні підпільні підприємства. Там у кустарних умовах виготовлялося дизельне пальне, бітум та саморобний бензин. Потужність цехів дозволяла щотижня переробляти від трьох до п’яти тонн нафти-сирцю. Використовуючи організовану мережу збуту, правопорушники реалізовували продукцію за ціною, нижчою від ринкової.
Співробітники Управління СБ України у Чернівецькій області спільно з прокуратурою затримали зловмисників. Під час обшуку виявлено понад 40 металевих ємностей об’ємом 200 літрів кожна з нафтою-сирцем та кілька десятків пластикових ємностей з готовими продуктами переробк ... Читати далі »

Переглядів: 443 | Дата: 12.09.2015

Недавно прочитав книгу львівського історика й дослідника Святослава Семенюка про розвиток українського етносу з моменту його зародження і до сучасності. Мене вразили наступні слова: «Найбільш проблемними для українства нині є взаємини не між Києвом і Варшавою, Прагою, Бухарестом, а між Києвом та Москвою, Україною і Росією. Від того, як ці проблеми будуть вирішені, залежить не тільки майбутнє усього слов’янства та Європи, а й, без перебільшення, цілого світу». Ця теза була висловлена поважним науковцем задовго до виникнення російсько-українського конфлікту. Досліджуючи взаємини України й Росії від періоду існування Київської Русі, автор не міг не бачити закладеної колись бомби уповільненої дії, яка рано чи пізно мала вибухнути великим конфліктом. Так воно й сталося і не факт, що війна на Сході нашої держави не виллється у більш глобальний європейський чи світовий. Як кажуть, не приведи Господи до такого розвитку подій, але підстави так д ... Читати далі »

Переглядів: 542 | Дата: 12.09.2015

Вже стало традицією щороку у Заставнівській ЗОШ І-ІІІ ступенів  проводити Олімпійський тиждень, присвячений Дню фізкультури і спорту.
Цьогоріч у рамках підтримки Олімпійських ігор, пропаганди здорового способу життя та залучення дітей до занять фізичною культурою і спортом, задля втілення в життя науково-методичної проблеми школи «Формування культури здорового способу життя, виходячи з соціальних основ здоров‘я та усвідомлення відповідальності  суспільства за здоров‘я дітей» в  школі відбулося відкриття Олімпійського тижня під гаслом: «Ми – майбутні олімпійці!»
На урочистій загальношкільній лінійці учні школи ознайомилися з історією  виникнення Олімпійських ігор та їх відродженням в ХІХ ст. 
Винести Олімпійський прапор мали честь кращі спортсмени школи: Анна Ткачук, Мар’яна Ткач, Владислав Михайлюк, Степан Спісак.
Олімпійський вогонь запалив золотий призер Ук ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Дата: 12.09.2015

Завершилася перемогою перша гра з гандболу серед чоловічих команд Суперліги Чемпіонату Румунії для вихованця відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ Олександра Старченка, який нещодавно підписав трирічний контракт з командою Суперліги «НС Adrian Petra» з міста Решіца Румунія. 
А також ще один вихованець відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ Роман Бурденюк  підписав контракт з гандбольним клубом Чемпіонату України Вищої ліги «Портовик» з міста Южний Одеської області. Напередодні професійного свята Дня фізичної культури та спорту хочеться побажати юним спортсменам із Заставнівщини олім­пійського довголіття, спортивних та життєвих перемог, плідної праці та успіхів у всіх звершеннях.

С.Кулінкович, тренер-викладач відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ

 

Переглядів: 430 | Дата: 12.09.2015

Переважна більшість пожеж виникають у помешканнях громадян. Наші оселі становлять велику пожежну небезпеку. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, книжок, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси та деталі, предмети побутової хімії, папір тощо формують значне горюче навантаження й створюють умови для швидкого поширення пожежі.
Практично в кожному помешканні є телевізор, який працює упродовж не однієї години, а іноді взагалі не вимикається. В телевізорах використовуються елементи, котрі здатні нагріватися до високої температури. Порохи, що накопичується в цих апаратах, також пожежонебезпечний. Пожежі, які виникають у цих виробах, швидко поширюються та є особливо небезпечними через раптовість. Якщо телевізор стоїть у місці, де немає належної циркуляції повітря, але є безпосередній контакт апарата з горючими матеріалами, наприклад, у меблевій стінці, ризик пожежі істотно зростає.
Крім телевізорів, ... Читати далі »

Переглядів: 1023 | Дата: 12.09.2015

У районному кінотеатрі «Мир» відбулася демонстрація художнього фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», в головних ролях знялися популярні актори — наш земляк Іван Миколайчук, в ролі Івана та Лариса Кадочникова, в ролі Марічки. На демонстрацію цього славетного фільму прийшли старшокласники Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Заставнівської гімназії, вчителі та викладачі, представники відділу культури та освіти.
Перед присутніми, перед початком фільму, виступив директор кінотеатру «Мир»  Олександр Дрига, який розповів, що кінофільм було вперше презентовано 50 років тому, а саме 4 вересня 1965 року, у приміщенні кінотеатру «Україна» (м. Київ). Перед початком прем’єри фільму, який став символом свободи та боротьби проти тодішньої влади та її політики, виступив В’ячеслав Чорновіл, який оприлюднив інформацію про масові арешти та репресії проти української творчої інт ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Дата: 12.09.2015

Знаємо, що Росія за Радянського Союзу була для нас старшою сестрою, а росіяни — братами. А хто тепер Росія для українців?
У путінських новинах з «братньої» держави передають, що український Парламент — це хунта, а українці — націоналісти, фашисти і бандерівці.
Путін каже, що російських військ в Україні немає. Росія з Україною війну не веде. Тому серед людей виник гумористичний вислів: «Путінсько-російська «правда». Таку «Правду» за Радянського Союзу продавали українцям за 3 копійки. А українські політологи та журналісти пишуть інакше: «Російська імперія істерично диктує свою волю іншим країнам, веде окупаційну війну на територіях інших держав. Вона завжди несла народам гноблення, грабунки, голод і смерть».
Публіцистка і критик Макс Фрай пише: «Війна на Сході України — це війна мертвого проти живого. Війна за право поводитися з людьми, як із худобою». Уже призабулися події радя ... Читати далі »

Переглядів: 445 | Дата: 12.09.2015

Майя КАЛИН

«Жінка, котра народжує дитину, розцвітає немов квітка — це найпрекрасніше таїнство, яке може бути в житті». Колись такі слова багато років тому я почула від лікаря, який розмовляв зі своєю пацієнткою в пологовому будинку, що в Чернівцях на вул. Ровенській. І зовсім не  думала тоді, що подібні слова почую знову, але вже від лікаря, який всього декілька тижнів  очолює колектив пологово-гінекологічного відділення Заставнівської ЦРЛ Станіслава Узінського. Про такого кажуть — «лікар від Бога». Станіслав Євгенович народився в м. Кіцмань, закінчив Чернівецький медичний інститут, в якому навчався з 1988 до 1994 року. У 2002 році став кандидатом медичних наук. До переходу до нашої лікарні працював у Кіцманській райлікарні та за сумісництвом на Ровенській (м. Чернівці). Ось звідки мені так знайомий тихий голос та глибокий погляд очей.
Лікар акушер-гінеколог — прихильник природніх пологів, одна ... Читати далі »

Переглядів: 1281 | Дата: 12.09.2015

Найкращий продукт, створений природою спеціально для крихітки, — мамине молоко. Цей делікатес малюк спробує щойно народиться.
Протягом дев’яти місяців єдиний продукт, що вживала дитинка, — навколоплідні води (омніотична рідина). Ця проста їжа готувала шлунково-кишковий тракт до роботи. Спеціалісти сходяться у думці в одному: мамине молочко для дитини — найсмачніша їжа. Надзвичайний смак — не єдина дивовижна якість продукту. Головна особливість — унікальний склад. Всі його компоненти збалансовані у пропорції, що ідеально підходять для маленької людини. Тому, мамочки, не відмовляйте малюкові у корисному й смачному харчуванні, а собі — у задоволенні годувати грудьми!

Крихітка щаслива!
Мамине тепло й обійми — чудовий засіб подолати стрес, який переживає маленький після пологів, а перші крапельки молозива — найкраща винагорода. Раннє приклад ... Читати далі »

Переглядів: 442 | Дата: 12.09.2015

«ЗАЯВИ УРЯДУ ПРО ЕКОНОМІЮ РЕСУРСІВ ШЛЯХОМ ЗНИЖЕННЯ НОРМ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ — ФІЛЬКИНА ГРАМОТА» - Ігор ЧЕРКАШИН, експерт із енергоефективності:

«Уряд говорить про зниження санітарних норм температурного режиму, але не перевіряє, як цього дотримуються монополісти. Адже державного нагляду в цій сфері немає. Мета монополістів — продати якомога більше теплових ресурсів, і вони продовжують це успішно робити, попри будь-які обмеження. Тому навіть минулої теплої зими в багатьох багатоквартирних будинках люди відчиняли кватирки.
А тим часом потрібно було прийти до монополіста і з нього спитати, чому він гріє повітря за вікном, задаючи такий режим опалення. Інакше заяви уряду про економію енергоресурсів нічого не варті, це просто піар. Проголосили закон, і кожен пішов займатися своїми справами: монополіст — збувати споживачеві тепло, а держава — іміту ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Дата: 12.09.2015

Вже давно проминули дитинства роки,
Вже й онуки мої підростають,
Вони дивляться нині 3 Д вже кіно,
А про моє чорно-біле нічого не знають.

Я дивлюсь, мов у сні, на великий, як море екран
І маленького хлопчика, там споглядаю.
І з сльозами в очах, я себе впізнаю
І ще більше від цього страждаю.

Крізь роки я дивлюся на нього собі,
Бачу серце маленьке й гаряче.
Чорно-біле кіно дарувало надію тоді,
Дарувало повагу, любов та удачу.

І на фільмах таких виростали сини,
Що за правду готові життя положити.
Ну, а нині, дивлюсь на сучасне кіно
І не знаю, повірте, не знаю, як жити.

Споглядаю на хлопчика й плачу собі,
Бо ми втратили щось, бо ми щось загубили.
Виростають сини і не знають біди
І не знають, як ми колись жили.

... Читати далі »

Переглядів: 498 | Дата: 12.09.2015

Початок нового навчального року супроводжується поселеннями студентів вишів до гуртожитків та обов’язковою процедурою реєстрації місця проживання. 
Міграційна служба інформує, що реєстрація місця проживання або місця перебування особи передбачає внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру про місце проживання або місце перебування особи  із зазначенням адреси,  за якою з особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції.
Відомості про місце проживання та місце перебування особи вносяться до паспорта громадянина України, відповідно до Закону України  «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, зареєстрованого в міністерстві юстиції України 18 грудня 2012 року за № 2109/22421.
Громадянин України, а так ... Читати далі »

Переглядів: 423 | Дата: 12.09.2015

У ході проведення першого етапу спільної прикордонної операції «Кордон-2015», яка тривала на Буковині від 22 червня по 22 серпня,  працівники міграційної служби, Чернівецького прикордонного загону, правоохоронці та представники органів місцевої влади щодня спільно інспектували місця ймовірного перебування іноземних громадян. 
Внаслідок спільних рейдів на території Заставнівського району виявлено дев’ять випадків порушення законодавства у міграційній сфері. Зокрема, сімох осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за част.1 ст.203 КУпАП та двох осіб – за ст.205 КУпАП. З порушників міграційного законодавства до державного бюджету стягнуто штрафів на 3910 гривень.  

С.ФІВЧУК, завідувач Заставнівського РС УДМС

Переглядів: 429 | Дата: 12.09.2015

Проблем сьогодні в нас багато: як кажуть у народі — є!
Кожну квартиру, кожну хату нужда проклята дістає.
Куди не кинь— кругом проблеми.В недобрім крузі стоїмо.
Окрім цієї звісно теми.У цьому плані живемо.
Мова про одяг і про мешти, бо нам без цього аж ніяк!
Хоча б у цім у нас, нарешті, як кажуть блатняки: ”Ніштяк!” 
Поки у нас усе стояло ці новоспечені ділки 
Навезли усього навалом — вистачить нам на всі роки.
На всякий смак, на різний колір, і навіть розміри усі:
Широкий і вузенький комір, — асортимент у всій красі.
Такого ще народ не бачив, адже ж ми звикли до всього,
Бо цілий вік наш брат батрачив, і сам, не знаючи чого,
Та й одягався, в що попало, а про взуття — й не говоріть,—
В руках підошва відставала, отак ось приходилось жить!
Аж тут така небесна манна: бери і то за копійки!
Тепер нема бідняк чи панна ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Дата: 12.09.2015

Управління економічного роз­витку та інфраструктури Заставнівської районної  державної адміністрації повідомляє та просить взяти до уваги наступну інформацію.
24-25 вересня 2015 року в Україні у Чернівецькій області відбудеться виїзне засідання Міжнародного Трейд-клубу.
На поточний момент Чернівецьку область планують відвідати представники ЄС, Австралії, Австрії, Аргентини, Азербайджану, Білорусі, Бельгії, В'єтнаму, Грузії, Канади, Китаю, Литви, Малайзії, Польщі, Румунії, Словаччини Фінляндії, Південно-Африканської Республіки.
24 вересня 2015 року програмою передбачена в м. Чернівці зустріч делегації з представниками влади, громадськості та бізнесу області — з 9.50 до 11.00 год. (Червона зала ЧНУ) та з 11.30 до 13.00 год. проведення двосторонніх зустрічей представників Міжнародного Трейд-клубу в Україні з представниками ділових кіл області в приміщенні Голубої зали Чернівецького національного університету ім. Юрія Фед ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Дата: 12.09.2015